Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wzrost ciśnienia po augmentinie (amoksiklav)

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio leczyłem infekcję bakteryjną, dostałem dość silnie dawki Augmentinu (Amoksycylina), i podskoczyło mi ciśnienie do 160/100 oraz pojawiła się arytmia. Lekarz powiedział że to jakaś nietypowa nietolerancja albo ukryta choroba nadciśnieniowa i przepisał mi Propranolol, który pomógł. Czy opisane reakcje mogły być spowodowane antybiotykiem?
Hej Marku ,ja trzy lata temu zachorowałam na anginę i dostałam antybiotyk klacid uno (klindomycyna),po drugiej dawce dostałam migotania komór i częstoskurczu i nagłego zatrzymania krążenia.Reanimowała mnie szybko sąsiadka po przewiezieniu do szpitala reanimowali mnie jeczcze 6 razy,przeżylam piekło.Miałam wydłużone QTw zapisie ekg,prawie zero potasu ale przezyłam i mam wszczepiony ICD (gdyby miała się sytuacja powtórzyć)Teraz mam długą listę leków które muszę unikać i tobie radzę unikać tego antybiotyku.Pozdrawiam

Witam,ja wlasnie bylem chory na grype i dostalem amoksiklav i dziwne jest to ze pomogl mi ale efekty uboczne juz byly po pierwszym dniu czyli w moim przypadku arytmia.Ogolnie mam kolatania serca od 10 lat ale wczesniej nie bylo tak zle jak teraz.Minal 9 dzien juz 3 dzien na nogach i pelno skurczow dodatkowych.Zmierzylem cisnienie i mam 155 na 105!!!.Zawsze mialem ok miedzy 130-135 na 80-86. Niewiem co mam zrobic.Kupilem persen forte i moze sie wycisze ale boje sie ze cos mi sie stanie.Nie wiem czemu bralem ten antybiotyk dalej do konca,popelnilem blad!!! a teraz sie mecze.Dzisiaj juz mialem ponad 50 dodatkowych skurczy z przewrotami w tej okolicy i do tego jakby byly z nerwobolami.To jest straszne.Czy ktos moze mi doradzic?

Witaj zdrowa1,ogolnie wiem ze ludzie maja tego naprawde masakrycznie duzo ale ja nigdy tyle nie mialem a od keidy zachorowalem nagle sie zaczelo i trwa juz 10 dni.Przedwczoraj bylem u kardiologa bo mialem dzien wczesniej okolo 70 dodatkowych skurczy.Zrobil mi echo serca i powiedzial ze mam uginanie sie platka zastawki mitralnej z fala zwrotna.zapytalem sie czy to moze byc tez przyczyna kolatan serc a on odparl ze nie.Powiedzial ze juz taka jego natura ze ten platek sie ugina.Powiedzial ze grypa i antybiotyki na pewno oslabily moje serce i prawdopodobnie dlatego tak mocno to odczuwam.Dostalem nastepny antybiotyk ,poniewaz do konca jednak sie nie wyleczylem,wciaz mam infekcje gardla,kaszel itd.Powiedzial ze jak sie wylecze to powinno sie uspokoic a jak nie to zebym zrobil holtera i wtedy zapisze mi leki zeby wytlumic dodatkowe skurcze a nawet je wyleczyc lub zaleczyc.Nie wiem czy mozna lekami sie wyleczyc bo z tego co czytalem na forach to watpliwa sprawa.

Stosowałam kiedyś lek cipronex i miałam kłujące duszności w klatce piersiowej. Dostałam lek na uspokojenie. Teraz mam zapalenie zatok i dostałam lek Amoksiklav. Wzięłam dziś 8 tabletkę i znowu zaczęłam czuć duszności. Czy ja mogę mieć uczulenie na jakiś składnik leku? Jak tak to może mi ktoś pomóc i napisać czy jest jakiś składnik, który występuje w obu tych lekach?

