Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

gabi robili mi na oddziale profilaktycznie sprawdzając czy nie mam zapalenia serca to było dawno przeciwciała ACA p/sercowe (CA) i MSA - przeciwciała mięśniom szkieletowym (ASMA) jest tam tego bardzo dużo do zbadania zobacz też ASO i całą morfologię z rozmazem i dokładne badanie moczu z osadem więcej nie pamiętam a czekaj proteinogram : wtym białko całkowite, albuminy, globuliny (alfa1 alfa 2 beta gamma) odczyn waaler-rosego, latex. ASO, CRP, ALT AST wszystkich już nie pamiętam jak mozesz to część zrób prywatnie a jak lekarz rodzinny może ci na coś z tego dać to byłoby super bo szkoda kasy jaksobie przypomnę to dam znać acha gabi nie doczytałam od kiedy masz te stany podgorączkowe? nie martw się na zapas bo nie warto tylko na spokojnie zrób badania :) buziaki
Abi, od ok 2 miesięcy. ale np zimą przeszłam jakis dziwny skórny atak czyrakowy i nie wiem np czy to nie był jakiś gronkowiec i czy mi gdzies nie wlazł. boże, mnie się nie chce tego wszystkiego tropić, ale nie mam wyjscia. ja pewnie też muszę byc badana pod kątem chorób szpiku:/..Mamunia umarła sobie na białaczkę:/ Minia, zwykłe EKG rzadko kiedys wykazuje niedokrwienie, ale ja już przycisnę mojego lekarzyka, fiuu, a mam czym:P:P ABI-moja ulubiona-uściski:)
Ja mam od pół roku codziennie wieczorem temperature 37.1 , wlasnie sobie zmierzylem z ciekawosci i to samo, gorący chłopak ze mnie , wszystkie laski tak mówią hehe ;) A tak na poważnie to zwracałem lekarzom na to uwagę ale oni mówią że widocznie tak mam, że kobiety w ciący mają nawet 37.5, czy ja jestem w ciazy ?? Okablowanie zdjete i musze wam powiedziec ze dzien z okablowaniem byl najspokojniesyzm od 1,5 miesiaca i co ja mam zrobic ? Czy to nie aby siedzi w mojej psychice, no ale zobaczymy co wyjdzie, z odczuwania bylo spokojnie. Jezeli chodzi o moje zeby, hmm to juz sam nie wiem, moze wybiore sie na kontrole, jak jem slodycze to mnie kluje cos tam w srodku.
Gość bezinteresowny
gabciu,polecam: alat aspat gamma gt cpk-mb kwas moczowy igg,iga,igm nt-proBNP mioglobina hsCRP-ilosciowo no ewent boleriozke:) troponinka tylko przy podejrzeniu zawaliku, aso-czy cialko z paciorkowcem nie walczy posiew z gardziola zrob i styknie..;) dla niedowiarkow,opieprzaczy i kpiarzy: Pozornie łagodne napady miarowego częstoskurczu z „wąskim” zespołem QRS, których podłoże trzeba usunąć metodą ablacji Adres do korespondencji: prof. dr hab. med. Franciszek Walczak Instytut Kardiologii Klinika Zaburzeń Rytmu ul. Alpejska 42, 04–628 Warszawa WSTĘP Lekarze Pogotowia Ratunkowego, izby przyjęć oraz ośrodka intensywnej opieki często mają do czynienia z pacjentami, u których wystąpił napad miarowego kołatania — częstoskurczu z prawidłowym („wąskim”) zespołem QRS. Zwykle w odniesieniu do takich przypadków nadal stosuje się klasyczne określenie „częstoskurcz nadkomorowy”. Określenie to często wypacza wyobraźnię lekarza praktyka, a zarazem nie pozwala na właściwą ocenę mechanizmu odpowiedzialnego za jego powstanie. Do tej grupy miarowego częstoskurczu z „wąskim” zespołem QRS należą:  częstoskurcz węzłowy (AVNRT [atrio- -ventricular node reentry tachycardia] — microreentry), który jest najczęstszą przyczyną hospitalizacji; jego niewielka pętla jest związana z