Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Boldzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Od około tygodnia męczy mnie pewien problem, mam 20 lat. Mianowicie, w środę 11 listopada, siedząc przed komputerem, zacząłem się źle czuć. najpierw w oczach taka jakby aura...później ból głowy, kilka razy w życiu już tak miałem, albo jak troszke gorzej jadłem, albo jak piłem więcej kawy. Myślałem, że to może jest spowodowane tym razem tym, że spożywałem akurat Yerba mate od kilku tygodni(wcześniej podczas spożywania jej zdażyło mi się pare razy mieć aure i ból głowy, ale zawsze towarzyszył temu głód). Po kilku minutach do bólu głowy doszły zawroty, potliwość, nie mogłem skupić myśli, lekkie duszności dziwne mrowienie w karku tak jakbym nie miał siły utrzymać głowy w pionie. Położyłem się, aura przeszła, ból głowy także, natomiast pojawiło się bardzo wysokie tetno, czułem jakby mi miało serce wyskoczyć ok 130 uderzeń na minute, bardzo nierównomierne, . Miałem także przez chwile problemy ze złożeniem zdania i poukładania myśli oraz uczucie mrowienia w lewej ręce. Po niedługim czasie większość objawów mineła, pozostało takie rozbicie, osłabienie i szybkie tętno, w związku z czym mama zadzwoniła po pogotowie na wszelki wypadek. Panowie zmierzyli mi ciśnienie, było troszke wyższe niż zazwyczaj miałem, mówiłem im o Yerba mate itd... powiedzieli że to skutek zbyt dużej ilości kofeiny i że mi przejdzie po paru godzinach. Serce także w normie. Kolejny dzień spędziłem już w pracy, czułem się ok poza tym że troche osłabiony byłem. jednak momentami łapał mnie taki dziwny *zamuł* rozkojarzenie. Wczoraj jechałem do dziewczyny, po drodze, poczułem takie jakby dziwne uczucie w klatce piersiowej, jakby pieczenie, jakby dyskomfort, zrobiło mi się słabo, znów szybkie bicie serca. Kiedy do niej dojechałem, było już w miare ok. Dzisiaj będąc znów w domu poczułem się źle. Ból głowy, lekkie osłabienie, dziwne bóle w klatce piersiowej, uczucie jakiejś obręczy wokół głowy, rozkojarzenie...cały czas jestem jakiś taki roztrzpany, serce mi dość mocno bije, a to już 4 dzień po tym incydencie dlatego bardzo się niepokoje. Z tego co czytałem w internecie są to objawy nerwicy, jednak ostatnio nie miałem jakiś szczególnych wydarzeń które mogłyby to spowodować...być może to przez to pogotowie, nigdy jeszcze nie musiałem go wzywać. Sam już nie wiem, nigdy na nic nie chorowałem, a tutaj coś takiego...Dzisiaj byłem u lekarza, zrobiono mi badania( EKG, ciśnienie) jutro krew. Jedyne co znaleziono to szybkie tętno dochodzące do ok 120uderzeń/min. Pani doktor zapisała mi Betaloc ZOK 50 na obniżenie tętna. Mam pytanie czy do tego lekarstwa mogę stosować Aspargin? Czytałem że moje objawy mogą być efektem niedoboru magnezu i potasu, jednak nie wiem czy nie będzie jakiejś nieciekawej reakcji po tych 2 lekach. Pozdrawiam Pozdrawiam
jutro zbadaj sobie poziom potasu i magnezu we krwi i możesz dopiero wtedy wziąć aspargin,gdy będzie nawat w normie,ale blisko dolnej granicy.Nie pal i nie pij akoholu.Kawy też ,bo ona wypłukuje magnez.Zamiast herbamate pij herbatę z głogu,ma korzystny wpływ na serce,zarówno owoc jak i kwiat głogu.Pij też melisę na uspokojenie ,nawet je.śli uważasz,że nie masz powodów do nerwów.Nie siedż przy kompie godzinami.Codzienna gimnastyka konieczna.Myślę,że przestraszyłeś się tych wszystkich objawów i sie nakręcasz,co pogarsza sprawę.Staraj się zachować spokój i idż jeszcze raz do lekarza,natychmiast jak będą wyniki.
