Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierównomierne bicie serca i uczucie niepokoju

Adam86

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 23 lata i czasami czułem, jakby coś dziwnego działo się z moim sercem. Było przez moment bardzo wyczuwalne, jakby na chwilę stawało (znalazłem to *stawanie* na forum, sam nie potrafię znaleźć na to lepszego określenia). Działo się tak głównie wieczorami i towarzyszyło temu uczucie niepokoju. W ciągu ostatnich kilku dni takie zdarzenia bardzo się nasiliły - występują w ciągu dnia, nawet co kilkanaście minut. Z tego, co zdążyłem przeczyać w internecie, może być to nerwica. Boję się tylko, by to nie była jakaś wada serca - otóż mam jeszcze często tak, że serce wali mi jak oszalałem, chociaż np. leżę akurat w łóżku i odpoczywam (a już bankowo mam taki łomotanie zapewnione, kiedy muszę się wypowiedzieć na forum publicznym). Od dziecka mam również słabą kondycję - serducho mi bije mocno po wbiegnięciu na pierwsze piętro, mam wtedy lekką zadyszkę (w pozostałych sytuacjach, tj. gdy się nie męczę, żadnych problemów z oddychaniem nie mam). Oczywiście wybieram się do lekarza, ale boję się, że znowu mnie czymś spławi - kiedy zgłosiłem się do niego z podwyższonym pulsem (ok. 80-110 w spoczynku) i niskim ciśnieniem (110/65), zrobił test krwi na problemy z tarczycą, który nie wykazał niczego niepokojącego, więc stwierdził - nerwy i zakończył wizytę.
witaj adam86. idź doo rodzinnego i poproś o skierowanie do kardiologa nie daj się splawić. ja mam niskie ciśnienie a puls czasami 40 czasami 80 i też czasami mi serce strasznie szybko bije. rodzinny lekarz dal mi skierowanie do kardiol. z podejrzeniem tachykardii napadowej, prywatnie zrobilam sobie ekg metodą holtera i teraz czekam na wyniki i wizytę -14 grudnia(tak to jest w publicznej służbie zdr) ja podejrzewam nerwicę bo ciągle jestem na coś zla, boli mnie albo głowa albo brzuch albo klatka. byłam u neurologa gastrologa ginekologa chirurga i żaden nic nie stwierdził.nie będe wymieniać badań które zrobilam bo bylo ich dużo.nerwicę można stwierdzić dopiero po wykluczeniu innych schorzeń. więc walcz o skierowania bo lepiej ewentualnie wcześniej wykryć i leczyć niż żeby bylo za późno. pozdrawiam
megi dobrze ci radzi.Gdy zrobisz echo serca,to się wyjaśni.Oraz badanie wysiłkowe.Chodzisz po bieżni i mierzą ci co chwilę ciśnienie ,masz podłączone elektrody na klatceTylko zanim to zrobisz może minąć dużo czasu,bo do kardiologa trza się zapisać ,niestety i czekać.U nas prywatnie 80 zł kosztuje echo serca.Jak masz kase ,to zrób.Tymczasem pij herbte z głogu codziennie.I wodę z miodem gryczanym [wodę z miodem na czczo-wieczorem pół szkl.wody zimnej gotowanej+ 1 łyżeczka miodu].I melisę na uspokojenie.Byc może masz jakąś małą wadę.Czy nie miałęś ostatnio infekcji?
dzięki za odpowiedzi! co do infekcji to hm, infekcje mam od dziecka:) chore zatoki, właściwie to niemal cały czas coś tam mi z nich spływa, często się przeziębiam (chociaż w ostatnich trzech latach mniej, studia uodparniają widać). ale ostatnie poważniejsze przeziębienie miałem z miesiąc temu. zobaczę czy mi rodzinny da skierowanie, typ jest taki, że woli najpierw leczyć, a potem badać. wydaje mi się jednak, że najbardziej prawdopodobna jest nerwica (w dużo mniejszym natężeniu te same objawy miałem od dawna).
jeśli często brałeś antybiotyki ,to przeczytaj- objawy kandydozy.Ponoć grzyby candida albicans mogą się zagnieżdzić w organiżmie w ustach ,gardle ,nosie,jelitach,nosie,wszędzie tam,gdzie sluzówka wilgotna jest i powoduję całą gamę objawów skórnych,nerwicowych i wiele innych.Wymaz z gardła ,nosa może to potwierdzić lub wykluczyć.Ale większość lekarzy bagatelizuje kandydozę,bo nie uczą ich na studiach jak ją eczyć.Zresztą po co mają leczyć jeśli tacy pacjenci maja wiele różnych objewów,więc na nie przeoisują im różne maście,leki przeciwlękowe,uspokajające i koncerny farmaceutyczne meja kasiorę.I o to chodzi.
Hej. sadze ze juz wzykle ekg moze rozwiac Twoje watpliwosci. Jesli nie otrzymasz skierowania na ekg to proponuje zrobic je prywatnie - koszt 20zl W moim przypadku bylo podobnie - lekarz po zwyklym badaniu - osłuchaniu i zmierzeniu cisnienia stwierdzil , ze to nic mi nie jest i to moze na tle nerwowym, ale raz nie dalam sie zbyc - powiedzialam, ze nigdy nie mialam ekg, wiec jak stwierdzil *dla spokoju skieruje mnie* - gdy przyszłam z wynikiem - bez słowa dostalam skierowanie do kardiologa. Mam arytmie