Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

-jakubpiotr nawet kiedy pisalam to mam migotanie i co mam dzwonic o nie musze sama sobie poradzic moja pani kardiolog nauczyla mnie nie panikowac wzic dodatkowa dawke lekow i obserwowac sie az zaczna dzialac a wierz ze w tym czasie nawet cisnienia nie moge zmierzyc bo cisnieniomierz wariuje
Gość malwina_st
Witaj bezinteresowny i inni oczywiście :) Nie jest tak kolorowo u mnie jak mogłoby się wydawać ale staram się nie wpadać w panikę i walczyć z tym sama bez izby. Hmm teraz siedze sobie z holterem a serce nie zwalnia mniej niż 100 :( Co do UKG to hmm napiszę słowa lekarza: Tachykardia w czasie badania, ocena IS7 trudna do oceny, A to powiedział do nie: widzę tu zaawansowaną tachykardię, lecz z powodu szybkiej akcji serca nie mogę zrobić dokładnych pomiarów, jak i nie można stwierdzić przyczyny tachykardii. Przyczyn może być wiele, ale ja nie zobaczę tego póki serce nie zwolni. Musi Pani zrobić dodatkowe badania. nie wiem czym jest powodowana i to jest gorzej jakby było wiadomo czym*. To mi pwiedział Pan doktor....a mi sie tylko ryczeć chce choć jak zapominam o tym to się smieję :) co do holtera wynik dopiero we wtorek jak pójdę na wizytę.
Gość stracatella
Krycha, nie - ja byłam przyjęta planowo. Coć przy tak nieskim ciśnieniu jakie mam i z tym serduchem to czasami chetnie zawołałabym kogo się da na pomoc... dzisiaj miałam ciśnienie 60 na 50 myslałam że zjadę, a jestem sama w domu, ba nikogo z rodziny nie ma dzisiaj w miescie poza małym dzieckiem z którym jestem właśnie w domu. malwina_st co z tą tachykardia? Wiesz czym może być spowodowana? Da się to dziadostwo wyleczyć? Mnie tylko pocieszył lekarz że po zabiegu jaki miałam zaburzenia rytmu nadkomorowe to się często zdarzają. Nie mówił czy przejdą, ale mam taką nadzieje - tyle że ja je miałam jeszcze krótko przed zabiegiem. pozdrawiam
Chyba jestem tutejszą rekordzistką w liczbie dodatkowych na dobę. Ostatni holter pokazał mi 8.200 i to świetny wynik w porównaniu z tym sprzed 2 lat , czyli 35.000. Zgadzam sie z minią, można się przyzwyczaić, a nawet trzeba. Inaczej pozostaje tylko się poddać, bo po co się meczyć. Życzę sił!
Witam wszystkich!! U mnie tez raz z górki raz pod górke ale ogólnie nie jest az tak źle.Byłam na kontrolnej wizycie u kardiologa i znów to samo brać tabletki zrobić ekg i nic konkretnego teraz czekam na termin echa i holtera. Dodatkowe daja mi w kośc przy świątecznych pożądkach bo przewaznie odczuwam je tylko przy wysiłku a u was jak?? mi sie wydaje że odkąd biore leki to ich tak dużo nie odczuwam a przedtem miałm ponad 4000 na dobe. Pozdrawiam
hello wszystkim:) minia:12 odprowadzeniowy holter jest o tyle lepszy,ze jesli w trakcie monitorowania zdarza sie jakies przygody,bedzie juz z grubsza wiadomo jakie jest pochodzenie ich(nie przyczyna oczywiscie ale ognisko dodatkowych lub arytmii).Prof.Walczak zawsze go zaleca od razu ,zeby nie przedluzac zabawy,prywtnie od 150pln. stracatella:jesli chodzi o 1 pietro.to puls nie powinien wzrastac bardziej niz o 15-20 uderzen,pomijajac momenty kiedy mamy akurat napad tachykardii lub czestoskurczu,wtedy rosnie nieadekwatnie,U mnie odkad mam arytmie rosnie jednak zawsze za bardzo,co dokladnie czuje,w czsach pelnego zdrowia nigdy nie czulem pulsu,chyba ze po ostrym sporcie.Teraz jak wejde na 4-5 pietro to sie odruchowo zginam,by puls szybciej wyrownal,cos jak sprinterzy po biegu.Ogolnie na gwaltowne wysilki tak reaguje,nieadekwatna tachykardia.Serce za bardzo przyspiesza i kiepsko zwalnia. W marcu w aninie mialem probe wysilkowa z badaniem spirometrycznym,wynik idealny,ale jak siadalem po wszystkim to cieszylem sie ze to jest anin,bo myslalem ze oni mnie odratuja,serce tak walilo:)nieadekwatnie...nic sie jednak nie stalo. malwina:powodzenia we wtorek,jak cos blizej Ci z ta tachykardia wyjasnia daj znac,mnie tez ona meczy ale lekarzy zostawiam sobie juz na przyszly rok:) Ps,do wszystkich z tachykardia:czy sa jakies szczegolne powody ktore ja u Was wyzwalaja?U mnie np gwaltowny wysilek,silne emocje,za duzo papierosow danego dnia,duze zmeczenie.I tych rzeczy staram sie unikac.A u Was? pozdrawiam:)
