Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Wykryto mi dodatkowe skurcze zupełnie przypadkiem, czuję się dobrze i nigdy sie nie zastanawiałem że coś jest nie tak jak trzeba. Czuję się dobrze, pracuję, ćwiczę rekreacyjnie 3-5 razy w tygodniu. Zrobili mi ECHO , morfologie, sprawdzili tarczycę i jonogram . Wszystko jest ok. a skurcze są nadal. Czekam na Holtera. Co może być przyczyną skurczów? Czy Wy taż na początku nie czuliście że coś się dzieje? Przy jakiej ilości dodatkowych skurczów włączają farmakologię? Może te pytania są śmieszne, ale dopiero wchodzę w temat, a nie chcę czegoś przespać.
Sylwka,ja tez sie ciesze,ze Was znalazlam.Juz pisalam,ze to forum jest dla mnie najlepszym lekarstwem.J a nie mam tych skurczy chyba tak strasznie duzo i na razie pomagam sobie tylko lekami ziolowymi.Dobrze,ze radzisz sobie z ta arytmia i mimo tego dostrzegasz pozytywne strony zycia.Mi jakos ciezko jest pogodzic sie z tym,ze mam te skurcze.Caly czas ludze sie,ze mina...Ale chyba najwyzszy czas ,zeby zaczac je ignorowac i tak,jak Ty,po prostu sie do nich przyzwyczaic.Tylko ze to wcale nie jest latwe.Pozdrawiam i zycze milej niedzieli!
hej ;* Ewka dzisiaj miałem ochote wypić wkońcu to piwo po takiej dłuzej przerwie no i skusiłem się wypiłem aż 2-a narazie żyje więc nie jest tak źle ;p a tak poważnie czuje się normalnie (tzn normalnie jak na dodatkowe skurcze) żadnych dziwnych objawów także myśle że czasami dobrze sobie wypić odrazu mi się humor polepszył ;-)
No więc nadszedł wielki dylemat, dziś dostałem propozycje pracy w angli od znajomego chce wyjechać tylko mam troche stracha jak mi się coś zacznie dziać gdzie ja tam się zgłosze? co zrobie itp itd. nie wspominając jak to będzie tam z lekami... Pracował może już ktoś z was w angli? *z dodatkowyymi* żeby mi powiedział jak tam to wszystko funkcjonuje. Nie wiem jak zareaguje na nową sytuacje stres? troche się obawiam jak myślicie ryzykować? bardzo chcę pojechać tylko żebym się nie przejechał...
Ja mam takie małe pytanie. Bliska mi osoba ma wade serca polegajacą na zarastaniu zastawek sercowych...jak pomoc? co trzeba zrobić? gdzie można zrobic operację i w jakiej jest cenie...chciałabym spędzić z ta osoba późne lata starości. Proszę o jakieś wskazówki
Gość Nadmorski
Ja też na momencik... Ale ja *zaganiany*. Czy w tym kraju istnieją jeszcze ludzie, którym nie trzeba wszystkiego pokazywać palcem, co mają zrobić? Na pewno są *zamotani* przez ten upał:) To taka dygresyjka. Niech żyją lodowce na obu półkulach!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!
Witam Wszystkich.Żałuję że dopiero wczoraj odkryłam Wasze forum. Jestem mamą 3 miesięcznej Agatki. Już w czasie ciąży wykryto u mojego dziecka zaburzenia rytmu serca(trigeminia nadkomorowa) oraz niedomykalność zastawki trójdzielnej. Po porodzie zastawka domknęła się ale arytmia pozostała (było gorzej bo pojawiła się bigeminia komorowa). Podczas pobytu w szpitalu (akademia medyczna w gdańsku) stwierdzono u niej wiotką przegrodę międzyprzedsionkową. Badania krwi wykazały podwyższony jakiś enzym i lekarze powiedzieli mi że w czasie ciąży mała przeszła zapalenie mięśnia sercowego. Agatka zaczęła przyjmować propranolol trzy razy dziennie po 2 miligramy i magnez. Arytmia powoli się cofała. Kolejne kontrole wykazywały że pobudzenia dodatkowe komorowe zdarzają się sporadycznie. Wczoraj znów byłyśmy na kontroli i okazało się że arytmia wróciła (bigeminia, trigeminia....) Jestem załamana i nie wiem co robić. Dopiero 21 czerwca Agatka ma mieć założonego holtera aby sprawdzić ile jest tych zaburzeń na dobę. Nie wiem czy do tego czasu nic się jej nie stanie. Zastanawiam się co tak na prawdę jest przyczyną tej arytmii i czy lek który przyjmuje jest odpowiedni? Może ktoś z Was spotkał się z takimi zaburzeniami u małych dzieci? Proszę o jakiekolwiek informacje
Droga Emilio! doskonale rozumiem Twój niepokój , tym bardziej że badanie odległe jeszcze - nie czekałabym zrobiłabym prywatnie to badanie ! nie jest ono aż takie drogie ! Niestety nic CI nie mogę poradzić innego! sama cierpię na arytmię ale nie wiem jak to jest z dziećmi ! Bądż dobrej myśli - wszystko napewno sie wyjaśni i będzieś zmogła być spokojna o swoje maleństwo !Czego Ci życzę z całego serca !
