Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie bradykardii

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystko zaczęło sie od tego że poszedłem w 2001roku na badania ogolne. Z tych badań wyszło ze mam lekka bradykardie serca czyli za mało uderzeń na 1 minute. W moim przypadku po ostatnich badaniach tj styczeń 2007r mam za mało uderzeń i grożi mi wszczepienie stymulatora. Jeśli chodzi o objawy choroby to ich nie mam żadnych! Z tego co mi lekarz powiedział to wysiłek fizyczny może mnie zabić czy to prawda?? Jeśli chodz o moj wiek to mam 18 lat. Mam pytanie czy da sie tą chorobe wyleczyc?? czy juz bede miał ja do końca zycia?? czy jak bede imał wszczepiony ten stymulator czy bede mógł uprawiać sporty tj granie w piłke itp bo lekarz kategorycznie mi zabronił Bardzo prosze o odpowiedz bo to dla mnie bardzo ważne pozdrawiam
a mnie mój kardiolog straszy ze mode przy wysiłku np stracic przytomnośc zemdlec itp tylko ze w mojm przypadku jak się domyslam i w twoim jest podobnie nie odczuwam zadnego bólu zmęczenie itp jeśli chodzi o te 28 uderzen na minute to mialem po ostatnim holterze a jeśli chodzi o puls i ciśnienie w ciągu dnia to nie ma zastrzezeń 50-60 uderzen a ciśnienie 120 czy li według mnie dobre. teraz druga sprawa podobno jak dla sportowców to bicie serca jest inaczej rozpatrywane dlatego chyba powinienem mieć zrobione badanie wytrzymałościowe czy jak to sie nazywa zeby wszystko sprawdzic. A jeśli chodzi o przejmowanie sie to ja się miej boje o siebie niz moi rodzice cały czas sie martwią itd w przyszłym tyg mam podobno jechac na badania do Bydgoszczy ale nie sprawnościowe tylko czy maja mi dać jakis taki rozrusznik czy nie tylko ze ja z siebie kaleki do końca zycia zrobic nie dam zgadzasz się ze mną Jakubie?? pozdro
Maciek wstawienie rozrusznika nie zrobi z ciebie kalekia tylko pomoze w funkcjonowaniu twojego serducha znam osoby z rozrusznikiem i normalnie funkcjonuja nie znam sie dobrze ale z tego co wiem to rozrusznik wlancza sie w tedy jak serce np jak u ciebie zwalnia w ktoryms momencie mysle ze nie ma co sie bac
Jeśli komus pomoże to w ocenie mojego przypadku podam wynik ostatniego holtera: Przeanalizowano 68236 pobudzeń (QRS) Średnia częstotliwośc rytmu serca wynosiła 47p/min, z maksymalną cześctotliwościa 110p/min o godz 9:01, i z minimalną częstotliwościa 30p/min 3:31 Arytmie komorowe nie występowały Arytmie nadkomorowe składały się z : 61 pojedyńczych pobudzeń nadkomorowych, W czasie bradykardii do 28-30/ min w czasie snu i 37/min w czasie aktywności dziennej rejestruje sie pauzy 2,4sec/1x/, 2,3sec/1x/oraz kilka 2,1 sec oraz 2 sec. Bez wypadniętych pobudzeń, 705 bradykardi, brak tachykardi nadkomorowej, bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego ocena QTc 0,38-0,42/pomiar ręczny/. najbardziej mnie przeraza cześc gdzie sa pauzy w czasie bicia serca mozliwe ze bylo to spowodowane tym ze podczas calego badania siedzielem na komputerze i nie mialem zbyt aktywnego dnia pozatym czuje sie dobrze nic mi nie jest. prosze oceńcie to pozdrawiam
Maciek , a co wolisz żyć z rozrusznikiem , czy do końca życia bać się żyć bez niego ??? Mój mąż ma wszczepiony rozrusznik i zapewniam Cie że nic się w jego ani naszym życiu nie zmieniło. Tylko to ze wyczynowo nie można uprawiać sportu no i czasem trzeba iśc na kontrlolę
Mnie ten problem nie dotyczy, ale mam pytanie odnośnie rozruszników. Czy to prawda że odczuwa się wszelkie urządzenie elektroniczne typu tel kom., komputer - lącza radiowe itd? Pytam się, bo wyczytałam na forum, ze skrajnym, bardzo rzadkim powikłaniem po ablacji, na którą czekam, jest wszczepienie stymulatora.
