Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a lek Nedal

jacas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od wakacji biore nedal 5mg ktory zapisala mi kardiolog na zbicie cisnienia i tetna. pamietam, ze mowila ona zebym bral lek rano to bedzie najmocniej dzialal po poludniu wtedy kiedy cisnienie mam najwyzsze (duzo sie denerwuje, mozliwe ze stad te cisnienie). no i w dzien cisnienie i tetno jest ok, przewaznie cisnienie nie przekracza 130 a tetno w spoczynku mam w okolicy 60. wieczorami jednak cisnienie mam wyzsze, zwlaszcza jak sie zaczynam denerwowac skacze np do 145. czy moglbym podzielic dawkowanie tak, zeby brac pol tabletki rano i pol po poludniu, bedzie wtedy lepszy efekt? czy moge jakos zaszkodzic?
Gość babka z bagien
145 to nie tragedia.Ciśnieniomierz nie wskazuje w 100% dokładnie.Nie panikuj,i nie przejmuj sie małą różnicą ciśnienia.Nie musi być jak w książce!!!!Pij herbatkę expresową z melisy ze skrzypem.To uspokaja i obniża ciśnienie.TYLKO SPOKÓJ.Zajmij się też jakąś aktywnością ruchową- codziennie poświęć temu trochę czasu.Czas tylko dla siebie!!!Np.szybki marsz,pływanie,gimnastyka,czy co ci najbardziej odpowiada.Rób też częściej to,co ci sprawia przyjemność.Zastanów się spokojnie nad tym jak możesz sobie pomóc.Z czego możesz zrezygnować,a co dodać.WIELE zależy od ciebie.!!!!Pozdro.I nie pękaj.

Też mam skoki ciśnienia. Biorę Pół tabletki na ciśnienie. Ale tak szczerze mówiąc przynajmniej ja biorę ją zapobiegawczo aby ciśnienie nie wzrastało. Parę razy wylądowałem w szpitalu z ciśnieniem. Robili mi EKG. Po przeprowadzeniu tego badania lekarz powiedział mi, że jestem nerwowy. Dał mi krople na uspokojenie, które brałem 3 razy dziennie, teraz 2 razy dziennie. Dopóki je biorę jest ok. Ciśnienie mam 120/60. Jak przestane je brać to wzrasta do 130/80. Gdy jednak nie biorę ich przez dłuższy czas to znów mam skok do 180/100. BYć może masz nerwice. TO choroba cywilizacji. Nie martwić się tylko popróbować pić jakieś zioła, albo ziołowe tabletki na uspokojenie. Wtedy zobaczysz.

Biorę od 3tyg 1,25mg zawroty głowy brak apetytu spadek wagi, ciśnienie rzędu 105/65 tętno ok 60 dostałem to po 3 wizytach na SOR z ciśnieniem 160/115 i holterze który zarejestrował wzrost pulsu do 160uderzen  "na wyciszenie serca" jak to określił kardiolog mam zażywać 3-4tyg ale biorąc pod uwagę dolegliwości jakie mi towarzyszą mam ochotę to odstawić mimo że lekarz POZ twierdzi że przy tak małej dawce te efekty uboczne nie powinny występować