Witam wszystkich, Jestem ciekawa jak Łukasz zadecydował z tą Anglią, nic potem nie napisał. No i bardzo współczuję Emilii, bo to najgorsze co się może zdarzyć, wstawanie w nocy do dziecka, żeby sprawdzić czy ciągle oddycha... ale, jak napisał OK na wątku o kołataniach, wszystkie rodzaje zaburzeń rytmu, nawet te najgroźniejsze, da się przy obecnej medycynie opanować i trzymać pod kontrolą. Da się z tym żyć i rosnąć, pod warunkiem, że są zdiagnozowane. Ja mam tylko mały problemi, czy ktoś z Was potrafi powiedzieć czy wysiłek fizyczny przy dodatkowych nadkomorowych i komorowych oraz nielicznych epizodach bloku AV może coś pogorszyć? Chcę jak co roku iść w góry, wiadomo, tam z pogotowiem gorzej, jakby co to kicha. Czy ktoś z was z takimi problemami chodzi po górach? Choruję od trzech miesięcy. Pomóżcie!
Idź w góry koniecznie, tylko kontroluj wysiłek i dużo pij (wody) :) A jeśli chodzi o dziecko, to są takie specjalne maty do łóżeczek wykrywające przerwy w oddychaniu. Służą głównie przeciw nagłej śmierci łóżeczkowej, ale i tutaj będą skuteczne (w razie czego, odpukać). Nie mówiąc ju o tym, jak wpłyną na komfort psychiczny młodej mamy :) Pozdrawiam
Witam !jeszcze dzień takiego upału a chyba nie wydolę - nie wspominając już o moich dodatkowych !Pracy mam multum -upał nie odpuszcza - i jak tu pracować w takich warunkach !Wytapiam hektolitry potu- gospodarka eletrolitowa organizmu w zagrożeniu , nie nadążam z uzupełnianiem ! A jak reszta się czuje? hej ! znajomi od serca! :) Co z WAMI? POZDRO :)
witam,ja tez mam o 4 lat skurcze dodatkowe ale najdziwniejsze jest to ze czasami czuje tylko skurcz serca czyli te brakujace uderzenie a czasami zatyka mnie w klatce piersiowej jakbym nie mogl zlapac powietrza ale trwa to tez sekunde razem z brakujacym uderzeniem i pojawia sie tez bol jakby ktos kopnal mnie w serce i w tym momencie mam uderzenie serca ale ten bol tez trwa secunde i niewiem co jest grane,ogolnie mam uginanie sie przedniego platka zastawki mitralnej i dowiedzielam sie ze gdy serce bije szybciej to zastawka mitralna sie nie domyka ale minimalnie ale pani kardiolog powiedziala ze to jest w normie i ta zastawka moze sie niedomykac w takim procencie minimalnym i to nie jest wada, a rok temu jak robilem usg serca ale w innym miejscu to tego niby minimalnego niedomkniecia zastawki nie wykryli wiec zastanawiam sie czy jest teraz gorzej czy poprostu wtedy moze tego lekarz nie zauwazyl albo rzeczywiscie jest to tak minimalne ze nie zwarzal na tego uwage.
Seba, jak masz wątpliwosci, pogadaj z dobrym kardiologiem albo zrób USG w trzecim miejscu. Nie zadreczaj sie sam pytaniami bez odpowiedzi, bo to ci wcale nie pomaga. Raczej szkodzi. Spokój ma duże znaczenie, wiec najlepiej jak najwiecej sie dowiedzieć o własnej chorobie, z wiarygodnego źródła. Upal? Podobno ważne żeby pic powoli i nigdy samą wodę, chociaz troche cytryny wcisnąc albo soki. Jak duzo pijecie to można też troche wiecej solić potrawy zeby wszystkiego od razu nie zwracać naturze razem z minerałami. Ja ożywam wieczorem i moge balować do trzeciej. Gorzej ze wstaniem. W ciągu dnia to ani żyć ani spac.
ok,dzieki za odp,wybiore sie jeszcze raz, ale chcialem sie dowiedziec cos jeszcze,czy zawsze te skurcze ktore odczuwacie sa takie same,maja taki sam objaw,czy roznia sie,bo ja odczuwam kilka rodzajow skurczow,czy czujecie jakis bol podczas skurczu dodatkowego albo czy was zatyka w klatce piersiowej,jezeli mozecie to opiszcie jak wyglada wasz skurcz i co czujecie w tym momencie,wogole to jak bylem na echo kilka dni temu to akurat podczas obrotu na lewy bok dostalem skurcz dodatkowy i kardiolog to widzial i powiedzial mi ze to byl jakis skurcz nadkomorowy i kazdy zdrowy czlowiek takie ma i sa one na tle nerwowym,do tego mam problemy z kregoslupem z kregami piersiowymi czesto mnie bola a przy pochyleniu czuje jakbym mial cos tam zablokowane a podobno to tez moze miec wplyw na kolatania serca.pozdrawiam