Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udrożnianie żyły szyjnej po założeniu by-passów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam trudno mi pisac nie nalezy do osob z lekka reka w pisaniu. Przepraszam z gory. Moj tata 6miesiecy temu mial operacje przeprowadzona w Ochojcu,ma by-passy prawa i lewa strona serca calkowicie byla zatkana. Obecnie po tych paru miesiacach czuje sie lepiej ale... No wlasnie lekarz stwierdzil ze tata ma bardzo brzydko zatkana szyje mowil aby tata jak najszybciej sie skontaktowal ze swoim doktorem i na przepychanie go skierowal. Nie rozumiem juz tego. Pytal sie taty czy ma zawroty glowy, czy wymiotuje, czy mdleje, itp. Tata mowi mi ze nic takiego nie ma. Prosze poradzcie co mam myslec i co to moze byc,czy to przepychanie zyly szyjnej jest niebezpieczne.Juz przezylam jedna jego operacje z by-passami az sie boje myslec ze znowu cos go niebezpiecznego czeka. Pozdrawiam i serdecznie dziekuje za czas poswiecony mi.
Nie jest to ryzykowny zabieg,w każdym razie w porównaniu z bajpasami to mały pikuś.Nie ma się co bac.Lekarz badająć żyły,jak krew w nich przepływa stwierdził,że na szyi żyły mają za małeświatło czyli sa przytkane i trzeba je udrożnic .Jest to konieczne,bo chyba zdajesz sobie sprawę,że zbyt mało krwi,a tym samym tlenu dociera do mózgu.A im dalej tym konsekwencje moga być nieciekawe.Dlatego radzę nie czekać.Żyły na szyi są tuż pod skórą,a więc dostęp do nich jest prosty.Sam zabieg jest krótki.
,,Muniek,, Serdecznie dziekuje za odpowiedz. Wygladam pewnie w Waszych oczach jak wystrasznona coreczka tatusia ale prawda jest taka ze naprawde tak jest :)) . Czyli chociaz troche moge sie uspokoic. Czy jest jakas konkretna metoda obnizyc cholesterol aby te wszystkie skrzepy jakos wywalic z zyl?.(mam nadzieje ze nie pomylilam pojec)Dziekuje jeszcze raz.
Dieta obniza cholesterol,niepalenie,niepicie alkoholu,schudnięcie i codzienny ruch.Pływanie,czy szybki marsz,ćwiczenie na rowerku rehabilitacyjnym.,gimnastyka 2x dziennie.Przeczytaj w internecie,,Udrożnienie tętnicy szyjnej**.Tam wszystkiego się dowiesz.Zabieg przeprowadza sie przy przytomności pacjenta.Nawet w przypadku braku objawów neurologicznych.,jeśli tętnica szyjna jest zatkana 60-do 99%.Przeczytaj artykuł,,Cholesterol i trójglicerydy**.Zastosuj tacie dietę obniżającą cholesterol jeśli mu gotujesz.Ja też mam cholesterolowca,,na garnuszku** i stosuję tę dietę dla wszystkich.Wychodzi na zdrowie wszystkim.MÓj cholesterolowiec ma coraz lepsze wyniki.Codziennie je 2 łyżki otrąb owsianych [błonnik],2 łyżeczki nasion wiesiołka,pestki ze słonecznika,dyni,orzechy-wszystko,w czym są tłuszcze roślinne.Moja kol. ma tatę z cholesterolem,ale ma 82 lata i nie chce ograniczyć tłuszczów zwierzęcych i opycha się boczkiem,podrobami,żółtym serem i nie chce słuchać o zmianie diety.A dieta jest kluczową sprawą,bo ja widzę dobre rezultaty.A jeszcze jej ojciec pali ,a to jest juz gwózdż do trumny.Udrożnili mu żyły,ale co z tego jak przez palenie i złe odżywianie wszystko zniweczył.Ale starego nie przekonasz.Mój pije też zioła venoforton.Na kontroli był,jest poprawa,wyniki cholesterolu -lepsze.Ale on poza cholesterolem nie ma żadnych chorób.A więc stan ogólny jest dobry i nie miał żadnych operacji.
Witaj ,,muniek,, serdecznie Ci dziekuje za poswiecony mi czas jeszcze raz dziekuje. Wlasnie przekazalam wszystko mamie i tacie wiec juz wiedza co i jak (mianowicie jak sie stosowac do dety).Nie ciekawie bedzie z ruchem bo to osoba po 60tce,ale moze jakies spacery szybkie przynajmniej beda :) Mam nadzieje ze ta dieta bedzie dobra dla taty bo on jest cukrzykiem.Ale wierze ze bedzie dobrze. Ciesze sie ze sa JESZCZE ludzie ktorym nie obojetny jest innych los. Do uslyszenia ,sciskam i pozdrawiam .ANIA.