Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MastaBlasta

Cześć, mam 28 lat i od około roku pojawia się u mnie arytmia w postach dodatkowych uderzeń. Zwykle trwa około dzień lub dwa i tak mniej więcej raz w tygodniu. Dodatkowych uderzeń bywa u mnie nawet 1000-1500 na godzinę co daje ponad 24 tyś na dzień. Echo serca w wyszło bardzo dobrze i wszystkie parametry w badaniach krwii też w normie, ciśnienie także idealne. Nie wiem co jest tego przyczyną ale tabletki które dostałem nic nie pomagają (ConcorCor). Jedyna rzecz którą sam odkryłem po sobie która potrafi przerwać arytmię od razu na kilka dni to bieganie, tak, nawet udało mi się to udowodnić lekarzowi na Holter EKG, po pół godziny biegu wyniki z odczytu są jak ręką odjął (mniej niż 10 dodatkowych uderzeń na godzinę). Niestety w dalszym ciągu nie znam przyczyny dlaczego pojawia mi się arytmia co kilka dni, nie mam stresującej pracy, nie piję alkoholu ani kawy, nie palę. Brak mi już pomysłów jak tego zapobiec a nie mam czasu ani siły w nogach codziennie biegać, chyba nie tędy droga 😞

Witam ja mam 32 lata jak miałem 28 miałem robioną ablację biorę bisocard oraz polfenon mam co jakiś czas tekie potknięcia serca bardzo dla mnie stresująca sytuacja ale mniejsza z tym, od dwóch miesięcy zacząłem biegać i również zauważyłem o wiele mniej skurczy a podczas wysiłku nie ma ich w ogóle tylko podczas spoczynku 

W dniu 29.12.2020 o 11:09, Gość Pola napisał:

Może to komuś pomoże. Miałam bardzo irytujące i częste skurcze w całych seriach przez cały dzień , szczególnie podczas ruchu. Wieczorem zanim się położyłam spać najpierw musiałam siedzieć w łóżku czekać na uspokojenie serca potem lekko na prawym boku, dopiero mogłam zasnąć. Podczas badania USG u kardiologa też miałam skurcze więc czarno na białym diagnoza pewna. Lekarz zapisał mi antydepresant pramolan i duże dawki magnezu. Zastosowałam następującą terapię...magne B6 forte rano i wieczorem przez 2 tyg, teraz biorę raz. Zamiast antydepresanta ( których się wystrzegam) biorę ashwaghandę raz dziennie. Do tego ćwiczę po 10 min dziennie jogę z uwzględnieniem rehabilitacji odcinka piersiowego kręgosłupa ( mam dyskopatię) , tak sobie sama wydedukowałam, że może to ucisk na nerwy oplatające klatkę piersiową daje te impulsy , które podrażniają serce....efekt na dziś - spektakularna poprawa. Mam pojedyncze epizody, bez porównania lepiej , żyję normalnie. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Jestem ciekawa czy poprawa nadal się utrzymuje i jakie to ćwiczenia yogi były.Mam podobne spostrzeżenia .