Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne mocne uderzenia serca i silny niepokój

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

tja,.:) wykrzykniki lubie w innych sytuacjach :) a tak serio :) to jestem laik kompletny, a mądralą to jest moja starsza córcia :) to jest spoko rozpiętość, pulsik na granicy normy, ale co mogę powiedzieć nie mając żadnych danych ? bu:) choroby serca, inne schorzenia, sylwetka, aktwnosc fiz. lub jej brak, uzywki lub ich brak, zrownowazona osobowosc lub typ despotyczny :) ,ha ha , leki przyjmowane lub ich brak, wiek przyblizony, itd sorki-ale kwestionariusz nie jest krótki, i tak ogólnie przez forum się nie da ..:)
Nina lekarz nazywa sie Jarosław Kasprzak przyjmuje w przychodni na ulicy Snycerska5 naprzeciw rynku Bałucki podaje ci telefon 42 kierunkowyi2516075 taki numer ja mam najważniejszy jest adres aprzychodnia nazywa sie Salus Ja tam byłam z 2 lata temu może sie coś zmieniło .Przyjmuje on także w szpitalu im Biegańskiego albo na ulicy Biegańskiego tego nie pamiętam próbuj i koniecznie daj mi znać czy dałam ci dobre namiary bo będe myślała pozdrawiam
staszek :) kobieta, 43, echo serca 25 lat temu - wypadanie platka zastawki - malenka wada, niedawno drugie echo - serce prawidlowe, ale niech mi ktos powie czy mozna dokaldnie zbadac serce w ciagu niespelna 5 minut ??? bo tyle to niestety trwalo :( Nerwica od ponad 20 lat - hipochondria na maksa..ale niech mi ktos powie czy hipochondrycy nie choruja? :) ja mysle, ze ta roznica miedzy skurczowym a rozkurczowym nie jest u mnie *spoko* jak piszesz, mysle ze cos sie zaczyna, bo to chyba niemozliwe zeby byla ciagle tak mala, a dzis w nocy mialam 100 na 80. a tetno ciagle powyzej 80...... Bralam z powodu nerwicy proporanolol i magnez. w koncu sie wzielam za siebie i schudalm 12 kg, wyniki sie poparwily ( zelazo, choleserol, trojglicerydy) wszytko niby ok......czy wyczeprujaco odpowiedzialam? :) teraz nic nie biore tylko staram sie trzymac zdrowa diete :)
@gajka młodzieniec staszek się zastanowi i odpowie :), sam miewał takie wartosci , hmm w 5 minut to wiesz co można, a i tak słabo :P... hipochondrycy choruja i ludzie z nerwicą też, to nie tędy droga ..nie wiem, wciąż mało danych, haha, -smiac sie mozesz ze mnie na przykład, wiec nie narzekaj:)) -samochodu pogratulowac! :) -zadnych uzywek, super :), ale jedną bym se zostawił tak na wszelki wypadek :) a w zyciu sie uklada ? :))))) pomysle o tych zblizonych wartosciach skurczowego i rozkurczowego, tak na szybko- to inna rzecz bylaby ineresujaca: gdyby w trakcie wysilku nizsza wartosc rosla ...z tego co pamietam , hmm; ciekawe tez jaki masz przedzial tetna ( od - do ) podczas wysilku, jesli rosnie do niskich wartosci , to tez interesujace, jest to pewna jednostka chorob., ale do tego naj bylaby próba wysilkowa w dobrym osrodku - to w Twojej sprawie wiele by rozjasniło, młoda Panno :))))
