Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozdrażnienie, wrażliwość na hałas, kłucie w klatce piersiowej i ból głowy

ewela1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Mam problemy z moim samopoczuciem i niebardzo wiem do kogo się zwrócić o pomoc. Moje życie zmieniło się w jakiś koszmar,najpierw zginął tata,potem za to że zachorowałam zostałam zwolniona z pracy i czeka mnie proces sądowy. Już tego wszystkiego nie ogarniam,po nocach nie śpię-myśląc jak to będzie jutro....,boję sie również zostawać sama w domu,wszystko mnie irytuje,nie znoszę nawet najmniejszego hałasu,cała się trzęse ma kucie w klatce piersiowej nie wspomne o bólu głowy,czuję się fatalnie,stałam się odpryskliwa dla bliskich mi osób,wszystko mnie u nich drażni.Boję sie o bezpieczeństwo mojego synka,myśląc,że za moment może mu coś sie stać,jestem przesadnie nadopiekuńcza.Układam jakieś chore filmy!Chwilami się śmieję,a już za chwilę płaczę bez powodu. Nie wiem co się zemną dzieje-proszę pomóżcie!!! Dziękuję.
Witaj ewela. Wiem jak sie czyjesz, gdyz moja nerwica lekowa i rózne sytuacje zawodowe, osobiste dostarczyły mi wielu emocjonalnych wrażeń.Znasz to powiedzenie : WSZYSTKO, CO NAS NIE ZABIJE , UCZYNI NAS SILNIEJSZYMI*.Tak sie stało ze mną. Mimo iz doswiadczyłam nerwicy leękowej i natręctw myslowych, choroby nowotworowej, przemocy w rodzinie, braku pracy itd. jestem dzis osobą bezwarunkowo szczęśliwą.Jak to osiągnełam opisuje na moim wątku *Lęk jest naszym przyjacielem*. Piszesz, ze czeka Cie proces sądowy. Nie wiem, czy masz pod ręką ksiązkę Dale Carnegie *Jak przestac sie martwic i zacząć zyc*.Jest w niej opisana ciekawa historia człowieka, któremu groził proces sadowy i chciał z tego powodu skoczyc z mostu.W ostatniej chwili przypomniał sobie radę kierownika warsztatów, w kt orych brał udział, a brzmiała ona tak.Jiedy sie znajdziesz w najtrudniejszej dla siebie sytuacji, WYRAŹ NA NIĄ WEWNETRZNIE ZGODE ( na najgorsza dla siebie opcje, choćby cie skrecało ze strachu).Gdy to uczynnisz, UMYSL SIE ZACZNIE USPOKAJAĆ, przestanie * bic tzw. pianę* i zobaczysz jakies rozwiązanie, jakies światłko w tunelu.Ten człowiek tak uczynił i gdy sie uspokoił, przyszedł mu do głowy pomysł, zeby poradzic sie prawnika.I tak uczynił, a prawnik pomógł mu oczyścic sie z zarzutów.Ja pod wpływem tej historii napisałam takie wierszowane przemyslenia, którego fragment zamieszczę: A gdy wyrazisz zgodę, na kazde rozwiazanie, nawet to najtrudniejsze, to czego pragniesz - sie stanie! ------ Lecz zgoda musi byc prawdziwa, Życie rozpozna udawanie, że sie wyraża niby- zgodę i sie nie zjawi rozwiązanie! -------- Ja, aktualnie zanim jeszcze jakis problem sie pojawi, z góry mówię ŻYCIU cos takiego : Z GORY ZGADZAM SIE NA WSZYSTKO, co sie zdarzyć może, w moim życiu, w moim świecie, w każdej chwili - Boże ! Taka wewnetrzna odgórna zgoda sprawia, ze przestałam sie martwić tzw.problemami, mam w sobie stan spokoju, wierze, ze jakakolwiek sytuacja sie pojawi, jakos ją rozwiąze Nie upieram sie, zeby było *po mojemu*, gdyz przekonałam sie , ze to, co ja uważałam kiedys za dobre dla mnie,. niekoniecznie takie było.W kazdej tzw.*złej* sytuacji umiem dzis widziec dobro.Gdyby nie moja nerwica lękowa nie zaczęłabym szukac Boskiej pomocy i nie nauczyłabym sie ufac Bogu bezwarunkowo nie nauczyłabym sie , pracowac nad soba, nie stałabym sie madrzejsza,..Gdyby nie choroba nowotworowa , nie zaczełabym czytac książek dot. zycia po śmierci, co sprawiło, ze o wiele mniej boje sie dzis śmierci i nadal sie o niej uczę itd.Z każde * złej* rzeczy w moim zyciu, dla mnie wyszło cos dobrego..Po prostu inaczej dzis patrze na zycie, cieszę sie Wszystkim, CO JEST, bo najwazniejsze jest, ze żyje ( a byłam blisko śmierci)..Pozdrawiam Cie i zyczę Ci odnalezienia w sobie własnej siły, odwagi i radości, bo masz ja na pewno..