Gość KrzysztofLodz

Ja dostalem po 10-tej tabletce amoksiklavu ataku bezsennosci. Przez 2 kolejne noce nie moglem zasnac. Bezsennosc minela, jakby nigdy nic, po zakonczeniu przyjmowania amoksiklavu. Co ciekawe, na ulotce napisane, ze lek nie ma wplywu na prowadzenie pojazdow mechaniczynych. No bardzo ciekawe - po 2 nieprzespanych nocach bylem tak skolowany, ze prowadzenie auta bylo wielkim wyzwaniem.

Ja miałem zapalenie górnych dróg oddechowych na co dostałem Amokksiklav. Lek działał skutecznie w przeciwieństwie do Macromixu który dostałem tydzień wcześniej. Niestety w trakcie leczenia moja skóra stała się dziwnie małowrażliwa na dotyk ( tak jakbym dotykał kogoś obcego a nie siebie). Po dwóch dniach naskórek zaczął się łuszczyć, a skóra pękać. Teraz czeka mnie 30 dniowa kuracja z maściami steroidowymi i tabletkami na alergię. Nigdy wcześniej nie miałem problemów z antybiotykami. Dermatolog powiedział, że tak się czasami dzieje po Amoksiklavie. W poniedziałek zrobie dodatkowe analizy moczu bo zaczęła mnie boleć nerka. Lek skończyłem brać 48h temu, ale skutki uboczne nasilają się po kuracji.

Infekcja dróg oddechowych i ból ucha, też to dostałem ten lek amoksiklav po 4 dniach głowa mi pękała jak by ktoś ją na pompował, pomiary ciśnienia około 160/100, dziś piaty dzień i obawiam się czy brać dalej....

Brałam Augmentin w ciąży, bo nie mogłam wyleczyć infekcji. Po kuracji dziecko zaczęło mieć słabsze ruchy. Urodziło się ciężko chore, nie rusza się nie oddycha nie oddaje samo moczu i nie je. Ma rowniez nowotwor. Niech to będzie przestroga. Jeśli brać antybiotyk, to tylko dobrze dobrany i w sytuacji bardzo poważnej.

Witam 2 tyg temu wyrwałem zęba , ból nie ustaje , dziś stomatolog przepisał mi leki przeciwbólowe i antybiotyk augmentinie , strasznie boli mnie głowa ucho i skoczyło mi cisnienie nigdy tak nie miałem, co robic ? odłożyć antybiotyk glowa i ucho przestana bolec czy trzeba jakis inny lek ?

Gość kOBIETA 32 LATA

Witam Ciesze sie ze trafiłam na ten wątek. Moj przypadek jest bardzo podobny po antybiotyku AMOKSIKLAV przezyłam piekło! Po skonczonej kuracji zaczynają sie problemy z sercem kołatanie omdlenia. Po tygodniu serce waliło jak oszalałe miałam wrazenie ze nie mam krązenia , Dusznosci jak wstawałam na nogi z lozka od razu mdlalam a serce wariowało myslałam ze się udiszę w 1 szpitalu podawali tlen! miałam jakięś zmiany w ekg echo serca w sumie w normie, tylko tachykardia i skurcze nadkomorowe i komorowe wyszły w holterze. Przeszłąm 4 szpitale wszelkie badania okazało sie ze jestem alergikiem i tak zareagowałam na to gówno! Mija 5 miesiac ja dopiero dochodze do siebie JESTEM WRAKIEM CZLOWIEKA . Biore procolalan -BEZ TEGO BYM NIE DAŁA RADY CHODZIC ! SERCE TAK WALI .

Ja od pierwszego dnia Amoksiklavu miałam podwyższony puls, nie wiedziałam co się dzieje, myślałam że może przesadzam. Okazało się że mam puls 100, czasami 115, kręci mi się w głowie i nogi mam jak z waty, już nie mówiąc że nie mogę spać. Właśnie zmieniłam antybiotyk na inny, trzymakcie kciuki, żeby się to uspokoiło.