Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, przeskoki serca i uderzenia gorąca a nerwica

Gość Łukasz K.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz K.
Dzieńdobry, Jestem nowym użytkownikiem i z góry przepraszam, jeśli zdubluje temat, ale jestem obecnie w fazie desperacji i jeśli mogę to pozwole sobie opisać moją sytuację. Oczywiście nie całą, bo by za dużo miejsca zajeło, ale błagam o jakąkolwiek pomoc... Mam 23 lata, na zdrowie nie narzekałem, mam tylko pewien problem dermatologiczny przy czym są różne diagnozy w zależności od lekarza - zapalenie mieszków włosowych na głowie lub trądzik odwórcony. Mieszkam w domu gdzie domownicy palą 3 paczki dziennie papierosów. Podam ważną informację pare lat temu w nocy zobaczyłem jakiś program na dwójce o nastolatkach które gdzieś tam w jakimś hospicjum umierają na różne rodzaje raka. Od tamtej pory się zaczeło u mnie obsesyjne wręcz wyszukiwanie tej choroby u siebie. Boli mnnie gardło -rak przełyku, ciężej przełknę - rak krtani. Przestałem słuchać Jacka Kaczmarskiego, bo on tez miał raka. Doszło do tego, że na samą wzmiankę rak nawet w telewizji jak Bear Grylls pokazuje to zwierzątko na discovery robi mi sie nie dobrze i zaczynam sie bać. Wszystko zaczeło się na tydzień przed powrotem na studia na 4 rok, w ostatnim tygodniu września. Wieczorem 28-ego w poniedziałek, siedziałem sobie przy komputerze i nagle złapała mnie jakaś duszność trwała do nastepnego wtorku, to by ło takie uczucie jakby coś zabierało mi troche tlenu podczas oddechu, dało się z tym żyć ale mogło by nie być tego. 3 dni było spokojnie. W piatek poszedłem z kumplami na piwo. Wypiłem dwa małe i wypaliłem dwa papierosy. Duszność powróciła znów na tydzień. Przestałem pić i palić zacząłem strasznie często ziewać. Przy tej duszności pojawiły mi się jakby przeskoki serca około 1-3 w ciągu dnia i trudność w zasypianiu, tak jakby serduszko robiło ten przeskok jak już odpływam w ramiona morfeusza. Zaczałem latać po lekarzach. Diagnoza - fizycznie jestem zdrowy - znajdź se dziewczyne lub zacznij sport uprawiać. Po jakimś czasie doszły objawy - fale gorąca bardzo niespodziewane i potliwość. Zawsze byłem nerwowy, ale kolejny objaw był taki, że o byle co stałem się drażliwy. Przy tym wszystkim ciężej mi się zaczeło wchodzić po schodach i zaczołem więcej jeść. Wpisałem te objawy w google i wyskoczyło mi nadczynność tarczycy. Poszedłem, więc do endokrynologa z wynikiem tsh w normie (dodam jeszcze, że wykryto małe guzki u mnie w tarczycy 2 lata temu, Bogu dziękuje, że nie rakotwórcze) Pan doktor dał mi skierowanie na dodatkowe badania TSH, FT3 i 4, Anty tpo, fosfor wapń i powiedział, że na nadczyność nie wyglądam ale może to być jakaś nietypowa jakaś haszimoto czy coś. A i mam też skierwoanie do szpitala psychiatrycznego do kliniki nerwic. Obecnie duszności praktycznie znikneły, ale za to mam niemal permanentne uczucie bycia poza swoim ciałem tak jakbym niby był ale nie do końca. Wzrok jakby mi się wyostrzył - nie umiem tego opisać - lepiej widze. Płacze z byle powodu nawet jak ktoś powie jakiś głupi ckliwy tekst w serialu klan. Nic mi się nie chce nawet wyjść z domu, mam jakiś opór przed wysiłkiem fizycznym lub psychicznym i czasem gowa robi mi się gorąca w ciągu dnia i jakby sucho w nosie. Ziewanie zastąpiło bekaniei już nie jem tak dużo. Poza tym nasiliły mi się lęki - cały czas wydaje mi się, że nie dożyje do końca tygodnia. Czuje się tylko dobrze jak mam napad jakiegoś szczęścia typu fajna dziewczyna albo jak skupie się na filmie czy grze komputerowej ewentualnie jak się wypłacze. Błagam kogoś o jakąkolwiek pomoc bo nie wiem co dalej robić. Nie wiem czy to tarczyca, czy moja psychika poprostu mi wysiadła i wszystko się skumulowało w nerwice. Chciałbym skończyć te studia ale nie moge bo nic mi się nie chce mimo, że bardzo bym chciał..Co moge dalej robić? Jak z tym walczyć?
Gość Łukasz K.
Hej, Endokrynolog czeka na wyniki ale musze przepisac skierowanie u internisty bo to obecne jest do platnej kliniki gdzie mam endokrynologa i kosztuje 100 ileś złotych takie pobranie krwi u nich. Wizyte u internisty mam dopiero w czwartek przyszły..od razu bym zrobił badania. Co do patrica to jakoś dziwnie mi sięogląda ten serial z nim nowy, zwlaszcza jak jego partner z biura fbi palił papierosa, a patric powiedział do niego - kiedyś Cię to zabije:) Czy taką nerwice można jakoś leczyć?? pozdrawiam
Łukasz, Myśle że to nerwica ale... lekarzem nie jestem. Tarczyca swoja drogą, ale chyba dzięki tej chorobie nabawiłes się nerwicy. Ale, wiesz co? sama choruje na nerwice lękową, skaczące cisnienie, przeskakujace serce itd itd. Chodze przybita, wsłuchana w siebie... ale ty mnie naprawde rozbawiłeś. nie swoją chorobą ale tym jak to opisałeś. dawno tak się nie śmiałam przed komputerem. DZIĘKUJę