Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam konkretny artykulik o skurczach dodatkowych: *Dodatkowe skurcze komorowe serca to nieprawidłowe, dodatkowe skurcze serca zaburzające jego rytm, powstające właśnie w prawej lub lewej komorze serca. Powstają na skutek zaburzenia "elektrycznych mechanizmów" w komórkach mięśnia sercowego na skutek m.in. napięcia układu nerwowego, niedokrwienia serca, toksyn, leków, zaburzeń elektrolitowych. Dodatkowe skurcze komorowe serca mogą także mieć tło genetyczne - nieprawidłowości w obrębie tzw. kanałów jonowych. Dodatkowe skurcze komorowe serca to najczęściej spotykana arytmia serca. Ich częstość zwiększa się z wiekiem i uszkodzeniem mięśnia serca. Występują u większości zdrowych ludzi, choć w niewielkiej ilości (zwykle nie więcej niż 200/dobę). Ich ilość może wzrastać pod wpływem stresu, emocji, zaburzeń elektrolitowych, na skutek ubocznych działań leków. Zwykle są pojedyncze, tzn. po dodatkowym skurczu kolejny skurcz jest prawidłowy, ale mogą być także gromadne (2 lub więcej występujące po sobie). Dodatkowe skurcze komorowe serca często nie są zauważalne, choć niektóre osoby mogą odczuwać je dość dotkliwie. Mogą powodować uczucie "zamierania", przestawania czy niemiarowości serca, silnego bicia, kłucia w okolicy przedsercowej, niepokój i inne. Bardzo liczne dodatkowe skurcze komorowe serca mogą powodować zmniejszenie rzutu serca i objawy z tym związane - osłabienie, zawroty głowy, omdlenia. W szczególnych przypadkach mogą wywołać groźną dla życia arytmię - częstoskurcz komorowy lub migotanie komór. Jeśli dodatkowe skurcze komorowe serca są bardzo liczne stwierdza się standardowym w zapisie EKG. W innych przypadkach potrzebny jest długotrwały zapis np Holter EKG. W części przypadków potrzebne będą dodatkowe badania w celu oceny stanu serca (ECHO serca, test wysiłkowy, koronarografia) jak i oceny ewentualnych przyczyn arytmii. Postępowanie diagnostyczne jak i ewentualne leczenie zależy od objawów, ale przede wszystkim od zagrożenia jakie mogą nieść dodatkowe skurcze komorowe serca. To zadanie lekarza, aby właściwie zakwalifikować dodatkowe skurcze komorowe serca jako arytmię łagodną, potencjalnie złośliwą lub złośliwą zależnie od jej przyczyny i stanu serca. W większości przypadków dodatkowe skurcze komorowe serca nie wymagają żadnego leczenia. Natomiast spektrum leczenia dla osób go wymagających jest bardzo szerokie począwszy od zmiany stylu życia, poprzez leki, aż do zabiegów inwazyjnych włącznie (ablacja RF, angioplatyska).*

Gość czytelnik 15

Agusia26 bardzo współczuje, nie słuchaj, ze ktoś wylicza czas życia, lekarz nie jest Panem Bogiem (jeśli ktoś wierzy) i nie jemu określać czas życia. Z tego co tu ludzie piszą można zrobić kilka ablacji, sa przecież jakieś stymulatory do pracy serca (nie znam się nie jestem lekarzem), ale u męża rozpoznano problem i musi byc pod ścisła kontrolą lekarza i pomogą na pewno. Tak dużo osób chwali klinikę w Aninie, że tam leczy się arytmie (nie wiem nie znam), może tam jakies konsultacje (chyba, że tam się leczycie). Trzeba szukac rozwiązania, jest młodym mężczyzą. A tak poza tym ludzie z arytmiami żyją całymi latami do póżnej starości, więc nie wiem po co takie głupoty gada lekarz. Ważne, żeby mąz leczył wszystkie dodatkowe choroby, żeby nie obciążały serca, typu cholesterol, cukier, nadciśnienie. Trzymam mocno kciuki za powodzenie, dużo sily Wam życzę i dużo zdrowia dla męża. Trzymajcie się wszyscy skurczaki,

Witam, nie było mnie tutaj chwile ale doczytałem wątki. Agusia26 trzymam kciuki za ew kolejna ablację. Pytanie w tym przypadku nasuwa sie jedno, byliście u lekarza który prowadził Twojego męża? A skoro już rozpoczęliśmy ten wątek to może powiecie mi ile już lat jesteście z tą arytmią? Pytam wszytskich którzy czytaja to forum. Myśle że hasło lekarza było zbyt pochopne - tzn przegiał. Znam wiele osób z arytmią którzy żyją sporo lat. A więc ile lat towarzyszy wam arytmia (skurcze dodatkowe)? Ja I-szy raz miałem przeskok 2 lata temu. Obecnie są dni kiedy mam spokój a są też takie kiedy mam skurcze przez np 6 godzin pod rząd (na holterze w marcu 2012 miałem taki dzień i wysżło mi ok1040 szt) potem był lipiec kiedy miałem 3 tygodnie spokoju.

