Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

;] mi siw wydaje że przez 27 lat żyłem z tymi skurczami nich nie wiedząc..żyłem naprawdę intensywnie ( wyczynowe sporty, treningi codziennie otp itd).. dodatkowe skurcze , choć nie dużó wykryli u mnie w zasadzie przypadkiem... od tego czasu do[piero sporadycznie je odczuwam ;) a wcześniej na pewno też były....moja rada to zapomnieć o nich izyć dalej. chyba że się ma je w tysiącach to zapomnieć sie może nie dać ;) ps. Dziś siedząc w komisji na maturze z nudów sobie tętno liczyłem i przez 3 h żadnego skurczu ;) hehhe. paranoja, sam się z siebie śmieję..;)

Gość lukjez

No właśnie niedawno przypomniała mi się pewna historia za dziecka, kiedy to mając może z 9 lat, chyba przyszedłem z podwórka i z nudów zacząłem badać swoje tętno na nadgarstku. Ku zaskoczeniu zarejestrowałem właśnie te przerwy w tętnie czyli puk-puk-puk- przerwa- puk-puk-puk - przerwa itd.. I jak sobie teraz przypomne nie wzbudziło to we mnie żadnego strachu może lekkie zaciekawienie dlaczego tak sie dzieje. Szybko o tym zapomniałem i od tamtej pory do zeszłego roku (czyli ze 20 lat) nie myśłałem nic o sercu i było wszystko w porządku. To chyba kolejny dowód na to ,że nerwy wszystko nakręcają.

Jeden z moich zwodników których trenuję w kosza ostatnio właśnie nie dostał zgody od sportowego bo wykryli u niego dodatkowe...chłopak ma 14 lat, WULKAN energii i nic nie odczuwa.... inny specjalista stwiewrdził że mimo kilku tys tych dodatkowych może nadal trenować , z tym że na kontrole co jakiś czas...;) ponoć w okresie dorastnai tak się zdarza.... może my poźno dorastamy :)

Jak tam skurczaki u Was? wiecie co Wam powiem, u mnie się ostatnio te skurcze jakoś zmieniły. oczywiście niestety zwiększyła się ich ilość na dobę ale zauważyłam, ze poza tymi mocnymi pojedynczymi skurczami odczuwam coś w rodzaju ataków-serii skurczy ale nie są one tak mocno odczuwalne np. mam co 2 minuty skurcz odczuwany jako takie delikatne zatykanie lub zamieranie w klatce, bez żadnego uderzenia. Wiem, że to skurcze bo jak sprawdzam wtedy puls tu czuć przerwę wyrównawczą. W ogóle to obawiam się, że *przeszłam na kolejny etap*. zauważyliście, że u większości ludzi skurcze pojawiają sie taki etapami -na początku raz na kilka miesięcy lub tygodni, potem częściej, raz na kilka dni, potem codziennie a potem już kilka lub kilkanaście razy dziennie. Masakra, wykończą mnie te skurcze. Tak sobie marze żeby choć 1 miesiąc nie czuć tych skurczy, żeby tylko przed jeden miesiąc mieć spokój i móc robić wszystko - biegać, skakać, cieszyć się życiem, pobijać świat i wiele innych :):) pomarzyć dobra rzecz.

Dami - powiem tak. Póki co byłem na wizycie u lekarza tylko raz. Wspominał o magnezie i potasie. Powiedział ze żyć normalnie i nie dał mi żadnych lekarstw. A więc nie powiem CI jak wyjsc z tego. Staram sie funkcjonować z pomoca magnezu, choc czasem zapominam go brać. Ale mam wrażnenie że i tak niewiele pomaga. Czy biore czy nie mam to tak samo. Dzisiaj mam kolejny dzień bez skurczy (może 1 był) wiec odpukuję !!!! Ostatnio miałem takie okresy ze 7-13 dni tak włąśnie było czyli bez albo b.mało skurczy a potem 3-4 dni trzymało mnie po kilka dobrych godzin na dobę. Dami, sorry nie pomoge ci jak wyjść z tego lekarstwa.

Kris-to i tak sobie dobrze radzisz,kurczę ja to się teraz boję,bo nie chcę brac cały czas leków;-(te skurcze są naprawdę hu..e,teraz nawet jak leżałam,to poczuła,a przy tym lęk,i zaraz myślę i jest jeszcze gorzej,boże co za cholerstwo!!!

