Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia a ciąża

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 29 lat i arytmie komorową od 5 lat.Na razie zazywam leki Biosotal 80 2 razy dziennie!Na wrzesien mam zaplanowany zabieg ablacji w szpitalu Jana Pawła II w Krakowie!Biorę pod uwagę fakt ze zabieg moze sie nie udac a chcialabym zajsc w ciąże!Jak arytmia wplywa na plód?Czym może grozić odstawienie leków i zajśćie w ciąże?
Ja też mam arytmie komorową od ponad 10 lat. Teraz mam 40 więc gdy sie pojawiła byłam mniej więcej w Twoim wieku. Mam skurcze komorowe pojedyncze (ok. 1500 na dobę, pary, salwy, bigeminie i trigeminie.Powód nieznany. 4 lata temu urodziłam dziecko. W okresie ciąży miałam tych zaburzeń znacznie mniej (akurat miałam dobry okres - zupełny przypadek.)Brałam tylko metocard. Teraz znów mam dużo zaburzeń komorowych. Ostatnio lekarz przepisał mi biosotal 40 (3x dziennie), ale jeszcze nie zaczęłam go brać (do tej pory jestem na lokrenie). W czasie ciąży byłam pod opieka lekarza kardiologa z CZMP (jestem z Łodzi). Myślę, że w kwestii ewentualnej ciąży powinnaś poradzić się swojegolekarza, a poza tym może ablacja u Ciebie rozwiąże sprawę. Mnie też ją proponują, ale sie boję. Napisz jakiego rodzaju masz zaburzenia komorowe (będę wdzięczna). Jeśli chcesz to napisz na mój nr gg 2302997. Możesz zostawic wiadomość nawet, gdy nie będę obecna. Odpowiem na 100%. Pozdrawiam serdecznie i życze zdrowia.
Ja mam liczne pobudzenia komorowe ktorych w ciagu doby zarejstrowano(pojedynczych 3528, bigeminia 34367, trigeminia 687, kwadrigeminia 583 takze razem 39165)nie mam zadnych par!8.05.06 mam zakładany holter i zobaczymy co tym razem wyjdzie ostatnie wyniki z holtera wyszly gorzej od poprzednich!Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat jaki wpływ ma arytmia na przebieg ciąży i czy dziecko bedzie mogło być w jakis sposob obciążone ta przypadłościa od dnia narodzin!Chciałabym zaznaczyć, że nie chciałabym zażywać żadnych beta-blokerów w czasie ciąży!Pozdrawiam
a odczuwasz te dodatkowe skurcze jakos? jak sobie z nimi radzisz?? jetses bardziej zmeczona? no i czy robi Ci sie niedobrze jak nakladaja sie te skurcze na siebie bo mnie robi sie wtedy slabo i chce mi sie wymiotywac, teraz jak pojde do kardologa to zapytam o to czy moge miec dugiego dzidziusia, bardzo bym chciala wizyte mam 15 maja dopero a czekam na nia juz od stycznia!! Holterow mialam zalozonych juz 6, mam pobudzenia dodatkowe z kilku miejsc raz z prawej a raz z lewej komory, pozdrowienia i glowa do gory napewno bedziemy mogly miec jeszcze dzieci
W tym momencie biore lek Biosotal 80 i jest to najlepszy lek jak dla mnie ktory do tej pory bralam!Minimalizuje mi objawy zawrotów i bólów glowy!Juz tak dlugo mam te dolegliwosci ze po prostu nauczylam sie z nimi zyc!Ale ogolnie jestem zmeczona i senna i przy wysilku fizycznym tez bardzo szybko sie mecze!Uczucie mocnego kołatania i jakby szarpania za serce mam caly czas.Generalnie ciągy niepokój i dyskomfort!Nie pamietam juz kiedy czulam sie dobrze!Pozdrawiam
Witaj Agnieszko; powinnaś mysleć pozytywnie i wierzyć, że ablacja pozwoli Ci wrócić do zdrowia; wiem, że wolałabys w ciąży nie zażywać żadnych leków, ale dość często tak sie nie da; np. metocard stosuje sie powszechnie w ciąży u kobiet, które na codzień nie mają kłopotów z sercem (bo w ciąży mają np. tachykardie, albo zażywają fenoterol -lek przeciwdziałajacy skurczom macicy, a powodujący tachykardie); później te kobiety rodzą zupełnie zdrowe dzieci; myslę, że rozmowa z lekarzem na temat przyszłego macierzyństwa uspokoiłaby Cię nieco; zapytaj go jaki wpływ mają występujące u Ciebie zaburzenia rytmu serca na dzidziusia w brzuchu, czy ciąża stwarza jakieś zagrożenie dla Twojego zdrowia i jak to jest z ewentualnym stosowaniem leków; dziś czytałam na forum posta Erica, który kilka dni temu przeszedł ablacje w USA i czuje się jak nowo narodzony - z pewnością i u Ciebie wszystko się doskonale powiedzie; głowa do góry; odezwij sie i koniecznie napisz jaki masz wynik nowego holtera; zdrówka

Witam serdecznie czy znajdą tutaj się jakieś osoby które planują druga ciążę a męczą je dodatkowe skurcze i mają obawe przed drugą ciążą?chętnie bym porozmawiała ,powymieniała się doświadczeniam z sercem z pierszej ciąży:)mam nadzieje że ktoś się odezwie :)pozdrawiam

Witaj, ja w pierwszej ciazy dostałam arytmii komorowej( 15 tys skurczy komorowych na dobę)....generalnie tragedia, po ciązy nie było kolorowo. Zdecydowałam się na drugą- w drugiej było lepiej, aczkowliek puls mega przypsieszał od poczatku i skurczy tez było nie mało. Mimo to nie zorbiłam ani jednego holtera. Teraz po drugiej ciązy serce w miarę, ale mam mrowienia całego ciała( zdiagnozowana tężyczka) i problemy ze wzrokiem........

