Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poszerzona aorta wstępująca

Gość nerwus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Dostałem wynika Echa serca i chciałbym dowiedzieć sie co one oznaczają przed wizytą u lekarza. Poszerzona jama lewej komory(67 /52.8mm) lewego przedsionka (45mm) pozostałe wymiary jam serca w normie. Przerost mieśia lewej komory (13.2 / 18mm). Upośledzona podatność rozkurczowa mieśnia lewej komory. Akineza segmentów podstawowych przegrody międzykomorwoej i ściany przedniej. Hipokineza segmentu koniuszowego i środkowego ściany bocznej EF=48%. Zwłoknienia i zwapnienia na paltkach zastawki aortalnej z patologicznym gardientem przez lewe ujscie tetniczne Vmax = 2,89 m/s, PGrad = 33,4 mmHg, fala zwrotna pod zastawką (1 stopien). Fala zwrotna pod zastawka mitralna (+)-sladowe zwłoknienia na palatkach. Pozostale zastawki serca prawidłowej budowy, szczelne. Bez skrzeplin w jamach serca. Osierdzie bez zmian, Poszerzona aorta wstepujaca (51 mm), sciany hiperechogeniczne, bez cech odwarstwienia. 49lat, jest 2 lata po zawale Dziekuje za pomoc

Witam Na początku kwietnia byłem 3 dni w ŚCCS w Zabrzu na badaniu kardio-tk. Dowiedziałem się tam że moja aorta wstępująca jest poszerzona (4,61 cm). Mam już ustalony termin operacji i mam pytań. Ile czasu po takiej operacji dochodzi się do zdrowia? Ile trwa okres rekonwalescencji? Jak czuje się człowiek po operacji i ile leży się później w szpitalu? Pozdrawiam.

Gość Ewa30zToF

Hmm, szybko chca Cię kroić :-) Moja aorta wstępująca ma ok. 5,6-5,8 cm, ale mam za sobą 3 operacje serca (pierwszą w wieku 8 lat,dwie kolejne w wieku 17 lat, a teraz mam juz 31 lat :-) ), więc lekarze zwlekają z kolejną ingerencją, nie wiem więc jeszcze, kiedy mnie zoperują. Człowiek po operacji na otwartym sercu czuje się fatalnie, wszystko go boli, ale to mija po kilku dobach. Jeśli nie ma większych powikłań, to teraz wyrzucają delkwenta do domu po tygodniu. Rekonwalescencja trwa kilka miesięcy. Niektórzy jadą wtedy do sanatorium. Ja nigdy nie byłam. Po trzeciej operacji, którą przeszłam 3 miesiące po drugiej, byłam więc jeszcze obolała i osłabiona po tamtej, wypuścili nie w dziewiątej dobie. Byłam tym załamana, bo nie czułam się siłach, by wrócić do domu. A podróż pociągiem z Warszawy nad morze trwała wtedy ok. 8 godzin (teraz ok. 10 godzin). Lepiej jednak poddac się operacji, niż czekać, aż teniak urośnie jeszcze bardziej i zacznie się rozwarstwiać. Zabrze to jeden z najelpszych ośrodków kraju, nawet w Europie, więc głowa do góry. Pozdrawiam

Gość Ewa33zToF

Dawidku, ja nie jestem, chyba najlepszym przykładem, bo moja aorta wstępująca ponoć zawsze była poszerzona, z powodu złożonej wrodzonej wady serca. W echo lekarze zaczęli opisywać to, gdy średnica miała 5 cm, w 2005 r., w 2008 r. w tomografii wyszło, że ma 5,6 cm, ale późniejsze badania wskazują od 5,2 do 5,4 cm. Według moich lekarzy to nie są żadne różnice.

Witam ponownie.Byłem w zeszłym tygodniu na kolejnym Echo (po 2 latach) aorta wstępująca poszerzona 43mm i lekko lewy przedsionek 42mm,pani kardiolog powiedziała żebym się tak nie forsował (przez 2 lata przebiegłem 4000 km no i rowerem zrobiłem ze 2000km ).Muszę przyznać że czuję się dobrze,nie męczę się.Mam jednak świadomość że czeka mnie prędzej czy później operacja.Pozdrawiam