Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie Plavixu

m.kuzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - proszę o poradę w lipcu 2008 przeszedłem zawał serca (ostry zawał mięśnia sercowego ściany dolnej i bocznej ) stwierdzono konieczność implantowania stentów w sumie trzy sztuki (lipiec,sierpień,wrzesień). Przez cały czas stosuje lekarstwa Betaloc ZOK 100 , Preductal MR 35 mg.,Atoris 20 mg., Polocard 75 mg., Polpril 5 mg., Plavix 75 mg. Ostatnie lekarstwo jest drogie a po okresie jednego roku przestaje obowiązywać zniżka . Byłem uczestnikiem specjalnego programu ( opieka szpitalna ) ale obecnie już z niego wypadłem a oczekiwanie na wizytę w poradni kardiologicznej to około 6-miesięcy. Proszę o poradę czy mogę przestać zażywać Plavix .Dodam że na wypisie szpitalnym pisze że Plavix przez 1-rok
Gość stracatella

Osobiście wolałabym wydać kilkadziesiąd złotych na wizytę prywatną aby się upewnić czy można odstawić Plavix. Tego leku nie odstawia się samodzielnie. Na wypisie podaje się standardowy okres który ulega weryfikacji u lekarza... można sobie bardzo zaszkodzić. pozdrawiam

Zdecydowanie nie odstawiaj Plavixu, poszukaj w internecie, spytaj lekarza rodzinnego, jest wiele badań które mówią NIE odstawiać. Istneje wiele tańszych zamienników, więc koszt terapii jest niższy, lekarz rodzinny może przepisać zamiennik.

Czy ma Pan jeszcze ten Preductal, a jesli tak, to czy nie uplynal mu termin waznosci. Ja mieszkam w Niemczech, w miejscowosci Tostedt w Dolnej Saksonii. Goszcze u siebie ciocie, ktorej zabraklo tego leku, a na niemieckim rynku on nie wystepuje. Czekam na odpowiedz, pozdrawiam - Anna