Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie migotanie ile tego masz nie przyjemne to jest ale co z tego jak tego sie do konca nie wyleczy kazdy prawie kazdy kardiolog lekarz czy inny to wszystko bagatelizują i to nie tylko u mnie ale z różnych innych forach tez tak ludzie piszą i tutaj tez.Mnie przepisał wczoraj potas nazwa KALIUM dopicia taki lekarz rodzinny i mi mówi zebym na to uwagi nie zwracał.Tylko ze to wszystkim tak sie łatwo mówi jak sie odlatuje.Pozdrawiam.
Ja pisałam od dodatkowych skurczach komorowych,czyli arytmii komorowej. Nie, nadkomorowe nie przechodzą w migotanie przedsionków, ja tylko dałam przykład, że mogotanie przedsionków to też rodzaj arytmii, w ogóle w ten sposób nie myśl, że mogą Ci przejść w migotanie - będziesz się tylko w niepotrzebie nakręcać. na temat objawów to ja mogę powiedzieć w ten sposób. Nie wiedziałm, jakie mam skurcze w ogóle nie wiedziałm, ze je mam, bo w ogóle prawie ich nie czułam. u mnie było to coś takiego,że czasem łapał mnie taki jakby atak, kt. objawiał się tak: zawroty i bóle głowy, kołatania serca - jakby mi się w wszystko w środku trzęsło, uczucie odpływania (jakbym miała stracić przytomność), dreszcze, ból w klatce piersiowej, nogi z waty. i to mnie trzymałokilka godzin. Miałam te ataki co jakiś czas przy regularnym braniu concoru. kiedy i-szy raz miałm holtera okazłao się,ze to dziwne samopoczucie spowdodowane jest licznymi dodatkowymi skurczami komorowymi. Ale tez to w sumie moi lekarze ze Szczecina bagatelizowali i kazali się do tego przyzwyczaić - a ile straciłam nerwów przez to.:(
Drugi dzien skurcze od rana,nieprzyjemne jak diabli,lancuszki male gromady,wiry,wszystko czuc w sercu i przelyku-co za paskudztwo, i to mimo naladowania magnezem,potasem i 4 metokardy 50 mg co 6 godzin. Jak to zwalczyc?Czekac? A ostatnie tygodie jesli chodzi o dodatkowe byly naprawde dobre,z 10 nieprzyjemnie odczuwalnych dziennie gora.A przez pare dni nawet 2-4 tylko. A wczoraj ze 300 albo lepiej i dzis od rana ten sam bol. Kurde z czego to? Ostatni taki atak pamietam mialem w marcu a wczesniej w styczniu...
Gość malgorzata
bezinteresowny nie wiem z czego to wynika ze raz ma sie 2 skurcze a raz trzymaja non stop na pocieszenie powiem ze ja tez tak mam mialalm holtera i nic jak zdjeli to jechalam do szpitala tak trzymaly mnie dodatkowe rano budze sie ze skurczami zasypiam tez mam tego dosyc nie mam ochoty na nic unikam znajomych relacje z rodzina kiepskie kto tego nie doswiadczyl nie zrozumie stale na tabletach i ten cholerny lek glowa do gory pozdrawiam
Gość bezinteresowny
no wlasnie Malgosiu,za nimi nie trafisz-na kazdym holterze tak jak u Ciebie- byly sporadyczne-w ogole ogolnie sa sporadyczne-ale sa dni,czasem kilka dni pod rzad jak teraz,ze sa non stop,i juz nie tylko pojedyncze, nie widze zadnego sensownego powodu typu leki,stres,itp ze akurat tak przybraly na sile, najgorsze ze cholernie ograniczaja wszelka drobna nawet aktywnosc,o wyjsciu z domu nie wspomne, i tak na zmiane z czestoskurczami,ee nie podoba mi sie to,marny ten rok, w poniedzialek ck anin ps.w te gorsze dni jak teraz pojawiaja sie od smiechu,od wdechu mocniejszego,od blachych nerwow,od schylenia sie i oczywiscie najwiecej bez zadnego powodu
A tak to co to daje zrobienie holtera przecież i tak innych tabletek nie daja.Tylko sie dowiadujesz ile tych skurczy jest jak masz 100 albo 1000 to i tak nic z tym nie robią.Małgosia i Bezinteresowny co wam mówią kardiolodzy na te skurcze pewnie ze to nie grozne.Pozdrawiam.
