Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak potasu a stres

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 20 lat. Wczoraj wróciłam z pogotowia. a udalam sie tam ponieważ męczyl mnie już dośc długo czesty ból serca, wysokie ciśnienie. Choć ekg nigdy nic nie wykazało.. ciagle jest mi słabo.. duszno.. trudno mi sie oddycha czasem, ciągle chce mi sie pić.. takie mam objawy.. a to podobna za sprawą dużego nie doboru potasu. slyszałam, że potas tez wpływa na nerwy.. a denerwuje się dosć szybko, miewam czesto zmainy humoru po kłotni z partnerem, a gdy zaczynamy sie kłocić to zaczynam bardzo rozpaczać... płakać.. i trudno mi sie uspokoic.. moje pytanie brzmi.. czy te objawy moich nerwów moha byc przyczyna takze nie doboru potasu.??.. z tego co sie orientuje to nie dobor tego składnika najprawdopodobniej utrzymuje sie u mnie około 3 lat.. boje się że to moze byc przyczyna pogorszenia moich relacji z partnerem..:( teraz juz się leczę kalipozem.. a za tydzień mam wykonać znów badanie krwi.. proszę bardzo o pomoc.. Wasze odpowiedzi są dla mnie bardzo ważne..
napisz :,,Potas-ratunek dla serca**-tam przeczytaj,co powinnas jeść .Ważny jest bardzo stosunek sodu i potasu-właściwa proporcja.Przykład posiłku: twarożek z białego sera z jogurtem naturalnym z dodatkiem pokrojonych suszonych moreli,rodzynek,1 łyżki otrąb pszennych i łyżeczki miodu.Rób sobie różne potrawy skomponowane z produktów zawierających potas.Podaje ci tylko jeden przykład.
zrób sobie badanie wszystkich elektrolitów,jak coś nie tak,to wez ten magnez z wit.B6.I ziółka na uspokojenie i wtedy zobaczysz czy ci lepiej,a tabletki ziołowe ci nie zaszkodzą,a pomóc mogą.Czy badałaś TSH- hormon tarczycy? Może zaburzenie pracy tarczycy masz i stąd to rozchwianie emocjonalne.Zrób bad. krwi ,to może się cos wyjaśni.
Gość antystress
moim zdaniem musisz brać coś na uspokojenie ,bo jesteś rozdygotana.Tylko spokój może cię uratowac.Zajmij się jakąś aktywnością ruchową.Zapisz się na aerobic ,jogę czy co tam chcesz.W takich stanach ćwiczenia ruchowe bardzo pomagają.
Zrób sobie echo serca. Ja też miałam kołatania, ból serca, szybkie tętno. Okazało się, że mam bardzo niski potas, ale nie tylko to. Wyszło, że mam wypadanie zastawki mitralnej, co daje właśnie takie objawy - duszności, kołatania, częstoskurcze. Idź do kardiologa i zrób echo.
Gość Sarenka1987

Wiem, ze pytanie zadawałaś dawno, ale odpowiadam: i ja i moja siostra mamy stany lękowe spowodowane niskim potasem, ponieważ cierpi na tym układ neurologiczny czyli nerwowy. To możliwe, że niski potas pogarsza Twój nastrój: automatycznie podnosi poziom glukozy, to z kolei adrenalinę a to wpływa na nastrój...

Oczywiście, że brak potasu rozstraja cały organizm. Kiedy u mnie spada poniżej normy to jestem rozdygotana jakbym miała nerwicę nogi (mięśnie wiecznie napięte, obolałe aż do skurczy), kołatanie serca, lęki, męczliwość. Kiedy potas wraca do normy wszystko mija, jak za dotknięciem magicznej różdżki

Jeszcze jedno nie daj się wmanewrować w nerwicę, czy depresję, takie stany lękowo-nerwicowe są przy niskim potasie. Wiesz jak szkodzą antydepresanty lepiej tego nie brać. Lekarze zawsze w naszych przypadkach stawiają najprostszą diagnozę-nerwica, bo nie chce im się zbadać przyczyny spadku potasu. Ja zjadam dziennie 1-2 bananów, kilka suszonych moreli, pomidora i jeszce muszę łykać 2X1 Kalipozu - największe stężenie potasu. Tylko on utrzymuje mój potas w normie.Pozdrawiam i życzę siły do walki.