Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery sercowe a ECHO serca

Rekomendowane odpowiedzi

Lekarz stwierdził u mnie szmery sercowe. Rodzice twierdzą, że mam je od urodzenia ale badania nigdy niczego nie wykazały. Kiedyś często mdlałam, a do teraz przy wysiłku jest mi słabo. Dostałam skierowania na badania, m.in. ECHO serca. Nigdy na takim nie byłam, więc moje pytania: czy w tym przypadku będzie to normalne usg, czy może przezprzełykowe? Czy do badania mam tylko ściągnąć bluzkę, czy bieliznę również? I pytanie co to szmerów. Czy w jakiś sposób będę musiała zmienić styl życia? np. dietę, spotr, itp? Z góry dzięki za informacje.
Hej, bez paniki! ECHO przezklatkowe jest bezbolesne i nieinwazyjne, w przeciwieństwie do przeklatkowego, robionego w znieczuleniu miejscowym. Myślę, że Twoje objawy mogą wskazywać na jakiś ubytek w sercu, np. przegrody międzyprzedsionkowej: ASD I , ASD II (lub międzykomorowej -VSD). To najczęstsza wrodzona wada serca, wykrywana nierzadko u ludzi dorosłych. Ubytek się zamyka operacyjnie, albo przeskórnie. Póki co radzę zrezygnować z wysiłków fizycznych. Sport to nie zawsze zdrowie. Zapraszam tez na froum Fundacji Serce Dziecka, gdzie są osoby dorosłe z wrodzonymi wadami serca.Jestem jedną z nich, przeszłam 3 operacje, mam 28 lat. www.forum.sercedziecka.org.pl
szmery serca nie zawsze świadczą o jego chorobie. szmerów jest dużo rodzajów. nie każdy z nich oznacza wade serca. o tym czy ona jest zadecyduje wynik echa serca. zapytaj się lekarza jaki konkretnie rodzaj szmeru u ciebie wysłuchał. bo samo pojęcie szmer serca bez określenia jego rodzaju oraz głośności nic nie mówi. czekaj na wynik echa serca. lekarz powiedział ci tylko że jest szmer to trzeba było się go zapytać jakiego rodzaju. a nie wpadać w panikę bo on wystąpił. aczkolwiek to że lekarz po jego wysłuchaniu skierował cie na echo może sugerować że zaliczył go do grona tych złych ( bo nie wszystkie szmery są złe że tak to ujmę ) i podejrzewa jakąś chorobę serduszka. szmery serca nie są zjawiskiem rzadkim, szczególnie u osób przed 20. i po 60. roku życia. stwierdzane są najczęściej w drugim lewym i prawym międzyżebrzu przy mostku oraz przy lewym brzegu mostka. szmery wyrzutowe nie związane z chorobą serca występują często w stanach krążenia hiperkinetycznego, których najczęstszymi przyczynami są niedokrwistość i nadczynność tarczycy.
szmery serca u osób młodych powstające w wyniku szybkiego przepływu krwi przez aortę i tętnice płucną stwierdza się w pierwszej połowie skurczu serca. głośność szmerów fizjologicznych nie przekracza zazwyczaj drugiego stopnia. w sześcio stopniowej skali głośności. u osób w podeszłym wieku przyczyną szmerów jest zazwyczaj usztywnienie płatków aortalnych. głośność takich szmerów również nie przekracza drugiego stopnia. nie towarzyszy im zmiana głośności tonów serca ani osłabienie fali tętna tętniczego. szmery towarzyszące chorobom serca nie są zazwyczaj zjawiskiem izolowanym, lecz towarzyszą im nieprawidłowości w badaniu fizykalnym, takie jak nieprawidłowości tętna tętniczego i żylnego czy uderzenia koniuszkowego, a także odchylenia w badaniu elektrokardiograficznym, takie jak migotanie przedsionków, cechy powiększenia i przerostu jam oraz bloki odnóg.
prawidłowy przepływ krwi przez naczynia krwionośne i jamy serca jest przepływem warstwowym ( laminarnym). zwężenia ujść zastawkowych, poszerzenie wielkich naczyń lub nieprawidłowo duże i szybkie przepływy warunkują zaburzony ( turbulentny) charakter przepływu. taki jest w uproszczeniu mechanizm powstawania szmerów sercowych. głośność szmerów opisywana jest za pomocą ogólnie przyjętej sześcio stopniowej skali levine*a. stopnie tej skali zdefinjowane są następująco: 1. szmer na granicy słyszalności , stwierdzany po chwili w trakcie osłuchiwania. 2. cichy szmer stwierdzany od razu i nie budzący wątpliwości. 3. szmer umiarkowanie głośny. 4. głośny szmer związany z ledwo wyczuwalnym mrukiem. 5. głośny szmer z wyrażnym mrukiem. 6. bardzo głośny szmer słyszalny nawet po odsunięciu słuchawki od ściany klatki piersiowej. szmery skurczowe ( są również rozkurczowe rzecz jasna ) można ponadto podzielić ze względu na dynamikę ich głośności na szmery: * wyrzutowe - szczyt głośności w środku okresu skurczu, * pansystoliczne - stała głośność przez cały okres skurczu, * póżnoskurczowe - pojawienie się w drugiej połowie okresu skurczu. tyle w wielkim skrócie o szmerach mogę napisać. dziękuje za uwagę...