Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bezinteresowny
Hello Elwirka, mocno odczuwasz skurcze dodatkowe czy tylko gdzies tam w tle Cie szarpie i praktycznie jakby nigdy nic? Bo jesli ta druga mozliwosc,to postaraj sie przeczekac,jest szansa ze jak sie pojawily taki i mina samoistnie. Jesli dokuczaja Ci mocno(nie napisalas jak je czyjesz,w jakich sytuacjach,ile dziennie,czy powoduja maly/spory lek,etc wiec zgaduje), to powinnas diagnozowac sie dalej. Usg ma tu niewiele do powiedzenia,to nie to badanie. Holtera,najlepiej 12 odprowadzeniowego,powinnas w 1 kolejnosci prywatnie zrobic sobie bo zarowno opisy jak i same elektrody tych ostatnich czesto sa w zalosnym stanie-polowa zapisu to artefakty. Aspargin(czyli mg i k),i magnez sam,to zawsze jest okej na te dolegliwosci,acz czasem nic nie daje. Betalok juz taki jest,potrafi nadmiernie zwalniac puls,niewiele redukujac skurcze,a troszke spowalnia co ciekawsze funkcje zyciowe:) Ja tak mialem przy 100mg dziennie. Podsumowujac,dodatkowe skurcze moga sobie same pojsc,moga tez nie pojsc, zbadaj poziom hormonow tarczycy,w ogole zrob porzadna morfologie,koniecznie tego holtera-radze prywatnie, czekaj na wyniki i pomyslimy co dalej:) pozdr gg 3671032,gdybys chciala,*kurcze sie*od 5 lat:)
na leczenie dalesze prywatne mniie nie stac....zrobiłam morfologie i wszystko jest ok, biochemiczne tez, tarczyca super, porobiłam juz te badania... powiem tak...łapie mnie róznie, nie ma reguly co do pory czy jakis stresów...moze byc tylko rano ze 3 godziny albo pół i potem super cisza albo meczy mnie co pół godziny ....nie wiem jaki to ma wpływ i czy jakis ma ale jak biore połowe betalocu to jakby było tego mniej i o mniejszej odczuwalnosci taki ewłasnie gdzies w tle i jak sie zajme czyms to tego nawet nie czuje a przy połówce mam tetno 68 wiec nie usypiam. Czy tak mozna zyc z tymi skurczami???
Gość bezinteresowny
Gabi, pytanie do kardiologa?to prosze bardzo-slucham:DDD 12 odprowadzeniowy holter zbiera po prostu z wiekszej ilosci miejsc potenjalki sercowe i tworzy wykres ekg dokladniejszy,przydatny do dokladniejszego okreslenie gdzie ktore dziadostwo sie tworzy, ze 150-170 prywatnie, ale ostatinego mialem panstwowego na brodnie w maju- niestety ze 120000 uderzen serca na dobe dalo sie odczytac tylko 80000 stad wielka inewiadoma co w reszcie czasu sie dzialo....
no Doktorze, na ten przykład......: 1. Skąd pochodzą moje skurcze, najczęsciej erytmia komoroa bez organicznej choroby serca to ektopia z drogi odpływu prawej komory. czy tak jest u mnie, a jeśli nie tak, to jak?:P 2. Jakie jest rokoanie, czy ta forma arytmii obciąży serce i wydolnośc hemodynamiczną(umysłową i psychiczną już dawno mi upośledziła:P..). czy nie zaskutkuje za jakiś czas(jaki?), spadkiem chociażby kurczliwości mięsnia tak zanego serrrcowego? 3. Co to jest dokładnie w EKG sekwencja krótki-długi-krótki?doczytałam, ze może ona wywołać napady groznych arytmii jak częsrtoskurcze, cytuję cóz to za zajwisko: * sekwencja „krótki-długi-krótki” (SLS, short- -long-short) — sekwencja złożona z pobudze- nia wiodącego, następującego po nim pobudze- nia przedwczesnego (krótki) o czasie sprzęże- nia krótszym o co najmniej 100 ms w stosunku do rytmu podstawowego, kolejnego pobudze- nia wiodącego poprzedzonego pauzą (długi) o czasie sprzężenia dłuższym o co najmniej 100 ms w stosunku do rytmu podstawowego i koń- czącego sekwencję pierwszego pobudzenia ta- chyarytmii (krótki)* mam podejrzenia, ale nie znalazłam więcej info na ten temat, że takie zjawisko ma przecięz miejsce w bigeminii, jak patrże na moje EKG, to przecież mam cały czas naprzeminnie odstępy krótkie i długie, ale tak ponic wygląda bigeminia, więc nie wiem, sama sobie EKG diagnozować nie bede bo jeszcze sobie zrobię szkodę:P no na razie tyle, ale ciąż czytam, ąz mi głowa pęka i pewnie coś ki się ejszcze nasunie. Elwirka, mozna zyc, można, jesli nie upośledzają Cię skurcze wydolnosciowo i psychicznie.
