Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar niedokrwienny i częściowy paraliż

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie? Moja mama 43 lata wczoraj 11 listopada o godz 11 dostała udar,wiemy już że jest to udar niedokrwienny z częściowo sparaliżowaną lewą połową(próbuje poruszać nogą i ręką podnosi ,zgina palce).Gorzej z oczami prawie ich nie otwiera. Jak nie śpi jest przytomna mówi że boli ją głowa i że chce do domu. Lekarze mówią tylko że trzeba powtórzyć tomgrafię bo przy przyjęciu nic nie wykazała. Podają leki przeciwbólowe. Mówią że ma leżeć**plackiem** i odpoczywać. Ale co dalej? Mama tydz. temu zakończyła leczenie na zakrzepice w nodze przestała brać leki i zastrzyki na rozrzedzenie krwi? Czy to mogło być przyczyną udaru może jakiś skrzep się urwał i trafił do mózgu?Bo lekarze wznowili podawanie tych leków? Co teraz? Czy można już próbować pobudzać rękę i nogę(bo na łaskotanie reaguje)
To nie jest ściema czeba być idiotą żeby z takich sytuacji żartować.Jak czyjaś kochana mama dostanie tak poważny udar mózgu to też możesz zapomnieć dat.Córka była przerażona jak to pisała ( zresztą takich żeczy się nie pisze na codzień). Jestem jej tatą i też potrzebuje jakiegoś słowa otuchy , bo sztrasznie brakuje mi żony.Jestem załamany nie pracuje bo nie daję rady (prowadzę działalność gospodarczą) dlatego też napisałem na forum,żeby dostać jakieś słowa otuchy i może jakąś poradę.Pozdrawiam tata Anetki. Chyba to wystarczy jakiejś dziwnej zdrowa1
Przepraszam Pana oraz córkę Anetkę bo tu niestety właśnie dziwni ludzie dziwne rzeczy wypisują,ale w Pana tragedię teraz uwierzyłam.Na pocieszenie mogę Panu napisać ,że moja szwagierka też dostała udaru niedokrwiennego a tomografia komputerowa wykazała ,że duża część mózgu jest niedotleniona.,ale tak żle nie było i po rehabilitacji wróciła prawie do pełnej sprawności.Jak żona ma czucie w nodze to może dojść nawet do 95% sprawności ale to trochę potrwa nawet do roku i musi żona bardzo pilnie wykonywać ćwiczenia zalecane przez rehabilitanta.Jeszcze raz przepraszam i życzę żonie szybkiego powrotu do zdrowia a Panu cierpliwości-będzie dobrze.
Gość anetakrol1986
Również dziękuje wszystkim!! Ale naprawdę logując się na tej stronie nie przypuszczałam że ktoś będzie się **czepiał** o takie szczegóły, nie zwracając uwagi że post ten był pisany prze zemnie zaledwie dzień po tym szokującym dla nas wydarzeniu.
witam. mam 35 lat.w lutym dostałem udaru niedokrwiennnego prawej półkuli mózgowej z niedowładem lewostronnym, na moje szczęście niedowład ustał właściwie już na następny dzień,mogłem już wstać z łóżka,umyć się itd.. po 2 miesiącach,wynależli 100% niedrożność tętnicy szyjnej wewnętrznej,idąc tropem,doktor naczyniowiec skierował mnie do poradni hematologicznej, i wkońcu tam wszystko wyszło na jaw. (zespół nadlepkości krwi) właściwie nic to nie zmieniło,te same leki do końca życia. i tyle.. trzeba walczyć dla dzieci i żony...trzeba żyć..
Gość stracatella
Najprawdopodobniej tak było - leczenie zakrzepicy zostało przerwane za wcześnie, lub było niewłasciewie prowadzone. Możliwe jest też pewnie że mino właściwego leczenia skrzep się nie rozpuścił. Udar to poważna sprawa, ale po udarze można żyć. Mamie będzie potrzebne dużo wsparcia nie tylko duchowego ale fizycznego. Wiele ludzi po udarach potrafi tak się wyrehabilitować ze powraca pełna sprawność. Mama powinna zostać przebadana rownież pod innym kątem (tętnice szyjne, echo serca,), oraz prowadzić ciągłą kontrolę i profilkatykę ŻchZ. Napewno wszystko się ułoży pozdrawiam