Gość bezinteresowny
TOM, skurcz skurczowi nierowny,a i reakcja na niego,mozna miec ich pelno i zyc bez klopotow,wrazliwi ktorzy je czuja maja wieksze klopoty, a jak pewnie wiesz czesc dodatkowych jest zwyczajnie grozna:zlozone komorowe czy tez r na t, a no i wiekszosc czestoskurczy napadowych rozpoczyna 1 uderzeine przedwczesne,tak wiec nie mozna tak do konca tematu bagatelizowac- lekarze tak robia bo wiekszosc przypadkow to faktycznie niegrozne choc dokuczliwe nadkomorowe(jednak i te potrafia zapoczatkowac czestoskurcz nadkomorowy), ale i tak rzadko kiedy mozna byc pewnym jaki w danym momencie byl to skurcz-stad strach
Bezinteresowny czesc dodatkowy jest grozna dobrze czytam!!!!A jakie to sa komorowe gzdie sie je odczów ja przeważnie je czuje w klatce i jakby żołądku.No i prosze koleżanka miała ablacje i nic to nie dało czyli ze ta ablacja wcale nie jest taka skuteczna Minia napisz jeszcze moze co ci lekarze mówia na te skurcze.Moze kiedys pisalas ale nie pamietam z forum.Pozdrawiam.
Gość bezinteresowny
trudno odczuwajac je odroznic,bo niezaleznie od zrodla jedne i drugie moga byc lagodne lub bardzo nieprzyjemne-na to ma wplyw za duzo czynnikow jak je czuje dana osoba-nielatwo by to okreslic, ablacja jest swietna przy tachyarytmiach choc pewnie pomaga tez osobom z wielka iloscia dodatkowych o np okreslonych dokladnie osrodkach ektopowych, jak te sa roznorakie to jest trudniej, minia ja tam o nich nie mysle one mysla o mnie,sa tygodnie kiedy mam je gdzies,ale jak wala jeden po drugim,i nic nie moge robic bo swiruja bardziej,no to sorry-ale o nich mysle,mysle zeby je pozabijac-ale bez wlasciciela:)
tom a nic nie mowi a dodatkowe skurcze mysle ze nie sa tak grozne ja jestem obstawiona lekami i neraz nie biore pare tygodni a jak mam wiecej to biore rytmonormu wieksza dawke bo mam zapisane 2x po 150 to kiedy mnie dopadaja biore 300 jednorazowo, tak mi mowila moja kardiolog, i czekam na reakcje czy to zadziala, do tej pory to mi pomaga najgorzej wpasc w panike to serce jeszcze bardziej sie rozchusta, ja to juz opanowalam i radze sobie sama, bo lezec na ratunkowym trzy godz to nie dla mnie, jak mialam czeste migotania przedsionkow to nie mialam wyjscia tylko karetka,pozdrawiam ale jezeli macie spradyczne i pojedyncze to wiekszosc osob ma jak opisuje Tom
bezinteresowny jezeli leczysz sie w poradni kardiologicznej to masz przepisany jakis betabloker jezeli odczuwasz mocniejsze potkniecia to mysle ze mozesz wziasc o pol tabletki wiecej lub 1/4 tej dawki ktora masz zapisana i poobserwowac czy Ci pomaga,ja tak robie bo tak mnie powiedziala pani kardiolog wczesniej jak cos sie dzialo to wpadalam w panike bo rozumie Was jaki to strach to jest serce?
Gość maciej rowerzysta
Ja cały czas sobie wymyślam że coś mam z sercem, taki ze mnie głupi hipochondryk. A na rowerze potrafię ujechać 50 km non stop na tętnie minimum 120 dochodzącym do 190. Schodzę z roweru 2-4 minut tętno schodzi do 70. Większość znajomych mówi mi że chory na serce tak na rowerze by nie jeździł. Może i coś jest w tym prawdy ale ja jak zwykle swoje obawy mam. Czasami jeszcze miewam dodatkowe skurcze i jest ich mniej a głównie występują w pracy. Aczkolwiek ostatnio staram się je olewać i wydaje mi się, że jest lepiej. Głupi magnefar B6 jak wezmę w pracy to wydaje mi się że pomaga.