Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok przedsionkowo komorowy u dziecka

artemizja82

Rekomendowane odpowiedzi

U mojego syna w pażdzierniku ubiegłego roku zdiagnozowano całkowity blok przedsionkowo-komorowy(wrodzony), nastepnie przekwalifikowano go na drugi stopień. Synek jest bezobjawowy, nie pałzuje(wyniki holtera), Srednia częstość zespołów QRS 61*, min 39*w nocy, max 166*w okresie dziennej aktywności. Dziecko rozwija sie bardzo dobrze ale tak naprawde czujemy jakbysmy spali na jakiejs bombie zegarowej. Mam wieliką prośbę, jeśli ktoś ma do czynienia z podobnym problemem bardzo prosze, powiedzcier jak z tym żyć i czy mamy czego się obawiac. Spotykamy sie ze skrajnymi opiniami kardiologów ( od natychmiastowego wszczepienia rozrusznika serca do jednorazowego badania Holterem w ciągu roku

Witam - w końcu trafiłam w miejsce gdzie może udam i sie uzyskać informacje. Obecnie jestem w ciąży II ponownie powikłanej blokiem przedsionkowo-komorowym u płodu. Pierwsza ciąża zakończyła się tragicznie, córeczka umarła na 2 tygodnie przed porodem. Obecna ciąża od początku była kontrolowana i zostały zachowane wszystkie możliwe sposoby prewencyjne, aby sytuacja się nie powtórzyła, jako że jestem nosicielem przeciwciał SSa/Ro, La i miałam 2-10% szans na to, że znów u dziecka rozwinie się CBS. Roziwnął się ale 4 tygodnie póżniej niż poprzednio. Tym razem Kraków postanowił skierować mnie do Warszawy (Prof Dangel), która po przejżeniu dokumentacji z poprzedniej ciąży wydrwiła lekarzy i oświadczyła mi, że dziecko by żyło, gdybym trafiła do niej. Daje nam dużą nadzieję. Jestem w ogromnym strachu o dzieciątko - i chciałam zapytać mamy jak wygląda życie takich dzieciątek po porodzie, ich rozwój i życie z rozrusznikiem serca. Dodam iż dziecko ma blok przedsionkowo - komorowy III stopnia. Proszę o kontakt rodziców, których dzieci były pod opieką CZD.