Wielkie dzięki za odpowiedź. Cóż po zażyciu Betaloc 50, czuje się dość dobrze, tzn nie mam tego wysokiego tętna co głównie mnie denerwowało. Nic mnie nie boli, nie mam zawrotów głowy ani bólu, jedyne co mi doskwiera to ten dyskomfort w klatce piersiowej momentami, np jak próbowałem się dzisiaj zdrzemnąć, takie uczucie jakby mi mięśnie niektóre same się kurczyły, no i uczucie bicia serca w całym ciele oraz momentami uczucie w klatce piersiowej jakby zimno, czy lekkie pieczenie, ciężko ocenić. Ogólnie się nie stresuje, ale mam nerwa, że nie wiem do końca co jest, a na wyniki będe musiał pewnie z tydzień poczekać heh ;)
OStatnio moja dieta troszkę się pogorszyła z racji tego, że skończyłem technikum i zacząłem pracę, która jest siedząca w godzinach 16-21. Często zamiast obiadu, jadłem kanapki w pracy, a ostatni posiłek po samej pracy czyli ok 21.30. Zazwyczaj są to zwykłe typowe obiady domowe, lub coś na mieście. Od czasu do czasu lubie zjeść sobie coś zdrowszego oczywiście, jakieś owoce, jedzonko wegetariańskie. Szczerze nie myślałem, że takie odczucia mogą mieć związek z dietą nigdy nie przeżyłem czegoś takiego.
Boldziu,jesteś trochę lekkomyślny nie jedząc obiadu przed wyjściem do pracy.Naucz się robić kilka zdrowych potraw.Jesteś chyba do tego zdolny.To nic takiego.Naucz się na przykład robić leczo albo rybę po grecku.Bierz do pracy na kolację.Jedz najpóżniej o 19-tej.Nie wierzę ,że w pracy siedzącej nie można zrobic przerw na gimnastykę.Rób to codziennie. Trzeba myśleć świadomie o swym zdrowiu.
To nie jest tak, że w ogóle nie jadam obiadu przed pracą, troszke źle napisałem. Chodzi o to, że nieraz się zdarzy, że zamiast w domu zjem na mieście, szczególnie jak muszę przed pracą coś załatwić, jednak myśle, że warto do diety dodać coś bardziej odżywczego. Robiłem tak jeszcze ponad pół roku temu kiedy solidnie trenowałem..czas matur to był zastój, nerwy, szybkie jedzenie, wypady ze znajomymi i troszke z tego zostało niestety. Dzięki za rady!
Witam ponownie, Dzisiaj odebrałem wyniki badania krwi, wszystko w jak najlepszym porządku, pani doktor dała mi skierowanie na wszelki wypadek do kardiologa na badanie echa serca. od czasu kiedy pisałem czuje lekką poprawę, tzn nie mam większych bólów w klatce piersiowej, jedyne co mi doskiwiera to mimo Betaloc ZOK 50, momentami wysokie tętno i osłabienie, ale to zależy..np dzisiaj spędziłem w miescie prawie cały dzień z dziewczyną i czułem się ok, a wczoraj w pracy siedząc przed komputerem, czułem zwiększone tętno i coraz większe osłabienie, dość nieprzyjemne. Mam takie pytanie..czy na Betaloc ZOK 50 można zażyć jednorazowo np ibuprom? akurat głowa mnie pobolewa i chętnie bym sobie ulżył ;) a nie wiem czy taka tableta nie będzie miała jakiegoś wpływu na betaloc..nigdy nie używałem specyfików na serce...
Gość Pawel 182

Miałem identyczne objawy. Po zrobieniu wielu, wielu ... wielu badań i wydania na nie ok. 2 - 3 tys. zł okazało się że to nerwica (oczywiście nie miałem żadnych powodów do denerwowania się). Sprawę załatwiła wizyta u psychiatry i lek Cital (objawy ustąpiły po 2 tyg, ale lek przyjmowałem jeszcze przez ok. pół roku).