Gość malwina_st
Witaj straciatello - niestety nie wiem czym jest powodowana u mnie tachykardia :( na echo nic nie można było zobaczyć ale może wyjdzie na holterze. Wynik niestety poznam dopiero we wtorek wiec dalej musze czekać :( czasem mam dość...tachykardia występuje u mnie codziennie i jestem już wyczerpana psychicznie i fizycznie....jestem ciągle zmęczona i zasapana jak po dużym bieganiu :( czasem radzę sobie ale są też gorsze dni i wtedy mam wszystkiego dość :( We wtorek wizyta i mam nadzieje że coś się wyjaśni i będę mogła pozbyć się tego cholerstwa. które nie daje mi normalnie żyć :( Pozdrawiam wszystkich
Witam i o zdróweczko wszystkich pytam? u mnie w kratke ale widze że to forum jakoś mało aktywne, napewno to przed świętami nie ma czasu pisać. Bezinteresowny widzisz my kobiety napewno lubimy pogadać ale święta za pasem pracy mnóstwo ale napewno po świętach będzie lepiej wybaczysz nam? POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
Witam dziś moja wizyta i wynik holtera. Mam nadzieję (zresztą jak przed każdą wizytą) że dziś się dowiem czym jest spowodowana tachykardia u mnie. Już mam dość :( wstałam o dziesiątej i jak zawsze jestem niewyspana i od razu atak! Puls skoczył do 128! okropne uczucie i ten strach w klatce blee Z jednej strony cieszę się, że jest te forum i dużo ludzi, którym można się wyżalić a z drugiej zaś smutno mi, że aż tyle ludzi się męczy....wiem po sobie co oznacza ta choroba dla nas i przede wszystkim jak wpływ ma na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne....mnie już chyba wykańcza i fizycznie i psychicznie. Wczoraj puls przez cały dzień albo 96,98 albo 110, dopiero wieczorem jak położyłam się do łóżka spadł do 90 :( a dziś hmm 128 po wstaniu :( ehh Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego a przede wszystkim spokojnego dnia Napiszę wieczorkiem co wniosła nowego w moje życie dzisiejsza wizyta.
Gość malwina_st
holter wyszedł nie najlepiej ale znowu nie wyszło skąd mam tą tachykardię :( biorę betaloc50 po 1,5 tabletki i jak na razie puls spadł. Wczoraj miałam atak i puls 147!! :( wylądowałam na izbie gdzie mnie karetką zabrali i dali kroplówkę i relanium i coś tam jeszcze i przeszło. Mam nadzieję, że bedzie lepiej..... Pozdrawiam wszystkich
Gość malwina_st
Minia - miałam i echo i holtera. Na echu hmm nic nie wyszło tzn pomiary były niemożliwe bo podczas badania miałam tachykardię i mam ją codziennie wiec nie można przeprowadzić badania. Na holterze wyszło że mam: Zespoły QRS 137117 Pobudzenia komorowe 2 Liczba arytmii nadkomorowych 701 Pojedyncze nadkomorowe 701 tachykardii 1800 2 obniżenia ST Średnia częst. rytmu serca 95 min 63 max 165 ESV około 100/zapis w tym jednorazowo bigeminii, wyłącznie dolnoprzedsionkowa 2x pobudzenia fuzyjne z EV. Z innego forum gdzie odpowiada lekarz dziś dowiedziałam się że mam tachykardię nadkomorową a to jest część wypowiedzi: W Pani sytuacji, z bliżej nieokreślonych powodów, cześć całego układu elektrycznego generuje dodatkowe impulsy. Nazywamy je pobudzeniami dodatkowymi. Ten niepokorny fragment Pani serca znajduje się gdzieś w przedsionku, gdzieś nisko, być może blisko węzła - wentyla. Czasami serce pracuje normalnie, chwilami przełącza się na ten nieodpowiedni rytm. Zdarza się także, że serce próbuje jednocześnie pracować zgodnie z dwoma rytmami - nazywamy to bigeminią.
