Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls, kołatanie serca i bezsenność a stres

Gość joannaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,najpierw opowiem cos o sobie,mam 35 lat,cale zycie mialam dosyc nerwowe rozwod ,problemy z praca z tesciami,dzieci itd.moje problemy z cisnieniem zaczely sie 5 lat temu,zawsze mialam cisnienie 80/60 od kilku lat 120/80 i tetno od 120 i w gore,serce nawala mi jak szalone mam zawroty glowy,trudnosci w oddychaniu ,bardzo szybko sie mecze,niepiej alkocholu,niejjem tlusto,mimo ze waga pozostawia wiele do zyczenia ale zadne diety wymyslone przez lekarzy niepomagaja,hormony w pozadku,inne narzady tez przebadane i troszke problemow z watroba i zoladkiem ,biore laeki omeprazol,przez jakis czas dostawalam tez na oczyszczenie organizmu i na wode w organizie mimo ze jej niemialam.Mam tez wole proste leczone i podobno zaleczone,wyniki tarczycy sa w normie ekg i ekg wysilkowe dobre,z rowerka zeszklam przy 3 obciazeniu bo tetno skoczylo zbyt wysoko ale zmian niebylo.czesto mam tez klucia w klatce piersiowej po lewej stronnie,od roku cierpie na bezsennosc,zasypiam spie 2-3 godziny ,wybudzam sie serce wali,zasypiam potem znowu 2 godzinki i tak w kolko do rana,jestem oslabiona wymeczona,wiecznie ospala ,brak koncentracji,klopoty z pamiecia i kojazeniem.a zawsze bylam bardzo spostrzegawcza i zapobiegliwa ,teraz jestem jak 80 letnia staruszka,mam dosyc tego zycia z tymi problemami,a lekarze z wynikow mowia ze jestem zdrowa nic mi niejest,jak sobie pomuc?????gdzie isc co zrobic?
Wyniki hormonów w normie nie oznaczają, że tarczyca jest zdrowa. Niestety nasi lekarze nie nadążają za postępem w endokrynologii. Ważny jest poziom hormonów tarczycy FT3 i FT4, jeżeli są w normie ale bliskie górnej lub górnej granicy, to znaczy że coś jest nie tak. Twoje objawy są typowe dla niedoczynności, poszukaj dobrego endokrynologa.
fakt sa bardzo bliskie gornej granicy,ale wedlug lekarza niewymaga to leczenia,mialam robione tsh jak i t3 i t4,usg tarczycy wykazalo niewielkie zmiany w lewym placie ale niepotrzeba dalszego postepowania a badania robil mi lekarz rodzinny ,w niemczech.w polsce bylam zdjagnozowana i leczona i niemialam problemow ale odkad mieszkam w niemczech lekarze uwazaja ze niepotrzeba dalej leczyc i nic niedostaje,kupuje sobie krople walerianowe i w ten sposub uspakoajam roztanczone serducho ,dostaje tez lek na sen juz od 2 miesiecy od ktorego mozna sie uzaleznic nazywa sie zopiclon ale niestety niepomaga zasypiam momentalnie obojetnie gdzie jestem po leku ale po 4 godzinach jestem obudzona i potem wybudzam sie co godzinka lub dwie ,tabletki pomagaja jedynie na to ze w dzien nie zasypiam ze zmeczenia,i jako tako funkcjonuje ,bez nich jezeli niewezme to sie czuje jakbym tydzien niespala,moje obawy tycza bardziej tego serducha czemu puls jest wysoki i skacze do 140-160 kilka razy w ciagu dnia!!,prawdopodobnie mysle ze w nocy jak spie dzieje sie to samo i dlatego sie wybudzam.najgorsze ze niemoge sie dostac do zadnego endokrynologa lub kardiologa bo moj lekarz rodzinny uwaza ze niema takiej potrzeby i skierowania nie wystawi,a bez skierowania nie dostane sie niegdzie niestety,hyba ze dopiero w lipcu jak pojade do polski pojde prywatnie, bo niestety w polsce ubezpiecznia niemam,
mam cisnieniomierz a nawet 2 i sprawdzam obydwoma i pokazuje mi wynik cisnienie i puls ,cisnienie zawsze mialam niskie 80/60 ale od 5 lat mam 120/80 i od tamtej pory zle sie czuje i to sie pogarsza a puls wyskakujerano zanim wstane jest okolo 65 a potem calymi dniami od 102-malo wyczuwalny ale drazniacy do -ostatnio 168 ,myslalam ze wyskocze z siebie
Troche sie w nocy zdenerwowalam,normalnie niewstajer nigdy i niemierze cisnienia jak sie wybudze ale tym razem to zrobilam,odrazu po wstaniu z luzka zalozylam rekawek a tu mi pokazuje 184/82 i puls 86,odczekalam 2 minuty i zmierzylam znowu wyszlo 110/80 i puls 102,cala sie trzeslam i spowrotem zapakowalam sie do luzka,rano czyli o 8 zmierzylam sobie znowu i wyszlo 127/94 puls 108.czy to normalne?
więc tak ,że w nocy po wstaniu miałaś 86 to nie ragedia, bo puls po długim lezeniu zawsze skoczy do gory to, ze po paru minutach mial102 to efekt zdenerwowania i tak samo rano, prwnie znowu sie baąłś wysokiego pulsu, a rano po wstaniu - tak samo jak w nocy puls jest najwyższy. To nie jest normalne i masz nerwicę- witaj w klubie:(
sklad bisopropolol,no i dziala,cienienie mam po 2,5 godziny 109/67 puls 68,serce niewali,te tabletki maja za zadanie obnizyc zbyt wysoki tentno i puls,i uciszyc w ten sposub szybkie bicie serca-no i chyba dziala!!!!!!!!!!!!!czuje sie prawie doskonale ,gdyby jeszcze nie problem tego ze jestem niewyspana bo balam sie wziasc tabletki nassenne i mialam znowu problem ze spaniem
Witam ponownie :-) mam problem beta bloker juz nieskutkuje cisnienie i puls znowu skacza do gory mimo ze dawka zostala juz podwojona do 10 mg na dobe,5mg rano i 5mg wieczorem,bylam u kardiologa robili usg ,jak i rowerek i ekg i wedlug lekarza wszytsko w pozadku,zadnych rewelacji nieznalazl,ale kazal dalej przyjmowac w tej dawce blokera i zaprosil na zalozenie holtera w styczniu,niemam zielonego pojecia co myslec o tym,skad te dzikie cisnienie??