Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienia nóg i niedociśnienie przy zażywaniu Iporelu

magdzik84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od lat zmagam się z nadciśnieniem oraz z niewydolnością nerek spowodowaną zapaleniem kłębuszków nerkowych. Ostatnio w zmaganiach z nadciśnieniem rzędu 240/140 dostałam IPOREL. Dzieją sie po nim dziwne rzeczy. Zaczęło się od drętwienia nóg i *rzucania* nimi, później niedociśnienie ortostatyczne, a teraz to już w ogóle - tego działania niepożądanego nie mogę nigdzie znaleźć - już półtora tygodnia mam miesiączkę taką, że z domu nie mogę się ruszyć inaczej niż tylko z pampersem! Moze mi ktoś to wytłumaczyć? Dodam jeszcze, że biorę tabletki antykoncepcyjne...
Od 10 lat sterydy, i co jakiś czas zmieniam przestające działać leki na ciśnienie, ostatnio oprócz Iporelu, nitrendypina i metocard, na anemię hemofer, vitb6 i kwas foliowy, miesiąc temu odstawiłam immunosupresję. Tak mówiłam lekarzowi o drgawkach nóg i o spadkach ciśnienia w związku ze zmianami pozycji ciała, o miesiączce jeszcze nie zdążyłam, twierdził, że to z przedawkowania, ale pozmniejszałam jak kazał i teraz pojawiło się *to*...