węzłem przedsionkowo- komorowym (AV, atrio-ventricular) i zwykle znajduje się w prawym przedsionku, a o jego trwaniu nie decyduje przewodzenie do komór w stosunku 1:1, chociaż zwykle jest takie;  częstoskurcz przedsionkowo-komorowy (AVRT [atrio-ventricular reentrant tachycardia] — macroreentry), typ ortodromy, którego pętla obejmuje przedsionek, komorę i dwa ramiona łączące — to dodat- Napad częstoskurczu z prawidłowym zespołem QRS może być czynnikiem wyzwalającym kaskadę złośliwych tachyarytmii prowadzącą do nagłego zgonu. Napadowy częstoskurcz węzłowy i przedsionkowo- komorowy oraz prawoprzedsionkowe typowe trzepotanie przedsionków pojawiają się nagle i zwykle są wyzwalane pobudzeniem przedwczesnym. Dwie pierwsze postacie pojawiają się i ustępują nagle i zwykle nawracają. U niektórych pacjentów częstoskurcz węzłowy i przedsionkowo-komorowy ustępują spontanicznie, na przykład w następstwie tak zwanej próby Valsalvy. Częstoskurcz długotrwały ustępuje nierzadko po wstrzyknięciu leku antyarytmicznego. Jednak częstoskurcz przedsionkowo-komorowy w czasie wstrzykiwania leków (np. werapamilu, adenozyny, a nawet amiodaronu) może się przekształcić w migotanie przedsionków z wyżej wymienionymi konsekwencjami. Przedwczesne pobudzenie komorowe wyzwala częstoskurcz głównie wtedy, gdy fizjologiczny układ nie wykazuje przewodzenia wstecznego. Przedwczesne pobudzenie przedsionkowe wyzwala AVRT zwłaszcza wtedy, kiedy okres refrakcji dodatkowego szlaku w kierunku zstępującym nie jest bardzo krótki. Istnieje grupa pacjentów, u których cechy preekscytacji pojawiają się okresowo, na przykład w co drugim pobudzeniu zatokowym lub w niektórych pobudzeniach (w tej grupie chorych może wystąpić częstoskurcz ortodromowy). „NERWICA” CZY NAPADY KRÓTKIEGO, „DEWASTUJĄCEGO” CZĘSTOSKURCZU? WAŻNY DYLEMAT DO ROZSTRZYGNIĘCIA W przypadku, gdy napady trwają krótko i ustępują przed dotarciem pacjenta do lekarza, nierzadko stawia się diagnozę „nerwicy” lub „histerii”, zwłaszcza gdy napadom towarzyszy lub dominuje uczucie bardzo silnego niepokoju. Takich rozpoznań często dokonuje się u kobiet. Ten błąd staje się czasem trwałą „etykietką”. A przyczyna „nerwicy”, zwykle nerwicy depresyjnej, i to usuwalna, znajduje się gdzie indziej. Innym razem zdarza się, że niedokładnie zebrane wywiady, na przykład u 15-letniej „przemądrzałej smarkuli” z epizodami utraty przytomności, decydują o skierowaniu jej do specjalisty neurologa z rozpoznaniem padaczki, a przyczyna leży na przykład w wysiłkowym częstoskurczu przedsionkowo- komorowym o częstości 240–280/min, który szczęśliwie ustępuje w czasie utraty przytomności. itd itp to tylko wyimki, mozna sie przejmowac za bardzo ale po co, mozna totalnie olac,ale po co mozna po prostu wiedziec-i wtedy latwiej podejmowac decyzje.... to tak na marginesie a poza tym,pozdrowionka;)
Gość bezinteresowny
jacek,tak jest zawsze z kablami,to nie tyle siedzi w psychice, to jest prawidlowosc czysto fizjologiczna bez zadnych czary-marow: wyobraz sobie-straszna dziura w zebie,wgryzles sie,napieprza nie z tej ziemi, smigasz na ostry dentysyczny bo tramal nie pomaga, siedzisz na fotelu-i luzik czekasz odplywasz pulsuje ale juz jakby duzo mniej jest ci dobrze- a przeciez dziura dalej jest!!!! tak wiec tak to jest typowe dla holterow,typowe dla wileu innych stanow, jestes palaczem,zapomniales fajkow-kuzwica cie strzela,nie wyrobisz.... a jednak paczuszka jest tylko nie w tej kieszeni co myslales-eee to na razie nie zapalisz, wszystkim steruje mozg sercem tez,i zdroeym i chorym, i dzieki temu jednego dnia energia roznosi a drugiego siada, a ty biochemicznie niby taki sam:)
