Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i pulsowanie mięśni promieniujące do kręgosłupa, szyi i ramion

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Nie wiem już co robić... Wszystko zaczęło się jakiś czas temu, gdzieś w połowie sierpnia zacząłem mieć problemy z mięśniami. Pojawiło się uczucie, że mięśnie są bardzo ciepłe, były bardzo napięte, sztywne. W pewnym momencie doszło takie pulsowanie mięśni występujące na ogół w nogach od kostek do kolan, ale z czasem przeniosło się też na inne miejsca, między innymi dolna część kręgosłupa, mięśnie ramion, szyja po lewej stronie a sporadycznie także uda. Pojawiło się też uczucie wbijania igły w mięśnie, to uczucie występuje tylko w nogach, ale w tym momencie już praktycznie całych. Ogólnie czuję się zmęczony, senny w ciągu dnia a dawniej tak nie było... Początkowo wydawało mi się że pewnie to od braku potasu lub magnezu, zacząłem brać tabletki zawierające Mg i K, ale nic się nie zmieniało... Uprawiam bardzo dużo sportu, jednak tylko dla własnej przyjemności, ale teraz od 5 tygodni nie robię praktycznie nic... :( Jednak ten stan się nie poprawił ani trochę... Są dni że jest lepiej, są dni że jest gorzej, ale nie ma takich dni by wszystko było ok. Gdy 5tyg. temu mi się pogorszyło to od tego momentu wszystko się utrzymuje, przestałem brać magnez z potasem i nie odczułem żadnej różnicy. W końcu udałem się do lekarza rodzinnego, miałem robione badania krwi i moczu, wyniki wyszły bardzo dobre... Magnez w górnych granicach normy, potas w dolnych ale ciągle w tych widełkach, ASO w porządku, OB w porządku, TSH w porządku, nie było nic do czego można by się przyczepić... Czuję się strasznie głupio, bo wydaje mi się że wszyscy uważają że cuduję i wymyślam sobie te problemy z mięśniami a w rzeczywistości nie jest ze mną tak zle. Być może nie jest bo cały czas mogę chodzić i ogólnie żyję normalnie, ale ten ból ciągle się pojawia, w sobotę to był już dość mocny ból w łydce. Często jak gdzieś dłużej pochodzę to zaczyna się to kłucie. Mam już tego dość... Tylko że to nie chce samo przejść i trzyma się już jakiś czas a ja chciałbym by było wreszcie normalnie. Mam 20 lat a czuję się jak stary dziadek który na nic nie ma ochoty... W nocy mam problemy ze snem, budzę się kilka razy, choć zasypiam ponownie momentalnie to jednak gdzieś tak 3-4 razy a czasem i więcej razy muszę się obudzić, często zdarza się że muszę iść się czegoś napić albo do toalety... Rano po przebudzeniu zawsze boli mnie gardło i muszę wypluwać z niego jakieś gluty... Do tego wszystkiego doszło to że w niedzielę siedzą sobie zauważyłem że same z siebie zaczynają mi drgać całe nogi, były to małe ruchy ale widoczne, podobnie jest z rękami gdy wyciągnę je przed siebie... Był też okres że czułem drganie mięśni gdzieś pod sercem... Nie wiem już co robić... Lekarz poza tymi badaniami na krew i mocz nic więcej nie zasugerował, dodały tylko że jestem nadpobudliwy... Nie wiem czy iść do niego z tymi wynikami bo czuję że jemu się wydaje że ja sobie zmyślam te objawy... Próbowałem na necie znalezć coś podobnego do moich objawów ale za bardzo nie potrafię pod nic to przypasować. Nie wiem może to nerwica? Ale w sumie nie mam jakoś stresującego życia... O Boreliozie wszyscy mi mówią że nie mogę mieć bo na pytanie czy miałem kleszcza i czy miałem rumień odpowiadam że nie... a przynajmniej nie pamiętam czegoś takiego... Jeśli ktoś może coś doradzić to będę ogromnie wdzięczny, bo naprawdę nie wiem kompletnie co robić... Pozdrawiam
myślę,że powinienes jeszcze raz zrobić badanie TSH,T4,T3- czyli barzdiej szczegółowe bad.Tarczycy.Zrób tez wymaz z gardła.Może masz grzybicę,może grzyby candida albicans zagnieżdziły się w twoich błonach śluzowych.Czy bierzesz jakieś leki? Bo od leków może być suchość w gardle.Pij len mielony przed snem-1 łyzeczka na pół szkl.ciepłej wody i rano na czczo,to nawilży ci gardło.I płukaj gardło citroseptem,to wyciąg z pestek grejfruta,,krople na małą ilość wody ,wypłukać i połknąć powoli.Grzyby sie czasem zalęgają jak biezrze sie antybiotyki lub sterydy.
