Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

holter:w czasie rejestracji znaleziono lacznie 80495 pobudzen qrs,ze srednim rytmem hr:111/min o godz 9,01 minimalny hr:48/min o 5:12 bez epizodow bradykardii zgodnych z przyjetymi krytetiami,nie stwierdzono pauz odpowiadajacych przyjetym krytetiom,obeznosc rytmu zatokowego przez caly czas trwania badania,znaleziono 8797 pobudzen pojedynczych komorowych,pochodzacych z jednego ogniska lbbb,brat czynnych rytmow komorowych,brak czestoskurczow komorowych,brak segmentow uniesieniaobnizenia st. dodam tylko ze bralam w czasie badania leki,matocard,polocard,tritace i biosotal ktory mi podali rano zamiast metocardu,w wypisie pisze komorowe zaburzenia rytmu L-49 mialam brac biosotal 80 dwa razy dziennie i tritace 5mg raz dziennie,kiedy cisnienie spadlo mi w domu na 80/50 kazali odrzucic tritace,teraz nie biore nic i cisnienie mam caly czas na poziomie 120/85 w szpitalu tez takie mialam wiec nie rozumiem po co lek na nadcisnienie:(
Witam.Trzy miesiące temu badanie ekg wykryło dodatkowe skurcze. Lekarz rodzinny stwierdziła,że w tym wieku jest to normalne życiu nie zagrażają i nie podjęła żadnego leczenia,właśnie ukończyłam 60lat. Jest mi z tym bardzo źle,częste dławienia,zawroty głowy w najmniej spodziewanych momentach powodują narastanie stanów lękowych.Zapisałam się prywatnie na badanie wysiłkowe i echo serca oraz prywatnie na wizytę do kardiologa.Zastanawiam się czy powinnam przed wizytą u kardiologa powinnam dokonać jeszcze jakieś badania.Proszę o poradę.JESTEM po raz pierwszy na forum.Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.
Izabella..powinnas wykonac jonogram,czyli poziom potasu,sodu i chlorku,dodalabym do tego poziom magnezu,ja prywatnie zrobilam sobie badanie na tarczyce i bialko c-reaktywne crp zeby wykluczyc stany zapalne w organizmie,ja kiedy mi sie nasilily dolegliwosci pojechalam do szpitala na ostry dyzur i tam mnie juz zostawili i porobili badania ...to chyba najszybszy sposob diagnozy kiedy na termin u kardiologa trzeba czekac okolo 3 miesiecy:)
Musze coś opisać; w wieku około 40 roku życia zaczęło się od zawrotów głowy, które były coraz częstsze .Odpowiedzialna i stresująca praca zawodowa oraz obowiązki rodzinne zbytnio nie pozwalały mnie na kontrolę stanu mojego zdrowia.Aż pewnego wieczoru potworny ból w klatce piersiowej oraz częściowa utrata świadomości-wydawało mnie się, że to koniec.Lekarz z pogotowia,po zbadaniu i przeprowadzonym wywiadzie zadał zaskakujące dla mnie pytanie-jak długo leczę się na nerwicę? Teraz po latach wiem na pewno, że miałam wiele szczęścia,że właśnie ten lekarz miał tego dnia dyżur w pogotowiu.Leczenie trwało około 1 roku.Pozdrawiam wszystkich borykających się z tą przypadłością,bądźcie dobrej myśli.
Witam ja mam 14 lat ii miewam czeste skurcze praktycznie przy kazdym wysilku! zz czestotliwoscia około 240/ minute. Miałam robione ekg i echo serca jednak to nic nie wykazalo. Niestety nie udalo mi sie jeszcze dotrzec na badanie podczas ataku. Bardzo lubie ćwiczyc na wf-ie poza tym trenuje siatkowke badmintona i taniec.Ale mam pytanie czy w związku z tym ze ataków dostaje podczas wysiłku fizycznego to oznacza to ze niestety nie moge cwiczyc na wf-ie i innych zajeciach wysiłkowych?? Prosze o szybka odpowieć... Pozdrawiam
Witam wszystkich, Do Alicji ze Szczecina, Przeczytałem kilka Twoich postów i mógłbym napisać dokładnie to samo o rodzaju dolegliwości i odczuciach. Również wylądowałem w CK Anin, a jestem z Gorzowa , i miałem tam niedawno 12 odpr. Holtera itd. W przeciwieństwie do Ciebie nie biore beta-blokerów choć mam w domu, i nie konsultowałem sie u profesora, choć chciałbym. Jezeli byloby to mozliwe to proszę daj znac jak rozwiazujesz ten problem i co powiedziano Ci w CK Anin. Pozdrawiam Krzysiek
Do Krzysiek7, ja jestem już po ablacji, miałam ją w poniedziałek. Najgorsze było leżenie po zabiegu nieruchomo. Ja musiałam leżeć 18 h, bo miałam robioną przez 2 tętnice (2 nogi). Czuje się dobrze chociaż jestem trochę osłabiona, mam powoli odstawić leki w ciągu 2 tygodni, teraz już biorę trochę mniejszą dawkę. To prawda co piszą tu wszyscy, lekarze i cała załoga Anina są wspaniali.
