Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból kręgosłupa i drętwienie kończyn przy dyskopatii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.mam 23 lata od pewnego czasu zmagam się z bólami kregosłupa oraz dretwieniem kończyn,po zrobieniu tomografii i wizycie u neurologa dowiedziłam sie że cierpię na dyskopatie.Oto w skrócie wynik mojego badania KT.Na poziomie L3/L4,L4/L5 zaznaczone cechy dokanałowej protruzji krazka miedzykregowego z impresja na worek oponowy.nieznaczne przewezenie przestrzeni międzytrzonowychL4/L5/S1 w przedziałach tylnich.Niestety ale żadne leki które dotąd przyjmowałam nie odniosły spodziewanego efektu a były to min.nimesil,olfen.tolperis,milgamma.Jestem załamana poniewaz,ból postepuje,oraz bardziej dretwieja mi dłonie.Jeśli ktoś cierpi na podobne dolegliwości bardzo prosze o rade i jakies wskazówki co powinnam robić dalej,może jakas rehabilitacja
tu zadne tabletki nie pomoga tylko kinezyterapia i fizykoterapia.niech lekarz 1 kontaktu ci wypisze skierowanie na rehabilitację w miejscu zamieszkania.Idż też do neurologa czy ortopedy niech ci wypisze wniosek do sanatorium.Złóż wniosek jak najszybciej,bo czeka się długo ,nawet rok.I wez się ostro za rehabilitację.Spytaj specjalisty czy w twoim wypadku taka rehabilitacja może ci pomóc.Jak masz kasę ,to nawet natychmiast ożesz jechać np.do Buska Zdroju na leczenie pełnopłatne.Znajdż w internecie adres i tel.przychodni uzrowiskowej-zadzwoń ,to ci powiedza o kosztach za dwa lub 3 tyg. leczenia.Kwaterę prywatną musisz znależć tez w internecie.Ja tam byłam kilka lat temu.Bardzo mi pomogło.Działaj szybko,nie czekaj aż zmiany będą nie do cofnięcia i konieczna będzie operacja.
- Czy ktos moze mi pomoc w odczytaniu tych wynikow rezonansu?Była bym wdzieczna za odpowiedz. krazki m-k l4/5 i l5/s1 z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci odwodnienia i obnizenia wysokosci, -zmiany zwyrodnieniowo wtorcze na tylno bocznych krawedziach trzonow oraz w stawach m-k ze zwezeniem swiatła otworow m-k, -worek oponowy zniekształcony pociagniety w kierunku blizny pooperacyjnej,w zachyłku bocznym prawym na tym poziomie pasmowate struktury-zmiany pooperacyjne z przepuklina krazka m-k prawoboczna z modelacja worka oponowego i zwezeniem zachyłka bocznego prawego z uciskiem na korzen nerwowy, okrezna wypuklina krazka m-k l5/s1 z lewoboczna lateralizacja z modelacja worka oponowego i zwezeniem obu otworow m-k bardziej po stronie lewej z mozliwoscia ucisku na lewy korzen nerwowy, -ostre ustawienie kosci krzyzowej, -cechy zwyrodnienia tłuszczowego z nierownosciami blaszek granicznych w podchrzestnych czesciach sasiadujacych powierzchni trzonow l5/s1. Pozdrawiam.
Gość ewach_m
Witam. Również mam stwierdzoną dyskopatię, ból był okropny, ale dzięki mojej fizjoterapeutce i regularnych ćwiczeniach trwających ponad pół roku bóle mineły.Drętwiały mi nogi, ręce, nie mogłam funkcjonować normalnie, cały czas byłam na zastrzykach, na tabletkach...aż w końcu wszystko wróciło do normy, mam nadzieję, że już na zawsze. Spytaj lekarza, fizjoterapeuty o leczenie metodą mac kenziego-właśnie mi to pomogło:) życzę powodzenia!!!Można również do tego dodać rehabilitację- masaże, solux itp.

