Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówna praca serca i wysokie tętno a szmery na sercu

elendin

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby zasugerować mi z czym mogą być związane moje dolegliwości? Otóż w 6 miesiącu zycia stwierdzono u m nie szmery na sercu. do okolo 10 roku zycia bylam pod stala opieka poradni kardiologicznej, jednak z czasem przestalam tam chodzic. moje problemy z sercem zaczely sie mniej wiecej rok temu. czasami mam nagle, mocne bicie, wyczuwam nierówna prace, zbyt szybkie tetno i czuję że zaraz zemdleje. czesto dochodzi rowniez klucie, jednak wczoraj bol trwal caly dzien, i byl jakby rwacy, czasami promieniowal tez do reki. W ostatnich dniach doszło jeszcze uczucie, jakbym była niedotleniona, miala za malo powietrza. a zawsze przy gwaltownej zmianie pozycji z lezacej na stojąco kreci mi sie w glowie i mam mroczki przed oczami. Prosze o jakies sugestie.. Dodam, ze mam 19 lat.
Gość kardiologiczny
Takie objawy mozna łączyć też z brakiem ruchu i niedotlenieniem serca. Niestety ale gdy tachykardia jest znaczna wtedy bardzo trudno wyjsc z takiego stanu bez lekarstw tylko przy pomocy samych cwiczen. Bo zeby skutecznie cwiczyc trzeba miec odpowiednia tolerancje dla wysiłku, czyli mozliwosc podejmowania wysilku bez nadmiernego obciazania serca. W przeciwnym przypadku mozna jeszcze cwiczeniami sobie zaszkodzic. Dlatego wazne jest by jak najszybciej zglosic sie do lekarza ktory oceni jaki wysiłek mozesz podejmowac bezpiecznie i ewentualnie przepisze lekarstwa na obnizenie akcji serca jesli to konieczne. To i tak jest jeszcze wariant optymistyczny, bo zakladajacy ze w sercu nie ma jakichs powaznych zmian wymagajacych leczenia. Dlatego nie ma na co czekac, bo samo z siebie to nie przejdzie !!