Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skrajność tachykardii

anmab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od pół roku mam wysoki puls,w spoczynku wynosi on okolo 120 uderzen na minute. Dzisiaj miałam robione EKG- 130 uderzen na minute, echo równiez było robione-serce biło tak szybko,że lekarz nazwał to skrajnością tachykardii..nie wiem co mial na mysli. Wiem,ze nie wiele mógl zobaczyc ze wzgledu na tak szybkie bicie serce(okolo 150 uderzen na minute),mówił,że dawno już nie widział takiej tachykardii,17 listopada mam badanie holtera(to 24 godzinne) dostalam dzis tabletki które musze brać aby zmniejszyl sie puls. Lekarz powiedzial,ze 30 listopada chce mnie zobaczyć znowu i wykluczyć zapalenie miesnia sercowego oprócz tego echo wyszlo w normie...Do tej pory mam brac te tabletki zmniejszajace puls.Co o tym wszystkim uwazac? Jest to jakies groźne,moge wszystko spokojnie robić?Dodam,ze szybko sie mecze i czuje czasami dziwny *scisk* w klatce piersiowej. Dodam,ze nie mam sytuacji stresowych,a moje cisnienie wynosi około 90/50 100/70 /80/50 takze niskie bardzo(to akurat mam rodzinne) Pozdrawiam Malwina
Też miałam i mam jeszcze czasami tachykardię, do 160 uderzeń/ min w spoczynku. Prawdopodobnie na tle emocjonalnym. Biorę połówkę tabletki Beto ZK 25 (kiedy brałam całą mdlałam) i póki co wszystko się normuje :) słuchaj, ile masz lat? pytam bo u mnie lekarze sugerują okres dojrzewania (mam 16 lat), może u Ciebie też będzie ta przyczyna? Szybkie męczenie się też można pod to podciągnąć :) Pozdrawiam.