Gość bezinteresowny
Elwirka wlasnie poszla na zakupy Gabrysiu,wiec jeszcze *uposledzona* nie jest:D Na razie Dziewczyna sie trzyma:) Pan *Doktor* odpowie na razie zdawkowo i lakonicznie-i nie dlatego ze musi przeczytac podreczniki-ktorych nie ma,ani bo musi przeczesac internet(ktory-a jakze-ma)tylko dlatego ze niestety lub stety troszke pracą zajety. Ale wieczorem odpowie powazniej. Teraz zas Gabciu powiem Ci tyle ze: -skad pochodza -jakie jest rokowanie ,to i prof.Walczak tak latwo nie odpowie(dia gno sty ka!!) (ale pogdybamy o tym pozniej...), co do SLS i milisekund,tak to sa wazne wskazniki,i wlasnie obrzydliwa dla mnie lecz znosna dla wielu stymulacja przezprzylykowa troche tu pomaga-m.in.okresla wlasnie przedzialy tych czasow, dobra tak pieknej skladni uzylem ze jak to jakis doktor prawdziwy zobaczy za glowe sie zlapie-o czym my tu prawimy, ale wiesz co chcialem powiedziec mniej wiecej prawda Gabciu?:)
o matko mam dośc, im więcej czytam tym większy mam chaos. miliony powiązań i sprzeżeń, a miałam się trzymać tego co powiedział doktoren:D ale jeszcze te kilka kwestii muszę wyjasnic, co już doczytałam. wczoraj skurcze mi odpusciły, na całe popołudnie, wieczór imprezowy i całą noc!hehehe...człowiek wtedy wie, że żyje:/ dziś wróciły do mnie....wyraźnie stęsknione.
no proszę proszę SLS......jaka fachowa terminologia!!!też ją znam już, a co:P, ale nie chciałam uzywać, żeby nie gmatwać, jakże w Ciebie wątpiłam niepotrzebnie zresztą Stasiu;):P a więc tych całych sprzężeń nie określa się na podstawie EKG, tylko trzeba druty połykac??o nie, danke!:D co do rokowań, to wiem, nikt nie wie. już nie czytam bo mi się wszystko miesza i zaraz sobie wszystkie powiązania zacznę indukować:P ale lekarzyka mojego z Ochojca jeszcze przycisnę a jakże, bo chodz i ja skocznym kroczkiem skaczę do sklepu to czuję się WYRAŹNIE upośledzona:P miłego dnia Wszystkim:*
gabi wychodz na sloneczko i kozystaj ja wczoraj nad morzem a dzisiaj nad jeziorem podziwialam popisy na wyciag nart wodnych ktory u nas zrobili chyba drugi w europie jest taki wyciag narazie jest po cztery zl bo go testuja musi pracowac 50godz aby mogli ruszyc pelna para a w D ze skurczami wcale sie nimi nie przejmuje nalykalam sie prochow i jakos wytrzymalam nad morzem szesc godz
wróciłam z zakupów;) słuchajcie macie tez takie uczucie słabego pulsu. Ja sobie badam tetno na tetnicy szyjnej i mam czasami takie normalne uderzenia a czasami takie słabiutkie ledwo ledwo, jak teraz i czuje ze mi cos tam *mruczy* ...hehe ale daje okreslenia nie ma co kazdy zrozumie;)
hej Elwira, a to pisze ja, ja, ja-Gabi kurcząca się nieustannie. mruczące serce powiadasz, ale fajnie, mrrrrrrrrrrrrr...:D:D:D Minia, to fajnie się rozerwałaś, to znaczy, nie że na pół, ale tak ogólnie, to znaczy nie sensie, że eksplodowałaś, boże chyba dalej mi zle umysłowo:P:P ja wróciłam ze spacerku, polezałam, moze ja powinnam byc w ciągłej tachykardii ok 150 na minutes?ciąglę skakać, ruszać się, to nie będe czuć skurczactwa. no i schudnę:P
bezinteresowny dziekuje za pomoc,gabi Tobie tez:)mnie nadal szarpie w nocy,biore tabletki na spanie i jakos sie kula,wczoraj poszlam na gnisko,wypilam prawie dwa piwka i o dziwo mniej mnie kopalo,chyba tak bedzie gabi ze to nerwica czynnosciowa,dzisiaj od rana bylam nad woda,poplywalam sobie,odprezylam sie...zaczynam miec gdzies te skurcze,najwyzej teraz uzaleznie sie od tabletek na spanie:))))) u mnie tez jest tak ze czasami mam puls ponizej 60,bardzo slabo sie wtedy czuje,tak nawet mysle ze ta arytmie pewnie mialam przed diagnoza,moze juz nawet od dziecka,ponoc bardzo duzo ludzi to ma,tylko niewielu ma zdiagnozowane,ja wystraszona zrezygnowalam prakrycznie ze wszystkiego,kawy,alkoholu itd mysle ze to glupota,bo i tak mnie skurczalo hihi dobrze ze mamy tutaj siebie i mozemy sie gdzies wyzalic:)
Holtera mam na 18.08 a wizyte u kardiologa na 20.08 wiec nie tak długo bede czekała. Nie znosze upałów, tetno mi wtedy wali i mam taki płytki oddech ale kurcze ja to mam od niedawna:( co sie stało ze tak nagle to przyszło???? zy ja juz nie bede zdrowa??? mam 25 lat a sie sypie:(
Elwira, do mnie też po prostu przyszło...i zostało:/ i choc trwa od ok 7 miesięcy, zaczyna mi niszczyć życie....dlatego musisz być uparta i nie dać się spławiać nikomu. Ja w szpitalu ordynatorowi trochę pyskowałam, ale skrmonie:p i sądze, że cała sdora stażystów z nim na czele lubili przychodzić do mojego łózka:D Pioren witaj towaryszko niedoli w arytmii komorowej:)
Do większości z nas przyszło to nagle, mało tego wiele osób wczesniej było okazami zdrowia. Skad jestes elwirka ? Ja powiem wam ze dzisiaj mam jakis straszny stan wkurzenia sie nas was i to forum ;) piszemy tu ciagle to samo, co jakis czas pojawia sie nowa osoba, historia sie powtarza, mam troche dosc tego wszystkiego dzisiaj, tylko nie odbierzcie mnie zle ale tak jakos czuje :/ Moze dlatego ze nie chce to od nas odejsc . Pozdro