Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo ostry i krótki ból serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Urodziłam się z wrodzoną wadą serca i jestem po operacji przełożenia wielkich pni tętniczych, odbyła się w wieku 3 lat. Operacja była udana, mogę normalnie funkcjonować, chodzić do szkoły itp., aczkolwiek nie ćwiczę na zajęciach W-Fu. Po takiej operacji rzecz jasna należy unikać wszelkich wysiłków. Jednak od pewnego czasu mój stan zaczął się w bardzo szybkim tempie pogarszać. Zaczęło się od małych bólów w klatce piersiowej, potem gorzej i gorzej. Oczywiście skontaktowałam się z moim lekarzem. Holter, ekg, wiadomo - wszystkie podstawowe badania. Jednak zmartwiła mnie jedna rzecz. 2-3 tygodnie temu idąc chodnikiem przez chwilę, dosłownie sekundę złapał mnie ostry i paraliżujący wręcz *ścisk serca*. Nie mogłam złapać oddechu, nie wiedząc co zrobić, jedynie złapałam się za serce, ale szłam dalej, po chwili ból minął i było już dobrze. Jednak dziś sytuacja się powtórzyła, tym razem w pozycji spoczynku. Ból jest tak niesamowity, że nie mogę z siebie wydusić słowa. Boję się pomyśleć, co by było gdyby trwał dłużej. Jeśli chodzi o moje leczenie itp. Ze względu na powiększoną prawą komorę, która przestaje spełniać swoją funkcję, został mi przepisany Mitrip, po którym nie czułam poprawy, ale gdy przestałam go brać [wystąpiła reakcja alergiczna - wysypka] poczułam pogorszenie. Leki nie mają związku z tymi bólami, bo miałam go i przed Mitripem i po. Mój lekarz jednak nie wykrywa żadnych zmian w holterze, co więcej - był nawet lepszy niż poprzednio. Miewam bóle serca, codziennie, właściwie ciągle, ale tak silne miałam tylko 2 razy w życiu! I to w odstępie 2-3 tyg. Ten dzisiejszy był dłuższy od poprzedniego, ponieważ pod rząd serce *ścisnęło mnie* dwukrotnie. Moje ciśnienie bywa różne, przy niskim ciśnieniu [105/66 ] mam w poniektóre dni nawet puls 93. Moje serce zmęczone poprzednim dniem, bije już o wiele wolniej [puls 41] przy ciśnieniu 97/50. Miewam zawroty głowy - nawet, gdy leżę, zasłabnięcia - przynajmniej 2-3 razy na dzień. Ciężko jest *zrozumieć* moje serce, lekarz nie mówi mi nic konkretnego, a ja potrzebuję pomocy, jakiejś rady. Dziękuję, jeśli ktoś w ogóle przeczytał, to co napisałam. Proszę o pomoc, co może znaczyć ten ból?