Na chwilowe pokonanie bólu pleców, spowodowanego dyskopatią, polecam poleżeć 15-20 minut w konkretnej pozycji, która ustawia kręgi. Trzeba położyć się na plecach na twardym podłożu, bez poduszki pod głową. Nogi założyć na łóżko tak aby tworzyły kąt prosty, całe łydki muszą leżeć na łóżku, czyli powinno mieć ono wysokość taką jak długość naszych ud. Mi zawsze pomaga :)

Masaże, ćwiczenia-delikatne rozciąganie, naświetlania, pozycja= nogi na krzesełko pod kątem prostym przez 15 min co 2 godziny, żadnego obciążania kręgosłupa, najlepiej podnoszenie na ugiętych nogach, buty zakładasz na siedząco podnosząc nogę na nogę, wstając z łóżka obracasz się na bok i podpierasz rękoma, żadnego mycia głowy czy innych sytuacji w pozycji wiszącej w dół np. nad wanną, nie wolno stać bez podpierania ściany, krzesło z podparciem pod łopatki, pas wzmacniający odcinek lędżwiowy lub inny wskazany przez lekarza jeśli pozycja stojąca jest dłuższy czas może brzmi głupio ale to pomaga a nawet ratuje, takie zalecenia da dobry lekarz spondyliatra a ode mnie- zainwestuj też w dobry materac do spania

Ja mam dyskopatię lędźwiowego i szyjnego oraz mnóstwo skrzywień itp. Szerze mówiąc umiarkowany ruch plus dobry materac dają świetne efekty. Ja mam materac od Viscotherapy- taki ze zmienną twardością, którą dobierają ci do parametrów ciała, a do tego wyprofilowana poduszka. Ćwiczę też w klubie- zajęcia to zdrowy kręgosłup.

I ja choruję na dyskopatię blisko 10 lat a jestem przed 30-tką. Ciężka choroba szczerze mówiąc, mimo iż zmiany chorobowe nie są jakieś znaczne a zaledwie łagodne, wyniki wszelkich rezonansów itp podobne do Twoich, MAESKA5. Ciężka pod względem rwy kulszowej i samego krążka międzykręgowego w lewej części kręgosłupa oraz łydki, na której nerw naciska wypadający dysk. Ból jakby wbijanie gwoździa w bok łydki. W tym wszystkim najlepsze (?) jest to, że tak naprawdę nie wiadomo, czy mam rzeczywiście tak mocne i trudne do zniesienia bóle czy mi się wydaje jedynie. Już mówię dlaczego. Otóż mam niski poziom czucia bólu lub inaczej niską tolerancję na ból. Przed kilkoma laty byłam mocno zdziwiona, że jest to łagodna dyskopatia gdyż bóle były i są bardzo natężone. Większości ćwiczeń jakie są zalecane na dyskopatię zwyczajnie nie jestem w stanie wykonać. Rwa kulszowa w lewym biodrze, chore lędźwia umożliwiają mi jedynie leżenie na plecach. Kiedy znajduję się na lewym boku wytrzymuję jedynie kilka minut abo i w ogóle. Po prostu nie da się z bólu tego zrobić. Nie da się. Żadna pozycja (a wiele próbowałam i okupiłam cierpieniem) nie przynosi mi ulgi jak tylko ta. Tak błahy problem (w końcu z medycznego punktu widzenia to tylko łagodne zmiany) a nie wyobrażam sobie np. posiadania dzieci. Bo jak spać na brzuchu będąc w ciąży? Nie mam recepty na złagodzenie w sensie długofalowym. Wystarczy że chodzę, stoję kilkanaście minut i już czuję od krążka przez biodro po łydkę w linii prostej ucisk i ból, wystarczy że siedzę kilkanaście minut i jest to samo. Często więc utykam na nogę W jakiejkolwiek pozycji bym nie była ból towarzyszy mi ZAWSZE.CODZIENNIE.PRZEWLEKLE. Bardzo często jest nie do zniesienia wręcz, nie myślę mózgiem wówczas tylko chorym kręgosłupem marząc o położeniu się natychmiast (zwłaszcza kiedy jest to fizycznie niemożliwe) Bardzo często doświadczam również nieprzespanych nocy. Cały dzień nie odczuwam bólu, aż tu nagle jak kładę się spać, krążek zaczyna swoje harce w najlepsze, ucisk drętwienie, skurcz łydki lub całej nogi. I zwykle kończy nad ranem czyli wtedy kiedy przeciętny człowiek budzi się do pracy a nie dopiero zasypia. Natomiast krótkofalowo, pomagają mi zabiegi rehabilitacyjne (*prądy*). Ćwiczenia Mackenziego w domu nie wchodzą w grę ani pływanie. Da się z tym żyć, choć ograniczeń w miarę upływu wieku jest coraz więcej.. Tolperis,Nimesil itp, jak ktoś pisał wcześniej również niezbyt mi pomagały. Największą ulgę odczuwam leżąc na brzuchu bez poduszki na twardym podłożu..

