Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak dostrzeżenia przegrody serca na USG płodu

amelia73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w 24 tygodniu ciąży. Podczas USG lekarz zaniepokoił się tym, że nie mógl dostrzec przegody serca u dziecka. Widoczne były komory, zastawki, natomiast przegroda - nie. Badanie wykonywał dwukrotnie: w 22 i 24 tygodniu ciąży. Wysłał mnie teraz na USG do specjalistów w klinice płodności. Swe wątpliwości uzasadniał brakiem dobrego sprzętu oraz tkanką tłuszczową na moim brzuchu, która mogła zakłócić odbiór obrazu. Bardzo się martwię o swoje dziecko, jeszcze tydzień muszę czekać na to specjalistyczne badanie. Niepokoi mnie to, że lekarz bez problemu policzył np. paluszki u rączek mojego dziecka, a niemożliwe było zobaczenie przegrody serca. Czy tak może się dziać? Czy faktycznie otyłość może zakócać obraz USG?
nie ma powodu do niepokoju.Przecież paluszki wyrażnie widac ,są w nich kosci,więcsą twarde i fale odbijają się od nich dobrze ,natomiast serduszko płodu jest maleńkie,a w środku ma przegrody,sa to cieniutki błony i trzeba miec aparat o dużej rozdzielczości,precyzji,któryby to uchwycił.W łodzi jest w CZD pani Doktor Liberska Rozpondek,która specjalizuje sie w USG serca płodu.w 20-22 tygodniu.Wtedy najlepiej mozna uwidocznić serce.Czytałam o niej artykuł w ,,Wysokich Obcasach*.
Rozu,ie, Twoje poddenerwowanie. Ale jednoczesnie uważam, ze mialas szczescie trafic na porzadnego lekarza. Bądx dobrej mysli, ze koljene badanie wytkaze ze wszytsko jest OK z serduszkiem maluszka. Z calego serca tego ci zycze. Umiejetnosci echografisty oraz jakosc szretu wiele znacza. Tutaj link do naszej strony gdzie ewentualne znajdziesz informacje: http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_diagnostyka_wad_serca.inc Pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiazania i zdrowka dla maluszka Ola