Pij herbatę z melisy z dziurawcem [expresowe]- jak to nerwy,to ci ulży.Co ci szkodzi spróbować.Idż tez do neurologa.W Katowicach w Lgocie w klinice przyjmuje w przychodni neurolog od chorób mięśni.Byłam tam kiedyś w innej sprawie i widziałam na drzwiach taki napis -poradnia chorób mięśni.Jak mieszkasz blisko ,to sie udaj tam .Albo znajdż taką poradnie w innej klinice.
Postanowiłem sam zrobić rtg kręgosłupa odcinka lędzwiowego. A taki dostałem opis do zdjęć: Zdjęcia kręgosłupa lędzwiowego wykazują spłycenie fizjologicznej lordozy. Nie spojenie łuki S-1. Retrospondylolisteza L-5 oraz niewielkie zwężenie przestrzeni międzytrzonowej L-5 S-1 w tylnym odcinku. Czy przez to mogę mieć problemy z mięśniami?
Hmm ja mimo wszystko czuję że to nie od kręgosłupa... Być może i jest coś tam w nim nie tak, ale jakoś nie mogę uwierzyć w to że z tego powodu drgają mi mięśnie i nie ma reguły czy siedzę, leżę czy stoję, to pulsowanie i kłucie może mnie złapać w każdej chwili, do tego pulsowanie mięśni ramion i szyi... Gdyby był gdzieś nacisk w kręgosłupie ale tu nic takiego nie ma... Nie wiem co o tym myśleć...
Chodziłem przez pewien czas z takimi podkładkami, ale gdy w nich chodziłem to po jakimś czasie zaczęły się te problemy, choć korki mogły się już zużyć bo chodziłem w nich około 3,5 miesiąca, i dopiero po tym czasie zaczęło się to co trzyma mnie teraz. Nie wiem czy może to mieć jakieś znaczenie, ale od dawna mam suchą skórę, do tego dochodzi że gdzieś tak od stóp do kolan jest ona dość czerwona, szczególnie po kąpieli i szczególnie stopy. Coraz częściej też łapię się na tym że coś pomyślę i chcę coś zrobić a za chwilę nie pamiętam co to było... Po chwili sobie to przypominam, nie wiem, może trochę już przesadzam... Może rzeczywiście to nerwy, bo ciężko mi znalezć inne wytłumaczenie...
wiesz co ,Michał,cały czas myślę co to może byćpowiedz mi jak u ciebie z płytkami krwi,CRP czy obiłes to badanie krwi,odczyn Coombsa,IgG,ciała przeciwjądrowe.To sa badania ,których wyniki moga wykluczyć lub potwierdzic jakąś chorobę tkanki łacznej,np. mieszana chorobe tkanki łacznej.Takie choroby leczy reumatolog.Poczytaj w int. o chorobach tkanki łącznej i na podstawie twoich objawów pomyśl czy to nie to.Gdybyś coś podejrzewał,to zrób te badania krwi i do reumatologa.Chroba mieszana tk. łacznej praebiega u każdej osby inaczej ,objawy są zróżnicowane.Nie jestem lekarzem,ale chyba warto tez samemu szukać jak lekarze nie wiedza co to.