@zdrowa1, Niestety - tylko mnie źle nie zrozum - zgadzam się w pełni z Tobą. Ale nie tylko dla * prowincjonalnego *, dla * stołecznego * jest to także droga pod górkę. Albo kasa, albo kontakty, albo *dziki fart*, albo wydreptywanie scieżek do bólu, albo spotkanie lekarza z duszą. Pamiętam jak dziś, jak na początku mojej sercowej przygody, na izbie przyjęć w podrzędnym warszawskim szpitalu od przyjmującej mnie, z ustępującym częstoskurczem, usłyszałem - * do domu, jak się powtórzy to może być twój ostatni raz, ale co ja mam ku..a ci zrobić, nie ma łożek *, wenflonu nie wyjęła i se poszła dalej. E, normalka.:) ha ha Co ma zrobić taki pacjent? Jeśli ma serio doskwierające mu dolegliwości, uzbierać , pożyczyć i do dobrego lekarza, ośrodka, trzeba się o siebie zatroszczyć - chociaż często to trudne. Większośc z wymienionych badań robiłem, bo płaciłem lub miałem przyjemność spotkać ludzi-lekarzy. Ale najważniejsze to chcieć i być zdeterminowanym. Jasne, że tego brakuje jak tylko człowiek się lepiej poczuje, i tu jest kłopot , więc i ja tak się babrzę ze swoim sercem x lat. Ale z 2 strony babrać się w tym... Sumując, kasa misiu kasa, jeśli jest kłopot, lub NAPRAWDĘ POWAŻNY STAN. Chociaż tzw.pilne przypadki, często sobie czekają m-cami na zabieg ablacji WPW uporczywego etc. Taka jest góra naszej służby zdrowia. Za to nie są odpowiedzialni nasi lekarze, im chwała z reguły !, ale przepisy, biurokracja, cały ten chory system - to banał, komunał, ale tak jest - nie tylko w kardiologii, w całej medycynie. ps.moja wiedza medyczna jest jak łepek od szpilki, b.małej szpilki ;) pozdr.
ja miałam to szczęście, że trafiłam z prowincjonalnego szpitala prosto do dobrego szpitala i dobrych lekarzy ...niestety szkoda że z zawałem..(przedtem wydawałam na prywatne wizyty jak się okazało niestety u- konowałów)teraz jestem pod dobra opieką ...znów niestety za pieniądze ...ale wyboru nie mam, człowiek ma jedno zdrowie ...zabraknie kasy ...przyjdzie umierać ...ale póki cieszmy się życiem
Pani Ewo -bez przesady ,że jak ktoś nie ma kasy to.............umrze. Jak już nie raz pisałam ludzie mieszkający w dużych aglomeracjach lub w okolicy mają większe szanse na leczenie i to bezpłatne przez wybitnych fachowców medycznych.Ci wielcy specjaliści skupiają się w klinikach przy akademiach medycznych a takich niestety szpitali nie ma w małych miejscowościach i wtedy trafia się na lekarza,,specjalistę,, ,który poza ekg nie zrobi innego badania i wydaje opinie o sercu i leczy za dużą kasę bo wie ,że serce to jest organ ,który wywołuje wielkie emocje u pacjenta.I jak tu nakłonić takiego prowincjonalnego lekarza na bardzo specjalistyczne badania jak może On i sam nawet takiego sprzętu nie widział.Jak sobie nie radzi lekarz z pacjentem to wysyła go do szpitala powiatowego i zaczyna się leczenie na przestarzałym sprzęcie.Moja konkluzja jest taka ,że szczęście jest też potrzebne i w czasie choroby to wtedy jest szansa na wyzdrowienie i dlatego wszystkim tego szczęścia życzę.