Ja sie nie boje bo moj stan serca ze tak powiem nie jest chyba zagrazający zyciu, lecz zycie z ów takim rozrusznikiem według mnie nie bylo by zbyt komfortowe :/ jedna mam dla was i dla siebie dobra wiadomośc teraz w niedzielę jade na badania do Bydgoszczy i jak wróce po nich to wam napisze co mi dokladnie dolega :/ mam nadzieje że od razu nie położa mnie na stół i nie pokroją
witam miałem robione badania w Grudziądzu a nie w bydgoszczy jak to miało mieć miejsce ale to est nie wazne :D po probie wysiłkowej pani doktor stwierdziła ze mam wytrenowany organizm i serce pracuje good tylko ze w spoczynku jest tak wolno :D miałem takze robione badanie płuc nie pamietam jak to się nazywa ale wyszło ze ma 109% chyba nie wiem nie pamietam juz dokladnie ale podobno bardzo dobrze pluca zdrowe itp :D tylko to serce w spoczynku szwankuje :D pozdrawiam :)
Hej! Ostatni Holter: To 9 pauz dłuższych niż 2 sekundy, najdłuższa przerwa 6,2s, najwolniejsze tętno z 4 kolejnych uderzeń to 34, najniższe średnie z całej godziny to 41uderzeń na minute Trenuje kolrarstwo, ale będę miał badania czy czasami nie zadlugie te odpoczynki serca. Pozdrawiam Mateusz
Hej Maciek:) Jestem Kamila i mam 17 lat.Bardzo lubie grać w siatkówke i w ogóle uprawiać sport.Bradykardie wykryto mi pół roku temu. Wiele razy byłam w szpitalu we Wrocławiu.Nic konkretnego mi tam nie powiedzieli.tylko tyle że mam bradykardie i tyle.Co miesiąc jeżdże na kontrolne badania i mówią mi tylko tyle że jest coraz gorzej.Nie chcą mi nic wiecej powiedzieć. Teraz bede jechać do Katowic.Tam jest specjalne Centrum Zdrowia Dziecka.Chce tam pojechać bo wiem że tam powiedzą mi wiecej na temat mojego zdrowia.Powiem ci tylko tyle że moja siostra jeździła do Wrocka pare ładnych lat i oprócz tego że ma dziure w sercu to nic innego jej nie powiedzieli,a pojechała do Katowic to powiedzieli jej że ma zapalenie wsierdzia i zwężenie aorty...Także już chyba wiesz co mam na myśli........ Jade tam po to żeby dowiedzieć sie coś wiecej,a wiem że sie dowiem.Bede tam w czwartek 4 grudnia i jak wróce to mogę ci napisac co mi tam powiedzieli. A co do ciebie to nie martw sie.musi byc dobrze.Aha i jeszcze jedno sport cie nie zabije a jak tak powiedział ci lekarz to mu nie wierz i nie załamuj sie. Mi ostatnio lekarz powiedział ze ma jakiś rodzaj padaczki i mam się zgłosić do neurologa,więc sie zgłosiłam a jak on to usłyszał to zaczął sie śmiać i powiedział ze mam sie tym nie martwić bo głupek nie wie co mówi:) no więc mówię ci nie martw sie.Musisz wierzyć w to że będzie dobrze.Radze ci też żebyś pojechał do Katowic i może tam dowiesz sie czegoś wiecej.Chociaż nie może tylko napewno:) Pozdrawiam:)
Gość Angie17
Miałabym takie pytanko - mam dodatkowe skurcze komorowe i nadciśnienie, w nocy częstość akcji serca spada do 45 (więc raczej normalnie). Dzisiaj mierzyłam ciśnienie o 17:30 i miałam ciśnienie 169/89 i puls 31 oraz wykryło arytmię. Ciśnienie ponownie zmierzyłam o 21:30 i było 139/91 i puls 58 a na dodatek o godzinie 22 straciłam przytomność. Czy to może oznaczać bradykardię?
Gość abisynka
możliwie ze to od bradykardii albo od innych zaburzeń rytmu serca. wiesz co powinnaś koniecznie skontaktować się z kardiologiem i zrobić przynajmniej holtera. pozatym masz wysokie ciśnienie - też może powodować utraty przytomnosci. bieżesz jakieś leki? pozadrawiam abi
mam pytanie mam 16 lat i tez wykryto u mnie bradykarię i lekerz sportowy zabronil mi uprawiac sport ;/;/ czy to oznacza ze juz nigdy nie bede mogl grac w pilke nozna ?? nawet jak mi wstawia rozrusznik ?? jesli ktos przeczyta moj post to chcialbym o kontakt np na gg *10014420* prosze o pomoc bo nie wiem co mam teraz ze soba zrobic ...z gory dziekuje :*:*
Gość Marlena g