U mnie tak samo w pierwszej ciąży dożo skurczy dodatkowych a po porodzie to już tragedia :(bardzo marze o drugim dziecku ale tak bardzo się boje:(powiedz mi a brałaś jakieś leki w ciąży?panikowałaś jakoś strasznie podczas skurczy ?będę wdzięczna za odpowiedz pozdrawiam

W drugiej ciązy nie brałam zadnych leków- dałam rade bez. Raz,ze juz byłam przywyczajona do skurczy, dwa napewno nie było ich wiecej niż przed ciążą. Dokuczał mi natomaist tachykardia. Teraz po drugiej ciązy jest lpeiej niż po pierwszej, ale jestem dopiero 5 miesiecy po porodzie i jeszcze wsyztsko moze wrócić nawet ze zdwojona siłą. Poza tym mam mnóstwo innych dolegliwości, w tym stwierdzoną tezyczkę- czyli brak magnezu w tkankach. To tez moze być powód mojej arytytmii.A Ty miaąłś próbe tęzyczkową(emg) - we krwi poziom magnezu oze być w norach,a w taknkach nie- ja tak mam teraz po ciaży. w drugiej ciazy poziom magnezu był cały czas poza normą.

Wiesz ja sobie to tak tłumacze że w pierwszej ciąży nie wiedziałam co się dzieje od samego początku te skurcze których w takich ilościach nie znałam i miałam obawę że będzie ich coraz więcej i po prostu nakręcałam błędne koło.Teraz juz jestem trochę przyzwyczajona do nich ale boje się żeby ich nie było więcej w następnej ciąży:(bo raczej bym nie dała rady.Jeśli chodzi o tachykardie to ja w pierwszej ciąży od początku miałam puls 100 ale w ostatnich miesiącach dostałam isoptin i było ok a magnez to mam zawsze ciut poniżej normy,jakie badania trzeba wykonać żeby dowiedzieć się cz ma sie tężyczkę?rodziłaś naturalnie?jaki odstęp miałaś po między jedną a drugą ciążą?pozdrawiam:)dzięki za odpowiedzi

Pierwsze i drugie miałam cc. Pierwsze cc- nieplanowe- duże dziecko, a ja nei dalam rady wypchnąć. Drugie cc planowe. Odstęp w ciążach to 2 lata i 3 miesiące czyli między moimi dziećmi jest 3 lata róznicy co do dnia:) Tęzyczkę można stwoerdzić tylko badaniem EMG- zakladają ci na ramię opaskę uciskową, wkłuwają igłę pomiedzy kciuk a wskazujący i podłaczają do komputera. Trwa 10 minut. Nie jest złe. Ja w pierwszej ciazy też się napedzałam, panikowalam- w drugiej już tak nie było i moje serce pracowało raczej lepiej niż w pierwszej, ale nie miałam holtera, więc nie mogę ci podac wyników z drugiej ciąży. Jesli magnez nawet poza ciaża masz poniżej normy to z dużym prawdopodobieństwem masz tężyczkę- stą arytmia. A nie masz mrowień, drętwień, jak Twój wzrok?

Nie mam mrowień ale mam takie coś jakby mi coś pulsowało w nodze w brzuchu nie wiem czy to mięśnie czy co?w pierwszej ciąży panikowałam strasznie ,mąż miał już tego wszystkiego dosyć przez co nie do końca jest pewien czy druga ciążą to dobry pomysł ,natomiast ja marze o drugim dziecku ALE TAK BARDZO SIĘ BOJE:(z przyczyn sercowych miałaś drugą cesarkę?pozdrawiam

Nie, druga cc milam, bo tez duze dziecko bylo i nie chcialam miec powtorkiz rozrywki:) Czyli 14 godzin sn, a potem i tak cc:) ja piszesz o sobie i panice to mam wrazenie,ze to ja piszę:) Druga ciaza jednak u mnei byla o niebo spokojniejsza, ale wiem, ze nei zawsze tak jest - u kazdego inaczej. Zrob sobie test na tezyczkę:) Bierz witaminę D- w dawce koło 2000 tys( pewnie masz neidobory)- bo przy niedoborach witaminy D, magnez się nie wchlania. A megnez to 6 tabletek z b 6 i ze 4 bez tej witaminy, Do tego 100 gram orzechów laskowych dziennie. Nie żartuję.Przygotuj się dobrze magnezowo do drugiej ciąży.....

Hi hi mamy coś wspólnego panikowanie :)podziwiam Cie ze dałaś rady mi na samą myśl puls przyspiesza:)zrobię te badanie a jeśli chodzi o wit d to raczej mogę mieć nie dobór bo za dużo nabiału nie gości w mojej diecie.Powiedz mi a jak lekarze odradzali Ci ciążę z taką ilością skurczy?z jakich okolic Polski jesteś bo ja Opolskie:)