Do Alicja. .Ablacja to bardzo powarzy zabieg naprawde ci był potrzebny.Ile masz lat jak można zapytać????Też mam te skurcze dodatkowe dziwne miałem pare razy echo robine i nic.A tak wogule to te skurcze dodatkowe sa podobnos nie grozne tak twierdza lekarze ze nie ma sie czym przejmowac.A wam co lekarze mówią na temat skurczy dodatkowych??????
do Toma, poczytaj sobie kilka stron wcześniej. Pisałam tam ile miałam skurczy dodatkowych na dobę, ile leków brałam, ile lat mam też i jak w gorszych momentach wygladało moje zycie i złozyło się na to jeszcze kilka spraw o kt. nie chciałbym pisać na forum, bo są dosyć osobiste. A czy była mi potrzebna ablacja - doradził mi ją najlepszy specjalista od zaburzeń rytmu w Polsce - to myślę,ze chyba była potrzebna. A tak jak Ty o zaburzeniach rytmu może wypowiadać się osoba, która za bardzo ich nie odczuwa, może masz taki rodzaj,ze pozwalają Ci normalnie funkcjonaowac i ich nie czujesz - tak też może być. Wiem,ze skurcze, przewaznie są niegroźne, moje też takie były - ale poczytaj jak potrafią dezorganizować życie - praca za biurkiem czasem była dla mnie dużym wyzwaniem, czasem musiałam też zostawic samochód w pracy, bo bym nie dojechała. Ciesz się, że masz takie nieuciążliwe te dodatkowe i ciesz się życiem :) Na marginesie - echo nie jest podstawowych badaniem, kt. najlepiej obrazuje zaburzenia rytmu- nejlepszy jest holter lub ekg. Jeśli mozna wiedzieć, ile masz skurczy dod. na dobę? Pozdrawiam.
Nie miałem nigdy holtera u kardiologa byłem ze 4 razy ekg miałem też pare razy i nic ale nie kiedy czuje przewalanie serca jak bym miał odpłynąć.Ale lekarze zapewniają że skurcze dodatkowe są nie grożne i żeby na nie nie zwracać uwagi.Pozdrawiam.
jestem po ablacji i z powodu czestoskurczy ale niestety nasilily mi sie po niej skurcze dodatkowe , odczuwam teraz nie tylko pojedyncze ale tez pary.. wiem ze pary sa bardziej niebezpieczne niz pojedyncze ,móglby mi ktos wytlumaczyc na czym to niebezpieczenstwo polega?
Do martaa.No to dziwne że ci lekarz nie powiedział.Jeżeli są takie grozne to powinnaś być w szpitalu.Ile masz lat jak można zapytać?Mi już tylu lekarzy powiedziało że to nie grozne że im chyba uwierzyłem.A jak te skurcze czujesz w swoim przypadku.
wiec ja mialam ablacje w ck anin z powodu czestosurczu nadkomorowego.bylo to miesiac temu od tego czasu czestoskurczow nie mialam ale nasilily mi sie skurcze dodatkowe i tym sie martwie...za tydzien bede miala holter i zobacze co tam wyjdzie..z tego co mowia mi lekarze dodatkowych skurczow ablacja sie nie wyleczy...z tym trzeba zyc.a co do ablacji to nie jest to nic strasznego naprawde
Witajcie! Mam pytanie:Czy ktos z Was wie moze, czy hormony plciowe moga miec zwiazek z dodatkowymi skurczami serca? A dokladniej chodzi mi o to, czy nadmiar progesteronu u kobiet moze je wywolywac? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz, jesli ktos z Was cos wie na ten temat. Pozdrawiam!