Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowa saturacja

Gość Naja2009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś otrzymałam wyniki badań krwi. Sprawdzano mi poziom bilirubiny,ale na wynikach był też procent saturacji %Saturacji 31,0% Z tego co udało mi się znalezć w internecie to jest poniżej normy. NIe wiem dokońca czy piszę w ten dział, ale bardzo proszę o pomoc:) Z góry dziękuję
Dziękuję za odp. Badania robiłam w prywatnej klinice płatne dlatego mam nadzieję że nie robią tak poważnych blędów, chociaż oczywiście jest to niewykluczone. Do lekarza idę dopiero w przyszły piątek. A krew mi pobierali zwykłym sposobem (czyli z odwrotnej strony łokcia). A czy jest możliwość przy takich wynikach czuć się w miarę normalnie (nie mam poważniejszych dolegliwości).

przez przypadek się zjawiłem na tej stronie... pobrali Tobie krew nabadania, a więc na 99% krew żylną a jak wszyscy wiemy saturacja w granicach normy, czyli 95 - 99% dotyczy oczywiście krwi tętniczej. Saturacja mieszanej krwi żylnej mieści się w granicach 60-80% w zależności od możliwości wykorzystania tlenu przez tkanki. Przyjmuje się średnią tętniczo- żylną różnicę saturacji równą około 30% i oznacza ją jako (dSaO2). Może to oto chodziło? Pozdrawiam.

Gość bobooooo

Ten poziom %saturacji jest w normie, bo norma wynosi 20-45. To jest inna saturacja od tej opisywanej przez poprzednie osoby. Jest ona związana z poziomem TIBC, UIBC i żelaza. Także jeszcze raz powtarzam, ten poziom %saturacji jest prawidłowy

Zacznijmy od tego ze saturacji nie wyczytuje się z krwi (wdl. pierwszego postu!) - saturacje wyczytuje się z pomiaru CIŚNIENIA we krwi ( nakładka na palec) - od 92 - 100 --> podlega normie. Jak by Pani miała 30 saturacji - dawno by Pani nie żyła. Przykre, ale prawdziwe. Saturację W POMIARACH 30 - 60 mają osoby w wieku 70 - 90 lat - najczęściej podczas napadów anafilaktycznych.

Do kontroli saturacji używamy w domu DuoControl to polski produkt od Sanity. Polecam w leczeniu astmy zwłaszcza, chociaż taka informacja o stopniu natlenienia krwi przydaje się też w wielu innych sytuacjach. Wiem że sportowcy z podobnych rzeczy korzystają żęby lepiej monitorować postępu w treningu.

Zaczęliśmy korzystać z pomiaru saturacji przez DuoControl odkąd mąż podupadł na zdrowiu. Bardzo dobry sposób na kontrolę natlenienia krwi w domu, obsługa nie należy do szczególnie trudnych, wystarczy przyłożyć palec kliknąć i po chwili jest wynik. Także jak najbardziej urządzenie do domowego użytku, nie trzeba wcześniej odbywać żadnego przeszkolenia :)

W dniu 19.12.2018 o 14:14, Gość marzena napisał:

Zaczęliśmy korzystać z pomiaru saturacji przez DuoControl odkąd mąż podupadł na zdrowiu. Bardzo dobry sposób na kontrolę natlenienia krwi w domu, obsługa nie należy do szczególnie trudnych, wystarczy przyłożyć palec kliknąć i po chwili jest wynik. Także jak najbardziej urządzenie do domowego użytku, nie trzeba wcześniej odbywać żadnego przeszkolenia :)

Również polecam