Ja mam tez tak o 12 w nocy mam dusznosci i mi slabo zawsze w dzien NIE ale w nocy. Mialam robionego chotlera i to niby taka moja uroda hmmm. Po nirj lekarz Mnie skierowal na hotlera ale zna wytrzymalosc no tá jazda na rowerze co mierzy puls ale NIE poszlam bo sport to co uwielbiam i cwicze co dziennie NIE wyobrazam sobie zeby mi tego zakazali wtedy bym wolała umzec niż nie ćwiczyć. Ale na dniach zglosze się do lekarza na te badanie wytrzymalosciowe dla świętego spokoju. Słyszałam ze owoce glogu regulują tętno i kupiłam zobaczymy jaki będzie efekt. Ja mam rower ketlera w domu i mierzy puls to mam tak ze jadę strasznie jestem zmęczona i nie mogę bo tak mi serducho wali a zaraz dostaje takiego spida ze korw.... :-) nikt mnie nie dogoni, puls mam jak bym wogle nie była zmęczona a cały czas jadę. Pozdrawiam pa :-) ps. Mam 30 lat

Witam,

Mam 38 lat. Ostatnio zacząłem się źle czuć. Stwierdzono bradykardię .

Nie wystąpiły nigdy omdlenia ani utraty przytomności, jedynie raz jakby mroczki przed oczami co trwało kilka minut.

Puls w ciągu dnia w spoczynku 53-60, wieczorem 45-48, dwa raz spadł do 42. W ciągu dnia jak coś robię to puls normalnie skaczę w górę. Więc dotyczy to kwestii tylko w spoczynku. Wszystkie wyniki badań jak morfologia, mocz, cholesterol w normie. Jedynie 2 lata temu stwierdzono stan przedcukrzycowy i rano mam różnie raz 95, raz 105, raz 109. Dlatego też od 2 lat nie jem prawie w ogole słodyczy, staram się dobrze odżywiać : głównie indyk, troche drób, wedlina tylko drobiowa, pije dużo wody. 

Wykluczono bolerioze, elektrolity, holter ekg 24h nie wykazał żadnych problemów z przewodzeniem ani pauz. Jedynie wyszły 116 bradykardii, glównie w nocy i nad ranem. Echo serca wszystko ok, tylko lekarka powiedziala ze troche powiększony jeden przedsionek ( nie pamiętam ale chyba prawy ). 

6 lat temu przeszedłem nerwice, z którą radzę sobie doskonale bez żadnych leków ( po przejściu psychoterapii ), ale niestety w obecnym stanie lęki są spore o to że serce mi sie zatrzyma albo jakiś zawał czy coś.

Z leków biorę tylko Millurit od pół roku na obniżenie kwasu moczowego bo był trochę za wysoki.

Czy to możliwe że podczas np. robienia czegoś typu majsterkowanie w garażu , gdzie puls podniósł mi się do około 90-100 uderzeń/min występowało niedotlenienie mózgu czy innych narządów i stąd miałbym takie objawy jak oszołomienie, zawroty i uczucie że może mi się coś stać ? Czy jest możliwość że pomimo podniesionego pulsu na daną rzecz którą robię jest on i tak niewystarczający i stąd takie objawy ?

Dziękuje za sugestię i porady