RECEPTA: Witam, nie czytalem wszystkich stron, ale chcialem dorzucic remedium: 2 miesiace temu tez zaczalem miec dodatkowe skurcze, nadkomorowe i komorowe (ok 1000 na dobe w holterze), bylem non stop pobudzony itd, trwalo to chyba z 2 tyg, kardiolog powiedziala ze mam wypadajacy platek zastawki (no i co z tego? wiele ludzi to ma a nie odczuwaja objawow...) i zebym sie nauczyl z tym zyc, dlatego zaczalem szukac tego co moglo sie stac ze zaczely sie skurcze: - niedobor/nadmiar mineralów - nieprawidlowa gospodarka elektrolitowa Rozwiazanie: - zbadanie poziomu Magnezu, Wapnia, Potas, Sodu we krwi, dodatkowo analiza pierwiastkowa wlosow - Suplementacja odpowiednich mineralow u mnie wyszedl potas za maly we krwi, sod na granicy w analize pierwiastkowej wyszlo ze mam za malo magnezu i mase wapnia (oj jadlo sie sporo nabialu :( Po odpowiedniej suplementacji WSZYSTKIE objawy sercowe odeszly aha no i jeszcze mialem odwodniony organizm, niestety 5 herbatek dziennie nie wystarczalo, teraz pije ponad 2 litry dziennie wody mineralnej i czuje sie genialnie (przeszlo nawet zmeczenie, bo bez tego nie moglem wejsc po schodach na 3 pietro, teraz na luzie wchodze na 9) Do wyregulowania gospodarki elektrolitowej potrzebny jest np. wodoroweglan sodu (soda oczyszczona), jest on w wodzie muszynianka np. albo po prostu kupic sode i mala ilosc rozpuscic w wodzie, pic 2 razy dziennie. Wszystkich kardiologow ktorzy piep...a takie rzeczy, kiedy objawy pojawiaja sie z dnia na dzien powiesilbym za j...a, niestety prawda jest taka ze biora kase i nie mowia jak rozwiazac przyczyne, albo sa po prostu niedouczeni Ale lepsza rzecz, to tajemnica swiata na temat raka i aids, pierwsze da sie wyleczyc przez oczyszczenie organizmu i wzmocnienie ukladu immunologicznego, a drugie przez samo wzmocnienie ukladu immunologicznego, to sa rzeczy na ktorych firmy farmaceutyczne robia ogromne zyski. Zachecam do samodzielnych poszukiwan nt. roznych chorob i sposobow wyleczenia. polecana strona: www.earthclinic.com (niestety po angielsku) pozdrawiam i zycze zdrowka wszystkim !
Krycha dzis bylam u kardiologa tez mam czestoskurcze polaczone z migotaniem przedsionkow, choc teraz holter nic nie wykazal ale to nie jest na zawolanie, przy tym mam chorobe wiencowa malych naczyn, ze dostane zawalu, ale pani dr mowila ze nieraz ludzie dostaja zawalu majac czyste naczynia wiencowe, i mam sie nie martwic tym tylko brac leki regularnie a bedze dobrze, i nie martw sie tak, choc to trudno,nieraz nad tym zapanowac zwieksz dawke leku o polowe napewno nic sie nie stanie a czestoskurcze mina do tego mam wziac sobie lek na uspokojenie aby sie wyciszyc lezac na kardiologi wszystkim sercowcom podaja lek uspokajajacy pozdrawiam wszystkich i zycze spokojnych swiat i szczesliwego nowego roku moze bedzie lepiej