alat aspat gamma gt cpk-mb kwas moczowy igg,iga,igm nt-proBNP mioglobina hsCRP-ilosciowo no ewent boleriozke:) troponinka tylko przy podejrzeniu zawaliku, aso-czy cialko z paciorkowcem nie walczy posiew z gardziola zrob to jeszcze tylko posiew, gamma coś tam, nioglobina i te czułe CRP-ry:) Stasiu, no, ale jak namierzyc taki częstoskurcz-OTO JEST PROBLEM A JAK PRZEWIDZIEC????SKORO WYSTĘPUJE NAGLE I NAPADOWO?? własnie dokonałam marszu szybkiego dookoła dzielnicy mej, w liczbie minut 30. uffffffffffffff JACU-jestes zdrów jak rybeczka;)
Abisynka, zrób badanka, ale to nie jest PROSTE:/ wszędzie musisz się prosić, dręczyć, a mnie nie stac na leczenie prywatne i robienie badan prywatnie, grrrrrrr. a ile hormonów mam babskich do zrobienia. prawda jest taka, że powinni mi byli zrobic to wszystko w szpitalu!!!!!miałam juz OB 42 u nich.
wiem gabi wiem no jak mogli cię tak wypuścić - sory nie kumam tego a masz normalnego lekarza rodzinnego? - może on ci da chociaż trochę skeirowań na te badanka bo to majątek - sama wiem o tym ja na diagnostyke tocznia muszę czekać do nowego roku by dostać się pierwszy raz do poradni bo na pryw nie stać mnie z renty socjalnej zmolestuj lekarza nie możesz chodzić z takimi wynikami buziaki i uściski
lekarka rodzinna jest do rzeczy, ale też widzę, że oszczędza ile wlezie. już dzis powiedziała, ze jak stomatolog, laryngolog i reumatolog nie wyjasnia stanu zapalnego to mnie da do szpitala, heheh, rozumiesz,?a w szpitalu pojadą oszczędnie i odesla na diagnostyke do rodzinnego, bo przeciez ja dopiero wróciłam ze szpiatala. także, widzisz bezradności i cały czas pod górkę nie pomagaja człowiekowi ani się badac, ani leczyć, ani lepiej poczuć buziaczki:*
gabi rozumie i sama to pzrerabiam - totalna bezsilność a terminy do tych lekarzy kosmiczne wiem ja na szczęście mam łatwy dostęp do laryngologa (2 tyg) a moja lekarka rodzinna jest też reumatologiem więc cudonie - tym bardziej że to super lekarza z prawdziwym powołaniem i zawsze mogę na nią liczyć nie ma co lekceważyć takich wyników - masz stan zapalny pytanie brzmi gdzie? będzie dobrze ale nie daj się zbywać - ja są długie terminy to jak mozesz to podejdź wcześniej do tych lekarzy i zapytaj co masz zrobić jak masz takie wyniki a teriny są długie, moze się uda szybciej - nie zawsze się udaje w ten sposób pzreskoczyć termin ale trzeba spróbować. ja tak zawsze robię jak mam wyniki nieciekawe. gabi będzie lepiej tylko nie daj się zbywać. nie martw się na zapas - chociaż łatwo mi się mówi wiem jak masz ochotę to mój mail abisynka2@wp.pl możesz śmiało pisać pozdrawiam
ja jestem w bardzo nieciekawym stanie psychicznym , moze tego tu nie widac, ale on jest bardzo zły. to forum to tez jakaś odskocznia od mojej rozpaczy..... a te terminy, brak pieniedzy na to wszystko, niemożnosc podjęcia pracy i skurczactwo, bezsilnośc w tym wszystkim jeszcze mi dokłada:/ dobra, juz nie marudzę:) Abi:*