Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz - ablacja

Gość jola

Rekomendowane odpowiedzi

jestem juz w domu.wyszłam wczoraj tj.3-ej doby.zabieg udał się prawie w całości.Bo nie mozna dać 100%gwarancji teraz smieje się z tegoże tak bardzo bałam się.przed samym zabiegiem byłam bardzo spokojna-pogodziłam się z tym co ma być to będzie.a było ok.wszystko trwało 2godz.prawie nic nie bolało lekarze bardzo mili,delikatni.naprawde nie ma czego się bać.byłam w szpitalu warszawskim na wołowskiej
Gość Malutka_81
włąsnie wróciłam od kardiologa.. jak grom z jasnego nieba.. w zeszłym tygodniu zasłabłam , szpital, ekg... wypisanie do domu z zaleceniem konsultacji u kardiologa .. a dzisiaj wizyta u kardiologa i skierowanie natychmiastowe na ablcje.. jutro ide na badanie holta .. :(
Mam 27 lat. Od około 4 lat mam problemy z sercem.Poczatkowo ataki częstoskurczu występowały rzadko ale teraz to mam je prawie każdego dnia.U mnie ataki występują głównie po alkoholu, jedzeniu i w sytuacjach stresowych których nie brakuje w moim życiu.Lekarz powiedział że ablacja to jedyna możliwość wyleczenia tej dolegliwości.nie wiem co robic-strasznie sie boje.
Witam! Mam 13 lat i częstoskurcz mam już od 6 lat. Wruciłam dzisiaj z badan w centrum zdrowie dziecka i lekarz zapisał mnie do kolejki na zabieg i normalnie to bym czekała rok na zabieg, ale że ja przy atakch mam teraz omdlenia to mam podobno pierwszeństwo. Tak jak tutaj czytam na tym forum to same dorosłe osoby są i jakoś mi tak dziwnie że ja taka młoda... Po pierwsze to mam pytanko, czy nie bede miała po tym zabiegu powikłań i czy jak sie zespuje sprzęt w czasie zabiegu to ze mną będzie wszystko git? Jakby ktoś mógł mi napisać na e-maila: menia33@o2.pl very dzięki
Anno mnie sie wydaje, ze masz nerwice serca.objawy sa bardzo podobne do tych jakie wystepuja przy WPW. SKoro lekarz podjał decyzje o ablacji to nie zastanawiaj sie. Byc moze w trakcie zabiegu okaze sie, ze nie masz dodatkowej drogi w sercu i przerwa zabieg. Ja mam miec tez wykonany tylko po nowym roku i nie wiem czy czestoskurcze pojawiaja sie na tle nerwowym czy jest to WPW.Nie obawiaj sie. Nie zastanawiaj sie i zgodz sie na ten zabieg.MOzesz pozbyc sie tego cholerstwa na całe zycie.U mnie ataki przebiegaja nieco lzej i bardzo rzadko, ale sa.tRzymaj sie i glowa do gory.
Cześc.Jestem juz po dwoch zabiegach,i nic to niedali.na Arytmie lecze sue od roku i niewiem co dalej mam robic.Zabiegi miałam ew warszawie na Banacha,moze mogła bys mi podpowiedzieć w jakim szpitalu mogłabym próbowac jeszcze raz.Zrobie wszystko Żeby byc zdrowa.Nigdy sie dotego nieprzyzwycaje i mam już dosyc.Prosze odezwij sie. Inka20-85@ o2.pl
Czesć Kasiu,Jeśli możesz to napisz mi gdzie miałas robiony zabieg.Ja juz jestem po dwóch,i nic to niedało.Na Arytmie lecze sie juz od roku i mam tego serdecznie dosyc.Zabiegi miałam w Warszawie na Banacha ale może warto spróbować gdzies jeszcze.Słyszałam ,że w Aninie robią dokładnie te Zabiegi.Odpisz .Pozdrawiam
Witam Panie Mariuszu i jak po ablacji po zabiegu czy już jeste lepiej czy gorzej? Proszę mi troszkęopisać, jeśli Pan może ten zabieg, bo 11 listopada byłam na wizycie u kardiologa w Sopocie, 3 razy w tym roku miałam taki atak i stwierdził, że jest mi konieczny ten zabieg w klinice w Gdańsku, miał do mnie zadzwonić na drugi dzień, minął prawie miesiąc, a on się nie odezwał i teraz już sama nie wiem czy u mnie jest konieczny ten zabieg czy nie? Czy często miał Pan ataki częstoskurczy, czy towarzyszyły przed tymi atakami bolesci serca, drętwienia lewe jstrony, boleści klatki piersiowej ,strach??!! pozdrawiam serdecznie z Gdyni Łucja
Witaj Pati Ja z kolei jested przed zabiegiem miałam i mam podobne zachwiania mojeg ozdrowia jak ty i w dodatku drętwienie lewej ręki, bóle w okolicahc klatki piersiowej, nudności, bóle brzucha, ale zadaję sobie pytanie czy to nie jest w powodu mojej nerwicy - którą lekarze u mnie stwierdzili, bo aż 3 raz yw tym roku wylądowałam w szpitalu z atakiem częstoskurczu z uderzeniami 150-180/minutę i zadaję sobie pytanie czy ten zabieg jest konieczny czy to było od nerwicy bo przed każdym z tych ataków to miałam silny atak nerwicy. do dnia dzisiejszego mam czasami kołatanie serca, albo krótki 1 minutowy częstoskurcz Prosze opisz czy też miała podobne zachwiania zdorwia i czy ten zabieg jest bolesny? pozdrawiam Łucja
Witam serdecznia wczoraj dowiedziałam się, że powinnam poddać się ablacji. Mam częstskurcze napadowe średnio raz w roku od 11 roku życia. Teraz mam 29 lat i jakoś z tym żyłam jednak ostatni atak był tak silny, że niechciałabym przeżyć tego jeszcze raz trwał 30minut tętno powyżej 200 okropność. Od tamtej pory czuję nierównomierne kołatania i przebicia. Najczęściej częsoskurcze występują u mnie po silnej sytuacji stresowej. Chciała bym się pozbyć tej okropnej przypadłości i w spokoju zajść w ciążę. Ale czytając wasze przeżycia na forum zaczynam mieć obawy. Boję się niesamowicie. Zabieg mam mieć w AM na Banacha w Warszawie. Wiem, że jeśli chcę mieć dziecko to powinnam się zdecydować ale jeśli się nie uda??? Ablacja
Gość Grażyna
Jestem po ablacji.Nie pomoglo. Ataki mam 2-3 razy w miesiącu i trwają nawet kilka godzin.Zazwyczaj kończy sie to pogotowiem.Za kilka dni mam mieć drugą ablację, ale się przeziębiłam i chyba się odwlecze.Mam pytanko czy ktoś z tą dolegliwością latal samolotem i cz serce jakoś reagowało?Może ktos zna jakieś inne domowe sposoby na uspokojenie serca w trakcie ataku
Hejka mariola ja czekam na ablacje mam ja przejsc w polowie stycznia chcialabym sie dowiedziec czy ty ja juz przeszlas? jak tak to czy moglabys mi powiedziec szczegolowo ja to przebiega i co sie odczowa w czasie zabiegu? czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz pa
Hejka! mam na imie monika i czekam na ablacje ktora mam przejsc w polowie stycznia i chcialabym sie dowiedziec jakie ma sie odczucia w czasie zabiegu czy to boli. jestem bardzo wystraszona i niewiem czego mam sie obawiac! czekam na odpowiedz pa
czesc Aldona,Pisałaś domnie wiec chce cie troche uspokoic i namówic do zabiegu.Ztego co pisałaś wynika ,że zabieg bedziesz miała tam gdzie ja.To naprawde wielka szansa nato zebys była zdrowa,i mogła prowadzic normalny tryb życia.Ten zabieg jest troche nieprzyjemny ale ciagle podają doZylnie jakies środki znieczulające,tam ci nikt krzywdy nieda zrobic,możesz nawet dostać cos na sen tak jak ja.Umnie jest inna sytuscja mm to wtakim miejscu ,ze niemoga sie doego dostac,a te zabiegi najczęściej sie udaja wiec powinnaś sie zdecydowac i napewno wszystko sie uda.Mam nadzieje ze mi kiedys tez.Lekarze sa spoko nawet relaksujaca mózyke pószczaja.Ja na twoim miejscu niezastanawiał bym si nawet minutki.Będzie dobrze.Pozdrawiam
ja miałam 2 tygodnie temu ablacje jestem zadowolona choć mam jeszcze częstoskurcze ale lekarz powidział ze dopiero po 3 miesiącach będzie można coś z tym zroić zabieg mia łam robiony w znieczuleniu miejscowym bolało ale tylko ukucie z podaniem znieczulenia apotem czułam tylko dotyk
Grażyno! pytałaś czy latanie samolotem ma jakiś wpływ na serce u osób z częstoskurczem. w moim przypadku ma bardzo duży- zazwyczaj szczególnie przy starcie mam strzasznie silne ataki oraz cięzko mi się oddycha. Z tego tez powodu musiałam z tego zrezygnować.(przynajmniej jak narazie!Moze po ablacji jesli się powidzie to sie zmieni) Pozdrawiam.
nie znam konkretnych metod na uspokojenie serca w takich sytuacjach ale wiem na pewno- alkohol przed nie pomaga a wrecz przeciwnie. [raz lecialam do Francji i wiedzialam ze bdzie zle wiec wypilam sobie piwko ale bylo jeszcze gorzej i myslalam ze dostane zawalu]. Ale moze jakies uspokajające (moze Validol ci pomorze). Musisz zobaczyc jak twoj organizm bedzie sie zachowywal. Ja mam zaplanowany lot na maj ale wczesniej mam miec ablacje i mam nadzieje ze te problemy sie juz nie pojawią. Pozdrawiam ania