Płytki krwi wyszły tak: PLT- 239 MPV- 9.7 PDW- 11.2 P-LCR- 23.1 Tak więc wszystko w normie, tych innych badań nie miałem robionych, dostałem skierowanie od lekarza rodzinnego na morfologię, cukier, potas, sód, ASO, TSH i badanie ogólne moczu a sam zapłaciłem sobie za badanie magnezu.
Wiecie co?? Mam coś podobnego i też za bardzo nikt nie wie co to jest . Pracuje w Anglii w chłodni gdzie jest non stop 2 stopnie. Zbieram towar po lokacjach na Londyńskie sklepy. Praca jest ciężka bo praktycznie 9 godz. non stop chodzę bez siadania, podnoszę ciężkie kartony i ciągnę za sobą paletę. Często po pracy mnie bolały nogi - normalne, ale wstawałem i było wszystko ok. Zaczęło sie 6 listopada wróciłem z pracy i jeszcze z 5 godz. dalej stałem w kuchni i przygotowywałem jedzenie na moje jutrzejsze urodziny. Nogi mnie tak napieprzały ze już normalnie nie mogłem. Rano jak wstałem to bardzo mnie piekły stopy jak by były odmarznięte. Nogi i mięsnie napięte i strasznie bolące. Za 2 dni nogi zaczęły drętwieć!! Jak bym miał nogi pokryte watą szklaną ! Drętwienie szło wyżej aż zatrzymało się na okolicach pasa i brzucha. Drętwienie utrzymywało się non stop przez 6 tyg. wraz z bólem mięsni. Leczenie : Po 2 tyg. mama mi przysłała Enkorton, witaminę b6 , b12, magnez Brałem to przez 2 tyg i nic. Wiec przyjechałem do Polski. Jestem tu już 2 tyg. pierwsze co to prześwietlenie kręgosłupa : lekka skolioza i coś tam :) lekarze mówili ze w normie. I odraz serie zastrzyków b6 , b12 witaminy przez 5 dni. Żadnych zmian !!! Zrobiłem tez przewodnictwo nerwowo czuciowe nerwów nogi i też wszystko Oki ! # dni temu byłem na masażu kręgosłupa lekarka mówiła ze miałem trochę zablokowane kręgi. ale też nie ma pojęcia co to jest. Pozostaje rezonans ale trzeba czekać z miecha jeszcze. Jedyne, co mogę powiedzieć to drętwienie i bul trochę się zmniejszyło od czasu jak przestałem pracować. Przemęczone i przesilone mięsnie ???????
Witam.Mam ten sam problem ktory ciagnie sie od kilku lat,co 2 tyg nawracajace zapalenie migdalow i ciagle antybiotyk,zastrzyki,mam tez problemy z brzuchem,nie ma dnia by mnie nie bolal,robilam badania i nic nie wykazaly.Na dodatek wszystko mnie boli ledwo chodzę a mam 20lat,mam zaniżona temp ponizej 35 od kilku miesięcy .Tez jest to dla mnie krępujące bo nikt mi nie wierzył a dla mnie życie stało się męką.ASO wynosi 995 a w wymazie z gardla wyszlo ze mam paciorkowca i teraz znowu jestem na lekach,czy przy paciorkowcu moga wystapic takie bole miesni kosci,uczucie pęcznienia żył?

To jest kregoslup. ja mialem drgania wszedzie w rekach i nogach. rehabilituje sie juz rok. miesnie stabilizujace kregoslup sa slabe, pojawiaja sie niestabilnosci i uciski na nerwy. szyjny promieniuje na twarz i rece, piersiowy na klatke piersiowa, ledzwiowy na nogi. Polecam sprawdzic dermatomy. Ja trzy miesiace sie diagnozowalem dopiero rtg i mri daly odpowiedz. Na poczatku mialem nerwice i stwardnienie rozsiane... rehabilitacja juz trwa rok, jest poprawa ale niewielka.