*Kasa* lub jej brak tak w leczeniu się jak i w całym życiu innym, ma znaczenie, ale jak mądrze zauważyła ZDROWA1, nie decydujące, a przynajmniej nie zawsze. Potrzeba dużo szczęścia przede wszystkim, taka prawda. Dobry lekarz, żyje dobrze i bez naszej *kasy*, ale nic nie zrobi, jak ma grafik przeładowany do maksimum. Plus limity odgórne, z ministerstwa itd, paranoja. A my i tak widzimy czubek góry lodowej ; Urywki w dziennikach itp - a tego cierpienia i idiotyzmu naszych władz jest w całym kraju dużo. E, nie tylko w naszym zresztą - ale żyjemy tutaj, to patrzymy na naszą sytuację... Co zrobić ..kolonii nie mieliśmy, wojna nam kraj zniszczyła, elita poszła na pohybel, dobytek od zera budowany - i teraz jesteśmy i będziemy zawsze z tyłu, 2 Irlandia , haha, taaaa. Dobre, dobre. Cud - że młodzież zdolna i chce się uczyć a kadra lekarzy wielu specjalności wybitna na tle innych krajów, nie tylko Europy wschodniej. pozdr
dzieki Staszek :) czy cos wymysliles a propos mojej malej amplitudy cisnieniowej? :) albo Córunia? i ciaglego pulsu powyzej 80? I jeszcze mam pytanie czy Ty moze jestes autorem postu, ktory kiedys przeczytalam na temat roznic miedzy nerwica a innymi chorbami?
chyba nie, w temacie nerwicy nigdy tu nie postowałem - jeszcze .....:) córunia już coś tam szperała ale jej ojczulek pomysli wieczorem, przygotowując se dokumentację lekarską, którą ma w takim za przeproszeniem bur....u :) pozdrówki :)
Dobrze bede czekac cierpliwie :) Zauwazylam jeszcz jedna dziwna rzecz, a mianowicie ze na cisnienie mierzone na prawym ramieniu jest inne niz na lewym, czesto na lewym mam mam np 110 na 80, a na prawym 107 na 89. Przed chwila mierzylam, mialam na prawym 130 na 1009puls 120, a na lewym 124 na 85, puls 74. To jakas paranoja, Najlepiej by bylo nie mierzyc, ale wtedy nie wiedzialabym ze chyba cos jest nie tak....Aha i czesto mam roznice miedzy cisnieniami rzedu 20 w nocy lub rano, w dzien jest zawsze w oklicach 30 -35
ciśnienie mierzy sie na lewym i to mankiet musisz mieć tak 1 cm-1, 5 cm na zgięciem łokciowym, wężyk musi być po środku zgiecia do dołu. Poaz tym rzezeba siedzieć orosto, nóg nie mieć ułożonych jedna na drugą i ręka powinnabyćna wysokości serca. Co to pulsu to dziwne, że masz inny na jednym i drugim reku.....
zanim pomyslę ( LOL - to mi sie czasem zdarza :), bo dopiero wszedłem, hm, do domu ;)- to ANULA wszystko juz Ci powiedziala a propos mierzenia cisnienia - tak wlasnie to nalezy robic ; pamietaj, ze wiekszosc cisnieniomierzy to zwykle smiecie , idealem bylby stojący starodawny lub przynajmniej dobry dmuchany z mankietem .... tak rózny puls ...przyspieszyl, - nie ma innej opcji, takich roznic nie ma :) pozdr:)
Gajka-przepraszam , że zadaje takie pytanie ale ile w/g Ciebie by miało być różnicy między rozkurczowym a skurczowym.Muszę Ci napisać z całą odpowiedzialnością ,że nie ma takiej osoby ,która by miała ciągle to samo ciśnienie to książkowe 120/80.Ludzie za bardzo się nakręcają ciśnieniem a mój Tata ma 85 lat ciągle nierówne podwyższone ciśnienie i żyje sobie bardzo dobrze.Przecież prawidłowe ciśnienie nie jest gwarancją zdrowego ,długiego życia.Mogę to napisać z własnego doświadczenia jak ciśnieniomierze są bardzo omylne