Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz - ablacja

Gość jola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie na forum. 3 miesiące temu przechodziłem ablację migotania przedsionków właśnie w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Wybieram się za tydzień na konsultację w SCCS do pana doktora który wykonywał ablację. W chwili wypisu niestety nie miałem okazji podziękować doktorowi osobiście, więc teraz chciałbym doktorowi podziękować. Jak w ogóle się zapatrujecie na te kwestię, czy jeszcze coś takiego funkcjonuje, że lekarzowi mogę przekazać jakiś drobny upominek?

Witam. Jestem 3 dni po ablacji, po 15 latach tulaczki po kardiologach w końcu trafilam na lekarzy z pasja I oddaniem dla pacjenta. Zawsze oddana byłam krakowskiemu szpitalowi z oddziałem elektrokardiologii ale niestety po 2 latach zwodzenia musiałam podjąć decyzję. Moj problem częstoskurcz nadkomorowy liczne pobudzenia komorowe migotanie przedsionków przeszłam blok 1 stopnia, budowa serduszka ze zmianami patologicznymi. Szpital Ochojec czas oczekiwania ..tydzień. Byłam przerażona, dodam iż jestem straszna panikara co zawdzięczam niestety moim problemom zdrowotnym które mnie nie oszczędzają. Częstoskurcz nadkomorowy towarzyszył mi przez 15 lat...sor szybko stał sie moim drugim domem. 2 lata temu wdrożono mi stale leczenie na które niestety po roku czasu przestalam reagować. W Ochojcu zabieg przeprowadzał Pan doktor Nowak..bardzo miły i konkretny lekarz. Sam zabieg łącznie z badaniem przeszedł sprawnie aczkolwiek w trakcie czułam ogromny bol w kręgosłupie oraz prawej nerce co utrzymywało się przez kolejny dzień. Bol nie do wytrzymania. Po zabiegu założono mi holter...1062 pobudzenia nadkomorowe..ale bez częstoskurczu. Jestem przerażona lekarze zapewniają że wszystko się udało i moge normalnie żyć...boje się każdego kroku ból w klatce piekący kujący wciąż sie pojawia ...chyba nigdy nie zacznę zyc bez obaw ...niestety kochani cale nasze samopoczucie zależy w głównej mierze od psychiki. Ten kto z częstoskurczami zmagał się przez lata zgodzi sie ze chyba że ciężko uwierzyć w wyleczenie a każdy impuls to strach lek przerażenie. Za wcześnie aby mówić czy polecam dam zabieg na pewno polecam szpital i lekarzy w Ochojcu!! Odwiedziłam 6 szpitali w swoim zyciu w Krakowie nigdzie nie spotkałam die z taką życzliwością i pomocą. Lekarze sa bardzo konkretni i sprawni! Co do dodatkowych skurczy serce teraz musi nauczyć sie bić normalnie...jeśli ktos przez lata zażywał leki typu concor polfenol musi sie przygotować na to iż po odstawieniu serce będzie się domagać tych substancji z tad szarpnięcia..mocne kołatania..js mam nadzieje ze naucze sie na nowo zyc i zapomnę o strachu. Pytanie do po ablacyjnych jak długo utrzymywał sie bol w klatce piersiowej? Czy wy również macie problemy z niskim ciśnieniem?( 84/48) bole glowy?dusznosci?

Gość KrzysiekB

Witam, mam 10.600 dodatkowych skurczy komorowych w holterze, choruję od 10 lat tj. od 30 rż. za miesiąc będę miał 40. od początku przez 7 lat brałem Beto i pomagało (oczywiście przestało), od 3 lat biorę Nebispes do 2msc temu po 3.75mg, no i się zaczeło już nie do zniesienia , teraz biorę od tygodnia 2x Nebispes 5mg rano i 1.25 wieczorem + Polfenon 3x150mg. Problem w tym że pod wieczór i rano ( tak około 2godz przed kolejną dawką polfenonu) te gówniane skórcze mnie dobijają, w gardle raz duszno raz bije itd itp. Po przeczytaniu wielu stron z tego tematu nie widziałem dużo na temat ablacji u takich pacjentów jak ja tzn. z dodatkowymi komorowymi. Pytanie czy się ta ablacja udała? Druga sprawa jest taka że jestem z okolic Białegostoku i nie wiem jak się one udają w Białymstoku. Może ktoś z Was tutaj miał. Bardzo bym prosił o opinie. Bo już mam tych skurczy i tego wszystkiego DOŚĆ. Kto robi najlepiej i gdzie itp.