Gość Naja2009 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam. Dziś otrzymałam wyniki badań krwi. Sprawdzano mi poziom bilirubiny,ale na wynikach był też procent saturacji %Saturacji 31,0% Z tego co udało mi się znalezć w internecie to jest poniżej normy. NIe wiem dokońca czy piszę w ten dział, ale bardzo proszę o pomoc:) Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza
anetas Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Mysle ze cos tam jest zle napisane.Jesli saturacja byla by tak niska to bylabys w szpitalu z duzymi dusznosciami.Najlepiej skonsultuj to z lekarzem.A tak nawiasem mowiac to ile jest tlenu w organizmie mierzy sie specjalnym urzadzeniam albo za pobraniem krwi z platka ucha lib z tetnicy na przegubie reki tam gdzie nosi sie zegarek. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Naja2009 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Dziękuję za odp. Badania robiłam w prywatnej klinice płatne dlatego mam nadzieję że nie robią tak poważnych blędów, chociaż oczywiście jest to niewykluczone. Do lekarza idę dopiero w przyszły piątek. A krew mi pobierali zwykłym sposobem (czyli z odwrotnej strony łokcia). A czy jest możliwość przy takich wynikach czuć się w miarę normalnie (nie mam poważniejszych dolegliwości). Cytuj Odnośnik do komentarza
anetas Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Nie jestem lekarzem wiec moge tylko przepuszczac ze jesli saturacja bylaby tak niska to napewno dobrze bys sie nie czula.Musialabys miec podawany tlen.Moze to jest inne badanie.Nie przejmuj sie narazie,twoj lekarz napewno ci wszystko wytlumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Medyk Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 przez przypadek się zjawiłem na tej stronie... pobrali Tobie krew nabadania, a więc na 99% krew żylną a jak wszyscy wiemy saturacja w granicach normy, czyli 95 - 99% dotyczy oczywiście krwi tętniczej. Saturacja mieszanej krwi żylnej mieści się w granicach 60-80% w zależności od możliwości wykorzystania tlenu przez tkanki. Przyjmuje się średnią tętniczo- żylną różnicę saturacji równą około 30% i oznacza ją jako (dSaO2). Może to oto chodziło? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość bobooooo Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Ten poziom %saturacji jest w normie, bo norma wynosi 20-45. To jest inna saturacja od tej opisywanej przez poprzednie osoby. Jest ona związana z poziomem TIBC, UIBC i żelaza. Także jeszcze raz powtarzam, ten poziom %saturacji jest prawidłowy Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kimiian Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 A Saturacja 7 % to już za niska ? U wysportowanej nastolatki. Blagam o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BBB Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 7% to o wiele za niska, sama mam niecałe 10% i stwierdzoną anemię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość DrNiem Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zacznijmy od tego ze saturacji nie wyczytuje się z krwi (wdl. pierwszego postu!) - saturacje wyczytuje się z pomiaru CIŚNIENIA we krwi ( nakładka na palec) - od 92 - 100 --> podlega normie. Jak by Pani miała 30 saturacji - dawno by Pani nie żyła. Przykre, ale prawdziwe. Saturację W POMIARACH 30 - 60 mają osoby w wieku 70 - 90 lat - najczęściej podczas napadów anafilaktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mirka410 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ludzie, wy kompletnie nie macie o niczym pojęcia. Skonsultujcie się z lekarzem zanim zaczniecie takie bzdury pisać, a najlepiej - nauczcie się rozumieć określenia na wynikach badań. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość darweee Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Popieram 2 ostatnie wpisy! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kostucha Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Samo słowo saturacja znaczy tyle co nasycenie.niekoniecznie chodzi o nasycenie krwi tlenem Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rentass Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Mam sprawdzony pulsooksymetr Duo Control to jest polska firma Sanity, mierzy dokładnie, wystarczy palec podczepić pod aparat i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość alfpal Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Popieram opinie Mirka410: rzeczywiście ludzie!!! zanim zaczniecie pisać takie bzdury o saturacji, skontaktujcie się z waszym lekarzem rodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ccvv Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 W związku z namiotem tlenowym czasami badam sobie natlenienie przez Duo Control i wyniki są okej, prawdziwe. Szybkie, proste badanko z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość remek99 Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Nasycenie tlenem moje krwi sprawdzam kupionym w aptece urządzeniem duo control i wyniki są oki. Prawdziwe, mogę taki przyrząd polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kinga11 Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Do kontroli saturacji używamy w domu DuoControl to polski produkt od Sanity. Polecam w leczeniu astmy zwłaszcza, chociaż taka informacja o stopniu natlenienia krwi przydaje się też w wielu innych sytuacjach. Wiem że sportowcy z podobnych rzeczy korzystają żęby lepiej monitorować postępu w treningu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marzena Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zaczęliśmy korzystać z pomiaru saturacji przez DuoControl odkąd mąż podupadł na zdrowiu. Bardzo dobry sposób na kontrolę natlenienia krwi w domu, obsługa nie należy do szczególnie trudnych, wystarczy przyłożyć palec kliknąć i po chwili jest wynik. Także jak najbardziej urządzenie do domowego użytku, nie trzeba wcześniej odbywać żadnego przeszkolenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość adam Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 W dniu 19.12.2018 o 14:14, Gość marzena napisał: Zaczęliśmy korzystać z pomiaru saturacji przez DuoControl odkąd mąż podupadł na zdrowiu. Bardzo dobry sposób na kontrolę natlenienia krwi w domu, obsługa nie należy do szczególnie trudnych, wystarczy przyłożyć palec kliknąć i po chwili jest wynik. Także jak najbardziej urządzenie do domowego użytku, nie trzeba wcześniej odbywać żadnego przeszkolenia :) Również polecam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi