Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Babetek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mój Tata miał 02.11.09r. operację wszczepienia by-pasów. Operacja była wykonywana w Zabrzu. Po 5 dobie został wypisany do domu (07.11 - sobota) z lekko podwyższoną temperaturą (około 37,5). W poniedziałek po południu zaczął się uskarżać na bóle w prawej dolnej partii pleców i temperaturę (38,5 po tabletce spadło)(jedyne wyjście z domu w niedzielę do sklepu jakieś 30m od domu), w nocy ból się nasilił, a już we wtorek rano został przyjęty do szpitala miejskiego z wstępnym rozpoznaniem zapalenia płuca prawego, oraz niewielką ilością wody w płucu lewym. Troszeczkę się podłamał tym faktem (od soboty był szczęśliwy że wrócił do domu). W dniu dzisiejszym (czwartek - leczenie nie przynosi jak narazie większych sukcesów) podobno posłyszał gdzieś jak lekarze mówili że to nie zapalenie płuc. To go załamało - nie chce jeść, mało się odzywa i w ogóle apatyczny. Lekarze mówili że rana pooperacyjna goi się bezproblemowo i że ogólnie w kwestii by-passów jest ok. Jutro rano jadę do niego spróbować wyciągnąć coś od lekarzy i przede wszystkim podtrzymać go na duchu. Może ktoś miał podobny przypadek, lub ma jakieś pomysły co może być nie tak. Dostaje antybiotyki i jakieś tabletki na tę wodę w płucu. Rano czuje się dobrze, ma stan podgorączkowy, a od południa zaczyna powracać temperatura, słabość i złe samopoczucie. P.S. Nadal czuje kłucie w plecach
Witam! Ja też po operacji gorączkowałem. Było to związane z zakażeniem bakteryjnym . Dostawałem przez dwa tygodnie dożylnie antybiotyk i w końcu przeszło. Bóle pleców i klatki piersiowej przez pierwsze dwa tygodnie to normalne. Stosowałem wtedy środki przeciwbólowe, np.ketonal. Dziwie się, że ojciec nie trafił od razu na rehabilitację. Ja miałem operację w Poznaniu. U nas w tydzień po zabiegu, przewożą od razu do szpitala rehabilitacyjnego na 2=3 tygodnie. I dopiero jak człowieka postawią do końca na nogi - wraca się do domu. Proszę zapytać o tę rehabilitację w szpitalu lub lekarza rodzinnego. Pozdrawiam. Życzę zdrowia. P.S.Zapraszam na mojego blooga na Wirtualnej Polsce- *Pokochać by passy*
Witam!! Dzisiaj byłem w szpitalu i Tata powiedział, że tak jakby go mniej bolało, ale nadal czuje się strasznie słaby i zdołowany. Lekarz po obchodzie powiedział, że nie jest to zapalenia płuctylko pewnie coś pooperacyjnego, oraz że cytuję: *szybko spada krew* z wczorajszego wyniku 9 dzisiaj jest 7,1. Mają mu jeszcze dzisiaj robić morfologię i w razie pogorszenia podepną mu krew. Lekarze zachowują się jakby nie do końca wiedzieli co mu dolega. W sprawie rehabilitacji, to w Zabrzu powiedzieli nam, że oni wysłali papiery i że czas oczekiwania na wyznaczenie terminu jest *do miesiąca*. P.S. Zastanawiam się czy nie skontaktować się z kliniką w Zabrzu i ewentualnie czy go tam nie przenieść. W poniedziałek ma mieć usuwane klamry. Może do tego czasu lekarze coś więcej powiedzą
Witaj Babetek!!!!Uważam , że jak najszybciej powinien Twój tata znaleźć się w klinice w Zabrzu tam gdzie był operowany . Skoro spada tak szybko morfologia, to może świadczyć o jakimś krwawieniu wewnętrznym. Jestem również po operacji by-passów i też po operacji miałam płyn w opłucnej, ale była niewielka ilość i stopniowo się wchłaniała.Potem brałam antybiotyk dożylnie. Byłam wypisana do domu 10 dnia po operacji i nie byłam kierowana na rehabilitację. Usprawniałam się sama .Pozdrawiam
Krew już przestała spadać. Przestali mu podawać antybiotyki, bo jak powiedział lekarz *wykluczyli zapalenie*. Ból w plecach minął, ale nadal jest słaby i znowu podskoczyła gorączka (38,2). Ma chłodne i blade dłonie i stopy, i nie wiem czy przyczyną jest słaba krew, czy może ma jakieś problemy z krążeniem. Lekarzy się nie pytałem (byłem w szpitalu dopiero wieczorem), ale Tata mi mówił że nic mu nie mówili (poza tym że krew już nie spada).
Witam! Jestem przeszło rok po operacji by passów i do tej pory zdarzają się okresy, kiedy miewam blade dłonie i stopy, czasami też zimne. Tak się ponoć zdarza po takim zabiegu. To faktycznie sprawa krążenia, ale podobno nie warto się tym zamartwiać. Jeśli wszystkie wyniki są OK to nie szukać na siłę przyczyn. Pozdrawiam!