Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników TSH, FT3 i FT4

Gość andre

Rekomendowane odpowiedzi

wypadanie włosów, tachykardia, dodatkowe skurcze, nocne pocenie, pogorszene wzroku, bóle brzucha, nudnosći, problemy z koncentacją, puchnięcie łydek, zwiększony apetyt, luźne wypróżnienia, niepokój, nadpobudliwość, prblemy z pamięcią. bóle stawów. pręgi na paznokciach.
Dzisiejsze wyniki jeszcze gorze czy to mozliwe, zebym zdnia na dzień iałą coraz gorsze wyniki? tsh 0,105 (0,27- 4,2) ft3 8, 27 (3,1-6,7) ft4 23, 7 (12-22) Najgorsze jest to, że lekarze móią, ze moje problemy z zsercem niekoniecznie mają zwiazek z tarczycą, bo miałą problemy z sercem na 8 miesięcy wześniej zanim wyniki tarczycy zaczęły tak wychodzić ot raz dwa. Leki na atrczycę, niekoniecznie pomagają na serce nawet jeśi serce szwankuje przez tarczycę:( Jestem załamana:( Po mału odechciewa mi się żyć....a z drugiej strony tak bardzo chcę żyć, ale chyba nie tak.....
no to faktycznie powaznie to wyglada, koniecznie lekarz!!! a moze i szpital i kompleksowe badania. ale nie denerwuj sie i nie zalamuj. moja Mama tez bardzo chorowala na tarczyce, wygladala jak trup, koszmarnie sie czula, musiala przejsc operacje i lecznie - i byla jak nowa :)))))

Witam, Mam 23 lata, córkę 4 letnia, moja mama miała guza na tarczycy przy nadczynności, przy lekach na nadczynność pojawiła się niedoczynność na szczęście przepisali jej lek który wyrównuje hormony bodajże ? eltroxin?, wcześniej chorą tarczycę miał mój dziadek (mamy tata). Dziś odebrałam wyniki badań na tarczycę, zlecił mi je lekarz internista ponieważ miałam dziwne objawy tj. wypadanie włosów, sucha skóra (głównie wyschnięte opuszki palców u dłoni, wyglądały jak u starszej osoby), zaparcia, nieregularne miesiączki ( przez 3 msc. miałam okres po dwa razy, co dwa tyg. pierwszy trwał 4 dni i drugi do 13 dni i schodziły mocne skrzepy) ogólnie jestem zmęczona ciągle, mam zmiany nastrojów i wiecznie mi zimno a co najgorsze przybrałam na wadze mimo, iż jem dwa razy dziennie mało i mam sporo ruchu, nic nie mogę zrzucić z wagi. Proszę o interpretację wyników, ponieważ trochę mnie nurtuje co mogę usłyszeć od lekarza na następnej wizycie. Dodam jeszcze, że w czerwcu robiłam TSH wynik był : 1,200 przedział to 0,270 -4,200 a dziś wyszło mi TSH 1,870 przedział jw. FT3: 3,76 przedział to 2,00 -4,40 FT4: 1,19 przedział to 0,93 -1,70 Wg. kalkulatora w procentach wychodzi to : FT3 : 73,33% FT4 : 33,77% Do tego wszystkiego dochodzi mi anemia, która również wyszła mi w wynikach. Wysoki wynik monocytów wynika chyba z lekkiego przeziębienia, lecz mogę się mylić, Neutrofile wyszły mi obniżone oraz Eozynofile czy to coś oznacza ? Lekarz zlecił również wapń, kreatyninę ( wyszła słaba), glukozę, ALT (wyszło słabe), Sód i Potas. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam Bells