Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból głowy i fala gorąca po nagłym ruchu głową

Gość Alex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Piszę, ponieważ zaniepokoiły mnie pewne objawy, które wystąpiły dziś u mnie po raz kolejny. Otóż przy nagłym ruchu głową, w rejonie ciemieniowo-potylicznym (tym razem bardziej z prawej strony głowy) odczułem bardzo krótki, słaby ból i natychmiastowo występującą po nim rozchodząca się/rozlewającą z tego miejsca promieniście falę gorąca. Sytuacja powtarza dość rzadko, być może wystąpiła 4-5 w ciągu całego życia, przy czym dzisiejszy raz był zdecydowanie najsilniejszy. Oprócz ukłucia bólu, fali gorąca i chwilowego lekkiego skołowacenie brak jakiś szczególnych objawów/następstw. Po dzisiejszym razie czuję lekki dyskomfort w miejscu wyżej opisanym. Mam 17 lat, nie piję, nie palę, odżywiam się zdrowo, nie mam nadwagi, ruszam się w miarę regularnie, może trochę mało spię. Sytuacja zawsze związana była z nagłym ruchem głową. Czy możliwe, że jest objaw jakiegoś pękającego naczynka? Czy to może być coś w rodzaju mikroudaru/mikrowylewu? Czym to grozi? Być może ta sytuacja to coś całkiem normalnego, nie będącego realnym zagrożeniem. Proszę o radę.
Gość Dredziszcze

To samo . Mam tak czasami, nie wiem od czego to zależne może być. Przy schodzeniu ze schodów jak za mocno tupnę nogą, nawet przy stuknięciu zębami, czy przy machnięciu głową (jak np. przy odrzuceniu włosów z twarzy) , czy przy zbyt szybkim położeniu się na łózko... przenikliwy ból w lewej stronie , tak jakby w środku mózgu (?!) przeszywający ból który trwa przez chwile i lekkie zamroczenie i nawet oko trochę pobolewa przy tym tak z tylu . Takie bum ! Iakby cie ktoś taką grubą igłą dźgnął ... Byłam z tym raz u neurologa, miałam eeg, tomografię i nic nie wyszło . Ale badanie było robione w dzień kiedy nie miałam *tych* dolegliwości, chociaż w sumie co za różnica, jakby coś było nie tak to wykryłoby bez znaczenia czy to w dzień badania miałam ból czy nie...

Gość Informatyk

Ja tak mam i to chyba jest od długiego nieruszania głową tzn. godziny spędzone przy komputerze robią swoje.A teraz gdy obsesyjnie ruszam głową w każdej wolnej chwili,mi to na jakiś czas ustąpiło.Warto też wzmocnić tkanke łączną i żyły zjadając od czasu do czasu kilka miśków haribo.

Mam 16 lat i mam takie same silnecie bóle głowy jakby ktoś ściskał mi mózg i wtedy przechodziła przeze mnie fala ciepła... dodatkowo mam częste omdlenia kilka razy w tygodniu. . Badanie eeg wyszło  dobrze ale zrobiłam eeg po deprywacji wtedy wynik był już nieprawidłowy a na rezonansie z kontrastem wykryli mi naczyniaka żylnego mam jechać za niedługo do neurochirurga bo najprawdopodobniej przyczyną jest ucisk 1 kręgu szyjnego na rdzeń  przedłużony mózgu