nawet na oddziale kardiologii .Na tymże oddziale byłam w odwiedzinach mojej koleżanki i jakoś bardzo się zle poczułam i poprosiłam żeby mi siostra zmierzyła ciśnienie a tu tragedia 220/130 , mówię do niej niemożliwe ,proszę zmierzyć mi ciśnienie zwykłym rtęciowym ciśnieniomierzem i ten wykazał trochę podwyższone bo 140/90 i to było prawdziwe u mnie , widzi Pani i tak to jest z tym ciśnieniem.Nie ma co się za bardzo martwic tym ciśnieniem bo zamartwianie też go podnosi.Pozdrawiam
kocham Cię , :)))))))) rtęciowy, dokładnie, ZDROWA1 !! - miałem to słowo na końcu języka ....... Hej~, Gajka! nie mam wątpliwości że potrafisz dobrze mierzyć ciśnienie, nie o to chodzi - rzeczywiście niska amplituda może o czymś świadczyć, i napiszemy o tym, ale ja dziś non stop zajęty - przepraszam, jak Bóg da, napiszę wieczorkiem :) Zdrowa1, racja absolutna i ciśnieniomierze do bani, i samo ciśnienie o niczym nie przesądza, oczywiście te w granicach rozsądku, a nie nadmiernie wysokie bądź obniżone lub potwornie chwiejne... i masz rację także w tym że ciśnienie jest bardzo labilne tj.zmianom podlega zależnym i niezależnym od nas, i często tego nie czujemy i złego wpływu nie ma ..... Ale i tak, Gajka, napiszemy coś o amplitudach ciśnienia i jego zachowaniu etc. z tymże to temat rzeka - ale postaramy się o konkrety / czemu piszę w l.mn.? / :)))) a ten puls to ręcznie czy pulsometrerm ? chyba to drugie ? albo nagły napadzik tachykardii..... pozdr.
Staszek nie kocham Cie :) Juz drugi lub trzeci raz piszesz, ze mi pozniej napiszesz o tej amplitudzie....i ciagle zwodzisz...a ja tu zyje w napieciu...no pisz!!!! plis :) Zdrowa - bardzo Ci dziekuje za pocieszenie, rozsadek mi mowi to co piszesz, a potem zaczynam sie nakrecac i potwornie bac. Mam dwoje dzieci, ktore sama wychowuje, mam dla kogo zyc, a ta hipochondria mnie ciagle meczy, wymyslilam sobie kiedys ze mam bardzo krotkie linie zycia - nieustannie sie tym martwie, mierze, badam, kombinuje. Tobie tez Satszek dziekuje za podtryzmywanie na duchu. I napiszcie o tej amplitudzie. Cala prawde. :) Bo ja trzeba pojde do kardiologa.
Witam wszystkich ponownie! Za Wasza namowa (za co dziekuje) zrobilem sobie echo serca. Oto wyniki: LK - 45mm, LP - 31mm, Ao wst. 29 mm, PK - 28mm, PMK - 11mm, TśLK - 10mm Kurczliwość odcinkowa i globalna prawidłowa. Zastawka mitralna - prawidłowa Napływ mitralny: E - 0,9 m/s, A - 0,6 m/s Zastawka aortalna - prawidłowa. Zastawka trójdzielna - prawidłowa. Zastawka tętnicy płucnej - prawidłowa. Osierdzie bez zmian. WNIOSKI - Norma. ---- Chyba pozostaje mi tylko Holter EKG albo pojsc sie leczyc na glowe :) Dziekuje wszystkim jeszcze raz. Marek.
Gajko sama Sobie odpowiedziałaś, ja tez szperałam w różnych książkach medycznych a trochę ich mam bo mój tata jest farmaceutą a medycyna to moje hobby i niespełnione marzenie .Zostałam księgową i całe życie zawodowe spędziłam pracując w banku.Uwierz Twoje ciśnienie nie jest powodem do zmartwienia.Jak pójdziesz do kardiologa to zobaczysz ,że Ci to samo powie albo będzie zdziwiony Twoim problemem.Szkoda kasy ,żeby to usłyszeć. Dzisiaj jest chyba w całej Polsce piękna pogoda( ja z północy) ,świeci słonko , Gajka głowa do góry naprawdę nie masz się czym martwić.