Wera71 - jeszcze nie wiem czy tak jest jak piszesz, pracuję nad tym :-). Ale jak lało od 2 dni to mi sie napewno niec nie działo. Napewno zauważyłem że wysiłek moze wymusic skurcze. Jak byłem w sobote u kumpeli na działce, to cały dzień nic a potem jak prosiłą mnie aby coś jej tam posadzić przekopać to zauważyłem że po akcji miałem skurcze które przeszły po 30 min. Gorsze jednak sa te które przychodza bez niczego i trzymaja po kilka godzin. Wtedy nie sposób o tym nie myśleć. WTedy jest tak że np. mam skurcze z 3 godziny, połoze sie chwile i sie uspokajaja ale jak wykonam chocby najmniejszy wysiłek typu kąpiel, to znowu wracaja. Skąd one sa, jak one sie generują czy ktoś doświadczony moze mi to wyjaśnić?. Jest jeden dzień w którym czuje sie super i serducho nie narzeka a przychodzi 2 dzień i mam z niczego. Napewno nerwy wyzwalaja je to wiem na 100%, przynajmniej u mnie. Ale próbuje sie odstresowywać i nie denerwować byle czym i jest ok. dami - a czy dobrze sobie radzę? sam nie wiem, też mam chwile słąbosci jak więksozsc na tym forum. W koncu wszyscy w tych chwilach myslimy o tym samym. I niby w około lekarze mówią swoje teorie że to nie jest niebezpieczne (przy zorwym sercu), że tak też maja i piloci zawodowi itd. Ale jak my nie potrafimy problemu bagatelizować. NIby mówią że sece np jest naprawde zdrowe ale jak moze byc zdrowe jak przeżyłem 37 lat i było ok nawet małej zadyszki a tutaj przyszły *fikołki*. Dla mnie póki co to jest trudne do wytłumaczenia ale pocieszam sie tym że jest jak widzimy choćby po tym forum gro ludzi którzy tak maja i z tym żyją, moze mniej komfortowo ale jednak żyją. Wiec cóż zrobić moze kiedys medycyna wymyśli jakas pigułke że jak *ręka odjął* te wkurzajace skurczaki odejdą od nas raz na zawsze - tego Wam wszystkim ŻYCZĘ !!!!

Dami - jak chcesz aby CI bardzej zrozumiał to mu daj stetoskop i niech posłucha jak Ci bije serducho - moze go to troche telepnie. Ja mojej żonie nawet nie opowiadam bo nie ma sensu. I nie chce jej denerwować w stanie błogosławionym .... ale jak mnie kiedys skurzy to tez jej dam do posłuchania :-) , moze wtedy zrozumie że za bardzo nie można mnie denerwować :-).

Dami , a tak swoja drogą to dużo masz tych skurczy ? Liczysz czy juz nie. JA sie cieszyłem do 16:00 dzisiaj i mnie dopadły znowu (od soboty miałem spokój). MIałem ok 2,5 godziny , teraz odpoczywam. DOpadły mnie z niczego jak wracałem z córka z przedszkola. Z tym że jak mnie juz złapie seria to mam ok 1/min. Tak było właśnie dziś a teraz juz mam prawie spokój. Wiec na logike telepło mnie jakies 150x. Pod wieczór nigdy raczej nie mam wiec chyba juz spokój. dami a łapią CIe w nocy ?

Kris-odpukac dziś jest lepiej,w nocy to jak się zaczynały miałam jak sie przekręcałam z boku na bok,ale raz,ale ja ich nie liczę,i nie mam takich seri skurczy,to sa jakby pojedyńcze,albo nieraz jak sie położę,i przy schylaniu sie,a zwłaszcza jak myję głowę;-(

Gość perezz22882

Dziś z powodu komorowej wojny w sercu normowano mnie na pogotwiu ratunkowym dożylnie rytmonorm , skurcze ustąpiły ale przyszły dodatkowe skurcze przedsionków które tez ustąpiły, serce już nie tańczy czasem coś tam puknie nie tak jak ma puknąć ale jest okej . nie mam uniesienia obniżenia ST ani wydłużonego skróconego odstepu pq , na ekg o dziwo wpw juz nie wyszło , gdzies sie schowalo. niedawno miałem piotworny ból serca jakby przypalano żelazkiem . wymiotowałem , po każdym skurczu parcie na pęcherz

Gość perezz22882

Sporo to był częstoskurcz komorowy , na szczęście stabilny drugi raz normowany raz szpital raz pogotowie . lekarze przypuszczają że te wszystkie historie sercowe to skutek zawału, sek w tym że zawału nie było no chyba że to były te całodniowe ostre bóle w okolicy serca które olałem jeśli to tak to musiałem mieć z siedem zawałów bo było kilaka takich dni kiedy serce obijało się o klate niemiłosiernie trzeszczało . - druga sprawa podobno każdy zawał zostawia ślad w postaci uniesienia odcinka st lub obniżenia a na ekg śladu po zawale niema - sugestia z ich strony bezobjawowy zawał serca mówili że nie każdy zawał zostawia widoczne ślady na ekg, inne badania porobiono wyszły dobrze we krwi nie znaleziono....enzymów sercowych , prawdopodobnie badanie było daleko za późno gdybym chociaż jeden z tych dni kiedy bolało serce może by coś uchwycono.. teraz to szukanie igły w stosgu siana. dziś rano miałem dwa super mocne skurczaki , , dwa razy bardzo zasłabłem przed oczami czarno podczas tych skurczaków. czeka mnie cięcie mostka bo będą robić ablacje na otwartym sercu