Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników krwi z rozmazem

mancziz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Niedawno udałem się do lekarza ponieważ powiększył mi się węzeł chłonny na szyi. Lekarz stwierdził, że to najpewniej z powodu niewyleczonego zęba ale zlecił też badania krwi. Wyniki są w normie z wyjątkiem kilku parametrów. Morfologia: Płytki krwi - 60 tys/ul Rozmaz: Segmentowane - 20 % Limfocyty - 72 % Monocyty - 2 % Bardzo bym prosił o interpretację tych wyników. Mam 33 lata. Jakiś czas temu leczyłem się na wrzody. Czy to może być związane z nieskutecznym wyleczeniem zakażenia Helicobacter Pylori ? Od ok 2 miesięcy suplementuję też witaminę B12 w ilości 1000 mcg dziennie (preparat Dibencozide Magnum). Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
zrób jeszcze raz badanie.Wynik jest rzeczywi ście bardzo niski,ale nie musi to byc choroba.Czasem zbyt długie pozostawienie próbki krwi przed badaniem daje zlly wynik.Płytki mogą się też zlepiać,a jak nie liczą ,,ręcznie**,tylko liczy komputer,to zlepione dwie liczy jak jedną .Powtórz natychmiast badanie i popros ,żeby ci dokładnie policzyli ,powiedz im jaki miałes wynik.Na podstawie jednorazowego badania nie można wyciągac wniosków.Trzeba powtórzyć.
Dziękuję za odpowiedzi. Co do rozmazu to było to liczone ręcznie. Wynik badania dostałem na drugi dzień od pobrania krwi więc nie wiem czy to za długo mogło czekać. W poniedziałek będę u lekarza to poproszę o ponowne skierowanie. Co do witaminy B12 to suplementuję ją w związku z regularnymi ćwiczeniami siłowymi, a z tego co wyczytałem nie jest możliwe jej przedawkowanie przy takiej ilości. Chciałem skończyć opakowanie a zostało mi na jeszcze jakieś 2-3 tyg.