Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i ruchomość mostka po operacji założenia by passów

Gość irenapieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość irenapieta
Mąż jest po 3 miesiące po operacji wszczepienia 4 by passów.Niestety nie obyło się bez komplikacji. Rozszedł Mu się mostek, wdała infekcja bakteryjna , leczenie trwało półtora miesiąca i zakończyło się ponowną operacją, tym razem łączenia mostka.Po tej operacji jest już 7 tygodni, pomimo ,że rany się zagoiły ból w mostku jest ciągle silny a od 2 dni mąż ma uczucie jakby dolna część mostka była ruchoma.Czy ktoś z Państwa mógłby podzielić się swymi doświadczeniami jak długo goi się mostek i czy jest możliwe , że po tylu tygodniach mostek mógł się rozejść.
a czy teój mąż w odpowiedni sposób wstaje z łóżka ,by nie było zbyt dużego obciążenia mostka? Musi miec taką drabinkę lub sznur,za który chwtytałby rękami jak wstaje.I musi brać coś ,co pomoże zrastać sie kościom.Nie tylko lek ,ale i żywienie [galaretka z kurzych łapek.na przykład.A jak się mostek rusza,to do lekarza...
Jak ja miałem wątpliwości co do zrośnięcia mostka po operacji to leciałem na oddział i prosiłem o sprawdzenie. Kładłem się na kozetce a chirurg naciskał mi delikatnie na mostek i prosił zakaszlać. Jeśli jest niezrośnięty to wtedy czuć. U mnie było wszystko OK. Ale jeśli masz jakiekolwiek wątpkiwości to biednij bezpośrednio na oddział, napewno nie odmówią.
Mostek zrasta się do sześciu miesięcy. Faktycznie warto jeść galaretki z drobiu lub cielęciny. A poza tym my tu nie postawimy diagnozy. To musi zobaczyć lekarz. Mąż powinien też nosić specjalną kamizelkę ściągającą. O to trzeba bardzo dbać. Pozdrawiam i proszę nie zwlekac z wizytą u lekarza.