Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca po nagłym zdenerwowaniu i wysiłku

malakozak

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o pomoc; Od jakiegoś czasu odczuwam bóle w okolicy serca. Ból ten nie jest zlokalizowany w okolicy koniuszka serca a raczej w wyższych jego partiach. Ból pojawia się w różnych okolicznościach; po nagłym zdenerwowaniu jak również po wysiłku (np. po szybkim przejsciu z pozycji niskich do wysokich). Często dokucza wieczorem przed snem, podczas leżenia na lewym boku. Pojawia sie także nawet po minimalnym spozyciu alkocholu w postaci nawet bardzo silnego ucisku i ogólnego osłabienia. Obecnie nie mam możliwosci pojscia do lekarza wiec prosze o porade.
Mam 25 lat i waże 46kg. Poważniejszych schożeń do tej pory u mnie nie stwierdzono, ale przyznaje, że zbyt często nie uczęszczam do lekarzy. Po spożyciu potraw zawierających dużą ilość soli, odczuwam bóle w tylnej okolicy głowy, co pewnie świadczy o nadciśnieniu. Staram się więc unikać soli i jest ok. Pierwszy epizod bólu w okolicy serca pojawil sie około pół roku temu. Poza tym jetem osoba nie palącą i troche nerwową.
kup sobie ciśnieniomierz,albo pożycz i przez tydzień mierz ciśnienie i zapisuj.Ziołowe tabletki uspokajające bierz.Dietę zmień- dużo warzyw i owoców,ryb.Zero kawy,lodów coli,czipsów,słodycze sporadycznie.,żadnych frytek i McDonaldów,pizzy...i tym podobnych smieci.I codzienna gimnastyka ,nawet jak pracujesz fizycznie.Rób też coś ,co cię zrelaksuje.,cos ,co lubisz.Moze twoje życie składa się tylko z pracy,a na inne rzeczy nie masz czasu.Przewartościuj swój świat.I pomyśl ,co jest dla ciebie wazne,a co mniej ważne.