Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, brak sił, osłabienie i napinanie mięśni a tarczyca

Gość mlody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, robilem tsh i mam 2,6 w normach 0,4 - 4,2 , a objawy mam jak na tarczyce... czy ktos mial problem z ft3 i/lub ft4 przy prawidłowym tsh? objawy: napady (czasami naprawdę mocnych) zawrotów głowy, brak sił, osłabienie mięśni, napadowe samoistne napinanie różnych mięśni , wzrost masy, uczucie *szorstkiego* i podrażnionego gardła pod krtanią przy pochylaniu głowy do mostka badania: rezonans głowy, echo serca, 2x holter ekg, morfologia, mocz, usg tętnic nóg i szyjnych, ciśnienie mierzę i też w normie średnio 130/85 (rano wieczorem i czasami w dzień po odpoczynku 120/75, podczas zdenerwowania 140/90 więc jest w normie) - wszystko w normie i ciągle chodzi mi po głowie czy ft3 i ft4 mogę mieć poza normą przy prawidłowym tsh? z góry dzięki i pozdrawiam
Z wynikiem badania hormonów tarczycowych należy udać się do ENDOKRYNOLOGA,nie do lekarza ogólnego,a już z pewnością nie wolno samemu oceniać,czy wynik badania jest prawidłowy.Kilka lat temu,podczas corocznego kontrolnego USG narządów wewnętrznych poprosiłam o wykonanie USG tarczycy,bo jeszcze nigdy jej nie badałam.Okazało się,że tarczyca jest nieco powiększona.Zostałam skierowana do endokrynologa.Ten zlecił badanie hormonów tarczycowych.Wynik mieścił się w *widełkach* podanych przez laboratorium i szczęśliwa poszłam z nim do mojego endokrynologa.Okazało się,że nie powinnam się cieszyć,bo rozpatrując wynik badania należy jeszcze wziąć pod uwagę płeć,a przede wszystkim wiek pacjenta.Mój poziom hormonów tarczycowych(mimo tego,że mieścił się w granicach normy) przypominał poziom hormonów u kobiety 60-letniej,a ja miałam wówczas ok.35 lat.Jeden z hormonów był zbyt blisko minimalnej granicy,a drugi za blisko granicy maksymalnej.Tak więc nie radzę samodzielnie odczytywać wyników badań,tylko zapytać SPECJALISTĘ. Życzę zdowia!
Ten temat był poruszany wiele razy. Oczywiście, można mieć TSH w normie, a hormony tarczycy poza normą. Wynik TSH, hormonu przysadki, nie jest miarodajny i ma charakter pomocniczy w diagnozie. W dodatku normy są u nas zawyżone. Ostatnie badania wykazują, że wynik powyżej 2 jest już niepokojący. Co więcej, można mieć TSH, FT3 i FT4 w normie, a mimo to chorobę tarczycy- autoimmunologiczne zapalenie. Wykrywają ją dwa badania: aTPO i aTG. Aby mieć pewność, że tarczyca jest ok, trzeba zrobić komplet tych badań. Ale to zależy już od Ciebie. Pozdrawiam.
no więc ja robiąłm badania 3 tyg temu i miałam wszystko w normie, a objawów tarczycy wiele. Dzisiaj zrobiłam i wyszło szydlo z worka:( tsh -0,144 ( 0,350- 4, 940) ft3 - 4, 20 ( 1, 71- 3, 71) ft 4- 1, 45( 0,70 - 1, 48) ferrytyna- 14 (13-150) magnez 0, 74( 0,77- 1, 03) także radzę się regularnie badac przy takich objawach:( jestem przerażona:( % miesięcy temu urodizłam córeczkę:(
tak propos to sam nick mowi ze jestem mlody :) (21 lat dopiero) powiedziano mi ze to moze byc tarczyca (przez neurologa i lekarza chorob wew.) bo juz bylem po innych badaniach i ci lekarze powiedzieli ze moze byc tarczyca albo błędnik (ale to podobno tez raczej nie) a na badania dopiero jutro sie zapisuje (krew) do endokrynologa tez dopiero sie zapisze ale zanim termin bedzie to wolalem sie dowiedziec tutaj czy ktos sie juz spotkal w takim czyms (bo z tego co wiem to te hormony tez wplywaja na miesnie i uklad nerwowy) ~bibek w tym rzecz ze mam od neurologa małą dawke paromerck (pol rano) na uspokojenie i przeciw lękowe i niby jestem spokojniejszy ale objawy nie chca przejsc...

Witam. Czy to możliwe że mam chorą tarczycę jeśli wynik TSH mam niewiele więcej ponad niższą granicę? czyli w normie wg widełek. Dusi mnie ciągle jakby w gardle i nie wiem czy to wynik mojej jakiejś alergii z którą się zmagam od pół roku czy może tego że wczoraj w otrzymanym wyniku wymazu z gardła wyszło mi że mam candida spp. Eh. Dopiero w poniedziałek idę do laryngologa z tym wynikiem. Mam już dość tego duszenia. Dodam, że kiedy już mnie tak mocno dusi że brak mi oddechu i mam wrażenie że zaraz chyba stracę przytomność biorę propranolol który rok temu przepisał mi lekarz rodzinny na kołatania serca od których moje chorowanie się zaczęło. Teraz męczę się z powiększonymi małżowinami od stycznia, kołatania czasem występują w momencie większej duszności.. propranolol mi pomaga, po ok 1h od wzięcia tabletki objawy się zmniejszają.. jest to lek na kołatania ale też na tarczycę.. więc może mi pomaga bo te dolegliwości to tarczyca? poradźcie. Jak będę w poniedziałek u lekarza to na pewno zapytam go o to. Pozdrawiam

Gość gosia87112

Witam wszystkich . zaczne od tego ze zaczelam miec dziwne objawy tj. Bol w klatce piersiowej dreszcze, sztywnosc i drzenie konczyn, uczucie miekkosci nog, zawroty glowy , ogolne oslabienie , jestem non stop spiaca , mam zimne rece , zalewaja mnie fale goraca , i to glupie uczucie jakby mi cos wieczne stalo w gardle . Mialam robione juz z 10 razy badania krwi mocz tsh w normie nawet juz bylam u psychiatry bo stwierdzili ze jestem znerwicowana ale lekarka powiedziala mi ze mam leki i przepisala tabletki psychotropowe . Jakos trudno uwierzyc mi w to ze mam cos z lekami bo nigdy nie mialam jakis napadow lekowych a objawy nasilaja sie od 3 mies. Moje pytanie brzmi jakie powinnam zrobic badania bo podejrzewam niedoczynnosc tarczycy .