Dziękuję Wam wszystkim za słowa otuchy :) Mąż leczy się w Szczecinie i juz podczas pierwszej ablacji mówili ze bedzie konieczna kolejna tak wiec czekamy tylko na wyniki holtera i jedziemy na konsultacje do profesora. W trakcie ablaci okazało sie ze jest jeszcze jakas niedomykalność zastawki tętnicy płócnej ! nie mam pojęcia co to oznacza. A jeśli chodzi o to ze lekarz powiedział o tych latach to głównie chodziło mu o to ze mąż jest ciężkim przypadkiem ponieważ ma podłoże genetyczne noi ta powiekszona lewa komora serca i nadciśnienie które niestety tez odziedziczył po tacie :/

Agusia. po I-sze to wyroki niech sobie daja sądy a nie lekarze. Po 2 jak widzisz po ilości wpisów na forum osób dotknietych problemem jest sporo. Jak bys poczytałą wpisy wczesniej niektóre opsiywały ze maja 40 tys skurczy na dobe itd. Wiem że sa osoby które naprawde ponad 20 lat borykaja sie z tymi skurczami i modla sie o ablacje. Róznie bywa. Wiem jedno ze jak jest duzo skurczy tzn ze jest tez wiele dróg przewodzenia któe nalezy wypalić i czasem trzeba napewno przeprowadzic wiecej niz 1 zabieg ablacji. Wierze mocna ze u Twojego męża kazdy kolejny zabieg (miejmy nadzieje ze bedzie tylko 1) bedzie skuteczny i zarowno zapis w holterze jak i samopoczucie jego bedzie zdecydowanie lepsze. CZekam na wpisy od Ciebie odnosnie tej historii i życze powodzenia. A wszystkich forumowiczów dla podniesienia samopoczucia koleanki AGI i jej męża prosze o wpisy ILE LAT MACIE SKURCZE DODATKOWE - ja napisze I-szy ze póki co mam komorówki 2 lata !!!!

Gość kummernizz

Może to jest jakoś z pogodą związane? Bo nagle się forum ożywiło, wszystkim teraz dokuczają? Mnie od kilku dni nie dają żyć. Staram się jak mogę, jestem na diecie, nie piję, nie palę, biorę leki, śpię po 10 h/dobę, a one i tak swoje. Właśnie wróciłem od lekarza bo schudłem już 4 kilo a przy mojej wadze to nie jest drobnostka. Będziemy dalej szukać przyczyny. U mnie od 2 lat o tym wiem, ale jestem pewien, że miałem to wcześniej. Pozdrawiam wszystkich.

... po prostu doszły nowe osoby na forum, nie jest to związane z pogodą chyba :) Może z wakacjami :)? --------------------------------------------- Ja miałam arytmię jak miałam 10 lat - wtedy mi zdiagnozowali, to już 24 lata się z tym bujam :) Raz jest lepiej a raz gorzej, te dokuczliwe wyczuwalne skurcze mam od 2 lat. Od miesiąca mam chyba codziennie? Już sama nie wiem. Przestaję o tym myśleć tzn. CHCĘ przestać :) Taki mam zamiar. A mam komorowe i nadkomorowe i tachykardię - standardzik, ech... Dodatkowo płatek i przebyte lęki typu: agorafobia, lęk paniczny. Zresztą 90% widzę, że to ma, choć nawet nie wiedzą, że to TO cholerstwo... Ogólnie wrażliwiec ze mnie niestety... :///

A to ciekawostka dotycząca kawy, którą niestety a może stety uwielbiam :) http://www.medserwis.pl/?p=4097,2924,10 *Niezależnie od tego, wyniki tych badań powinny uspokoić osoby pijące umiarkowane ilości kawy, że ich przyzwyczajenie nie spowoduje poważnej arytmii* - komentuje Klatsky. Idę sobie łyknąć małą kawkę :) i dwa Mg od razu :) Pozdrawiam Wszystkich :)

Zdrowa1 sluchaj ja wiem i9 ja Ci wspolczuje bardzo .. wlasnie nie wiem czy isc do kardiologa co ide do lekarza to slysze NERWICA i to sie zgadza tylko ze ja chcialam tutaj jak najwiecej sie dowiedziec prosze nie krytykuj mnie zdaje sobie sprawde ze swojej nerwicy itd

Gość czytelnik15

Kipola zlituj się kobieto jeszcze raz powiem, gdybyś to miała to byś nie musiała zadawać tylu i tego typu pytań, zamiast siedzieć i dopytywac się idż do kardiologa i zadaj mu te wszystkie pytania, może też da sobie zmierzyć puls jak jemu bije serce a jak tobie, to już jest śmieszne.