47 lat. Pierwsza operacja C4C5 8 lat temu. Objawy: ból całej prawej ręki, dretwienie dłoni. Ból okropny. Jakby ze środka kości. 4 wizyty u 4 najlepszych specjalistów w Warszawie. 4 diagnozy-operacja. Poszłam we wtorek, wrocilam we środę. Zreperowana. W sobotę pojechałam nad morze. Zero kołnierza. Druga operacja 3 lata temu. L4L5. Przewróciłam się na plecy na oblodzonym chodniku. Bol jak podczas porodu z brakiem możliwości jakiegokolwiek poruszenia się. Wysunął mi się dysk i przy wywrotce został odcięty. Powstaje wtedy sekwestr. Do szpitala w piątek. W sobotę do domu. Zreperowana. Wiem ze operacja kręgosłupa brzmi dramatycznie. U mnie nie było podobno wyjścia. Przed pierwszą rehabilitacja prywatna 2-3 razy w roku. Rezultaty krótkotrwałe. Mnie się udało 2 razy trafić na najlepszych lekarzy neurochirurgów. Teraz czuję się świetnie. Pracuje intensywnie zawodowo. Jeżeli ktoś z Państwa chciałby o coś związanego z operacjami zapytać, chętnie odpowiem. Pzdr

Witam. Jestem studentką fizjoterapii piszę prace magisterską na temat: Ocena skuteczności leczenia bólu w dyskopatii lędźwiowo-krzyżowej kręgosłupa z wykorzystaniem zabiegów fizjoterapeutycznych. Proszę o wypełnienie ankiety, jak anonimowa. https://www.survio.com/survey/d/Q1Z6A0M7K6W6Q1A2S

Gość Gość Ania

Cześć!  Mnie obecnie tez boli. No niestety.Żeby było optymistycznie powie m co mi pomagało i jak to u mnie było. 

Mam 49 lat i właśnie dopadł mnie juz zapomniany ból .rwa kulszowa.pierwszy raz w życiu tomografia. ..ledzwiowe i s1 w takim stanie nie najlepszym niby.jak to czytam to odczuwam dopiero wdzięczność dla mojego ciała ze mnie nosi tyle lat.

Bo tam i zwyrodnienia kręgów i dysków i wrodzone zwężenie kanału. ..

CierpliAlan bardzo jak miałam 20 -23 lata.kurcze. to był ból. Jakoś się podleczylam.

Między 30 a 43 rokiem życia regularnie ćwiczyłam. Normalnie na siłowni i brzuch i streczing lubiłam. Jak miałam 40 lat to efektem.uboczy była figura claudi schiffer:) serIO. Ale też NIE WIDZIAŁAM CO TO BÓL KRĘGOSŁUPA CZY JAKAŚ TAM RWA:)

No a 45-49 lat ćwiczenia zaniedbane i  wmoje ciało wytrzymałość a teraz już nie.

Czyli jestem przykładem ze ćwiczenia pomagaja.Może kogoś to zmotywujesz i da nadzieje.

Teraz ćwiczę ale takie ćwiczeniaz z  rehabilitacji.no może pomogą. Potem musze ćwiczyć juz do smierci.

Bo wierzę że wyjde z tego.

Pozstawiam i niech nas noc nie boli!