Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia, wysoki puls i bezsenność

Gość joana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :-) mam problem od miesiaca bralam betabloker w dawce 5 mg jak cisnienie skoczylo mi do 190 przez miesiac dzialalo i tydzien temu znowu cisniene zaczelo isc do gory beta bloker juz nieskutkuje cisnienie i puls znowu skacza do gory mimo ze dawka zostala juz podwojona do 10 mg na dobe,5mg rano i 5mg wieczorem.Bylam u kardiologa robili usg ,jak i rowerek i ekg i wedlug lekarza wszytsko w pozadku,zadnych rewelacji nieznalazl,ale kazal dalej przyjmowac w tej dawce blokera i zaprosil na zalozenie holtera w styczniu,Skad te cisnienie i puls?zawsze mialam 90/60 i dobrze sie czulam,potem przeprowadzka w gory i tam mi skoczylo do 120/80 i zaczelam sie zle czuc,od roku problemy ze snem,budzenie sie kilka radzy w nocy ,srodki nasenne dzialaly ale krotko.jezeli serce jest zdrowe to od czego mi to sie tak nagle dzieje?niemam zielonego pojecia co myslec o tym,skad te dzikie cisnienie??
120/80 to w/g mnie super .Gdybym takie ciśnienie miał codziennie bez brania np:* Prenessy * lub *Prestarium* (jedno i drugie to samo ,tylko inna nazwa, ale skuteczny lek na obniżenie ciśnienia) , to byłbym cały *happy* . W Twoim przypadku , *Joanno* , całe zamieszanie w Twoim samopoczuciu , jak i zwiększenie ciśnienia spowodowała zmiana miejsca Twojego pobytu. Góry nie sprzyjają osobom o podwyższonym ciśnieniu. Proponowałbym wybrać się na jakiś czas nad morze .Na pewno odczułabyś wyraźną poprawę . Ja mieszkam właśnie nad morzem (3miasta), przekornie mam ciśnienie wysokie , zmienne . Ale w góry nie spieszno mi. Tobie natomiast proponuję latem wybrać się nad morze , na plażę . Jest super . Wyobraź sobie ,że ja , zaraz po zawale musiałem iść na plażę , ponieważ pogoda była wyjątkowa upalna. Nie mogłem wytrzymać . Znajomi mówili , że robię źle . Od tego czasu minęło ładnych parę lat i jakoś żyję ... Oczywiście na obniżenie ciśnienia biorę j/w.
mozliwe ze z nerwica cos wspuolnego bo jestem nerwowa osoba,ale mam niedoczynnosc tarczycy,wiec z tarczyca raczej hyba nie,zmiana miejsca zamieszkania dala mi sie duzo we znaki ale teraz przeprowadzilam sie znowu nad jeziora na niziny a zaczelo mi skakac do 190 jakies miesiac temu,mysle ze bardziej moge to na nerwy zwalic za duzo przeszlam w ostatnim czasie i maz mial wylew i przeprowadzka i wiele jeszcze innych spraw....