Do jadwigaszpaczynska. Nie wiem czy dobrze wywnioskowałam,że mam nerwicę lękową?bardzo dziękuję za okazaną pomoc i radę,aczkolwiek obawiam się,że nie będę potrafiła sobie z tym poradzić. Optymizm jest w moim życiu gzieś tam zupełnie na ostatnim miejscu,próbowałam już nie raz mówić sobie: Co ma być,to będzie! Nie mam na to wpływu,ale to tylko na chwilę,a pózniej znow myślę,że bedzie inaczej,że wszystko bedzie przeciwko mnie i mojemu życiu.Nawiązując do moich problemów z pracą o której pisałam,złożyłam pozew do sądu,ponieważ zostałam niesłusznie zwolniona za to,że byłam na zwolnieniu lekarskim i wydaje się oczywiste,że wszystko jest po mojej strone,że oczyszcze sie z tego okropnego świadectwa pracy,ale ja myślę,że bedzie inaczej,że coś tam....zawsze jakieś ALE?! Bardzo mądre są rady które mi p.napisała,ale ja tak nie potrafię-moje czarne scenariusze są odemnie silniejsze!!! Mam jeszcze pytanie co mam zrobić w sytuacjach kiedy nie mam cierpliwości do innych? I strach-fobie,jak je pokonać? Boję sie niemal wszystkiego,począwszy od samotnych nocach we własnym domu,zamkniętym na wszystkie możliwe spusty,bezpieczeństwa mojego dziecka,które tylko zejdzie z mojego pola widzenia do tych zupełnie najdrobniejszych jak:burza,wichura itd.Strach to mój najgorszy wróg,walczę z nim,ale nigdy nie zwyciężam.Proszę o pomoc!!! Z góry dziękuję.
Witaj ponownie. Najszybsza rada jaka Ci dam, to zmiana myslenia negatywnego na pozytywne ( niewazne, ze jesteś pesymistką.) Obejrzyj sobie film *sekret* lub lepiej kup ksiązke pod tym samym tytułem , autorstwa Rhondy Byrne i ją czesto czytaj..Tam są rozdziały dot. zdrowia, radzenia sobie z różnymi problemami zyciowymi.Poza tym na moim watku *zainstalowłam* fragmenty *Autoryzowanego wywiadu c Bogiem* dotyczące myslenia.Są to ( moim zdaniem a znam sie na tym) bardzo dobre wskazówki dotyczace skuteczmej zmiany myslenia na pozytywne.Chociazby ta wskazówka : gdy przyjdzie Ci do głowy negatywna mysl, natychmiast pomyśl kilka pozytywnych, dla zneutralizowania skutków tamtej. Moze pamietasz zadania z matematyki na liczbach ujemnych i dodatnich : -1 + 5 + 4 Dokładnie tak samo wygląda wzór do zmiany negatywnych mysli.Koleina negatywnego myślenia w Twoim umysle jest głęboka, ale ja tez zaczynałam od tego samego punktu ( i ja miałam prócz lęków natrectwa myslowe, a ty TYLKO PESYMIZM). A mimo to NAUCZYŁAM SIE MYSLEĆ POZYTYWNIE, ale była to ciężka praca.Ale co masz do stracenia, oprócz NEGATYWNEGO MYŚLENIA. Tutaj liczy sie tylko konsekwentna praca nad pilnowaniem umysłu.( w końcu niby jesteśmy jego panami).Ja to nawet czuję a nie tylko wiem teoretycznie. Poza tym doradzałabym Ci nauczenie sie medytacji np.TM ( transcendentalnej) u kogos kompetentnego ( w internecie sa informacje na ten temat). Mnie osobiscie medytacja przywróciła do zycia, dlatego podpowiadam ją innym neurotykom. Jesli chodzi o strach o bliskich, ja nauczyłam sie ( dzięki pracy nad tym) powierzac ich Bogu i błogosławic.W książce *Sekret* na str.151 też jest trochę informacji o błogosławieństwie Na moim profilu na naszej klasie , zamiesciłam wiersze, które mi sie napisały po moim pobycie w Częstochowie, gdzie udałam sie podziekowac za uzdrowienie z choroby nowotworowej.W wierszu * Moja Dusza śpiewa Bohu* ostatnie zwrotki dotyczą błogosławienia tego, co nas boli.Ja to stosuję od grudnia 2004r z bardzo dobrym skutkiem( tak jak i moi przyjaciele).Najlepsze sa najprostsze sposoby.Dlatego napisałam wierszyki dot.błogosławienia lęku itd. gdyz to mi pomogło. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam..