Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i ból w klatce piersiowej a nadciśnienie tętnicze

Nosio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 16 lat i przy wzroście 170 cm ważę 76 kg. Jakieś 3 tygodnie temu w szkole były badania i podczas badania ciśnienia pielęgniarka szkolna stwierdziła że mam zbyt wysokie ciśnienie 160/90 i kazała mi przychodzić częściej. Na następny dzień poszedłem do lekarza rodzinnego który stwierdził że powinienem chodzić częściej mierzyć ciśnienie, i tego samego dnia w szkole bez wysiłku wcześniej poszedłem do pielęgniarki. Ciśnienie : 150/90. Na nastepny dzień dostałem gorączki i poszedłem znowu do lekarza rodzinnego, który stwierdził że ciśnienie było spowodowane rozwijającą się w organizmie chorobą. Moja mama się z tym zgodziła. Siedziałem 2 tygodnie w domu ale ciągle miałem zawroty głowy i ból w klatce piersiowej ( lekarz tłumaczył że to przez zapalenie oskrzeli ) Teraz gdy jestem już jakiś czas po chorobie postanowiłem zmierzyć ciśnienie, wynik : 160/95. Zmierzyłem po godzinie siedzenia i nic nie robienia 160/90. Warte podkreślenia wydaje mi się też że zaraz po urodzeniu miałem szmery serca, oraz w grudniu ubiegłego roku skręciłem kręgosłup w odcinku szyjnym + wstrząs mózgu.
spróbuj pić herbatę ze skrzypu polnego ciepłą z sokiem z cytryny,dobra jest też jemioła.Przyczyną nadciśnienia może być też stres,palenie papierosów,siłownia.Ćwiczenia siłowe tez mogą je podnosic.Mierz ciśnienie 2 x dziennie i zapisuj.Tylko nie nakręcaj sie jak jest trochę podwyższone,bo ci bardziej skoczy.Podchodż do tego spokojnie.Oto mieszanka ziołowa na obniżenie ciśnienia:ziele skrzypu30g,owoc głogu30g,ziele jemioły30g,ziele glistnika 30g.Wymieszane zioła [1łyżkę] zalać szklanką wrzątku,przykryć.Po 15 min.przecedzić.Pić letnie3 x dziennie przed jedzeniem.Pić przez długi czas.Należy też zastosować dietę obniżającą ciśnienie.[SÓL!!!!]kILKA RAZY W TYG.JEŚĆ NA CHLEBZMIAŻDŻONY ZĄBEK CZOSNKU.dla obniżenia ciśnienia.
Gość bez paniki
zapisz się na basen ,schudniesz trochę ,to i cisnienie ci spadnie.Mój syn ma 172 cm i ważt 64 kg.Chyba z 5 kilo powinienes zrzucić.Tylko się nie odchudzaj ,a ćwicz.Zmień dietę na mniej tłuczczów zwierzęcych,a więcej roślinnych.Taka dieta robi dobrze dla serca.Jedz codziennie pestki ze słonecznika,dyni[nieprażone],,2 łyżeczki nasion z wiesiołka.Codziennie tez spożywaj potrawy zawierające błonnik.To sprzyja schudnięciu.Jedz na przykład płatki owsiane.górskie,niech ci mama robi na kolacje lub śniadanie.1łłyżka otrąb owsianych dziennie.Jedz ryby [ryba po grecku w warzywach],leczo robione na oleju.Żadnej koli i kolorowych napojów.Do picia woda mineralna zawierająca dużo magnezu i wapnia.Albo herbata z dzikiej róży.McDonad czy inne żarcie tego typu -wykluczone.Codziennie owoce i warzywa.Porozmawiaj z mamą o zmianie odżywiania.I więcej ruchu.Tylko spokój i nie panikować.I żadnych słodyczy Jak masz ochotę na małe co nieco,to zrób sałatkę owocowa z jogurtem naturalnym.Skład:2 banany,1 mandarynka,2-3 kiwi,1 jabłko,1 gruszka.Pokroić na kawałki,włożyć do miseczek i polać jogurtem naturalnym.Smakowite.
To wcale nie jest takie proste ,nie w każdym mieście jest basen ,młody człowiek sam sobie takiego jedzenia nie przypilnuje ,jak jest jedno lub dwoje dzieci a rodzice są w miarę odpowiedzialni to może się taka kuracja udać.Ja niestety widzę ,rodzice długo pracują to na obiad jest pizza lub chińska zupka.Może rodzina Nosia jest odpowiedzialna.Ta dieta jest dobra.Pozdrawiam
ja tez pracuję i jak nie mam czasu,to wieczorem coś przygotuję ,co można podgrzać,albo na zupę smak ugotuje,kurze udko bez skóry,a potem wrzucam warzywa i świeża zupa jest.A na przykład takie leczo czy rybę po grecku ta tak jak bigos robi się zawsze większą ilość i można jeść na zimno i na ciepło .U mnie w domu dieta z dużym ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych,a ze zwiększeniem roślinnych jest dla wszystkich.I wszyscy szczupli są.A mąż bardzo wyprzystojniał,bo schudł.Myślę ,że autor tego posta nie powinien tez długo przed kompem siedzieć,bo pisząć zgina kark,co nie jest dla niego dobre.Monitor musi postawić wysoko,żeby się nie schylał i robić gimnastykę.