Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość unknow1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Na początek chciałbym poprosić kogoś kompetentnego o przeczytanie do końca - będzie tu opis, wyniki badań i prośba o hipotetyczną diagnoze. Byłem u lekarza rodzinnego - w środe ide z wynikami. Mam 18lat, od kąd pamiętam szybko się męczyłem. 3 lata temu trenowałem boks jednak po poł roku przestałem ćwiczyć ponieważ kondycja mi na to nie pozwalała - dusiłem się na sparingach, padalem ze zmęczenia po treningu. Na potrzeby treningów miałem robione EKG wysiłkowe i z tego co zapamiętałem to lekarka zdziwiła się i powiedziała że niektórzy mają słabą kondycje ale ja nie wiem wogóle co to kondycja. (z żartem więc nie traktowałem tego poważnie). Chodziło o to że normalnie serce zwalnia do 2 minut, jak ktoś ma słabą kondycje to do 3 czy 5min. Mi zwalniało przez 8min po czym znów przyspieszyło. (To było dawno myśle ze ma związek z dzisiajeszym problemem) -----------Problem--------------------: #senność Mam problemy rano ze wstawaniem do szkoły, zasypiam i spóźniam się regularnie. W szkole jestem nieprzytomny, ciągle śpiący. Po powrocie np. dziś położyłem się o 14:30 i spałem do 18:30. Zdarzało mi się rok temu urywać wcześniej z lekcji tylko dlatego że nie mogłem wytrzymać ze zmęczenia. Wracalem do domu i szedłem spać. Teraz nie mam już zajęć do 15:30 tylko do ~13:00 więc nie uciekam, śpie po lekcjach. W nocy często nie moge zasnąć, i znów od kąd pamiętam zasypianie trwało u mnie z 1-1,5h. Często zdaża się że w nocy się sam budzie potrze na zegarek ~3:00 i ide spać dalej. #szybkie męczenie Na lekcji WF: pierwsze 5min gry, potem musze mieć przerwe z 2min. i tak w kółko. Kłucie w klatce piersiowej - mostek, ból serca - choćby kolka pod żebrami, ciężkie oddychanie - wręc sapanie, koszulka już na początku mokra od potu, twarz *burak*, odkrztuszanie jak przy chorym gardle. Co dziwne jak idę na siłownie - to po siłowni senność mi przechodzi, jednak wystarczy że usiąde na chwile na fotelu, położe sie na łóżku i znów chce spać. #inne dane Waga: 75kg, Wzrost: 187 cm. Mało jem (mimo że przez pewien czas próbowałem więcej - masa). Śniadań wogole - nie zdążyłbym. Dużo pije płynów herbaty - główny napój i woda mineralna. W szkole częste silne bule brzucha - skurcz. Badania które zleciła lekarka, wyniki: 15.10.2009 ------------------------------------ Białko całk. 72,54 g/l glukoza 5,14 mmol/l bilirubina całk. 17,93 umol/l ASPAT 19,50 IU/L ALAT 15,10 IU/L Amylaza w surowicy 60,0 IU/L Amylaza w moczu 216,0 IU/L Magnez w surowicy 0,89 mmol/L ASO poniżej 200,0 U/ml CRP poniżej 6,0 mg/l TSH 3-cia generacja Wynik:1,699 mU/L Norma min:0.35, Norma max: 4,94 Krew: ------------- WBC 8.1x10^3 RBC 4.93x10^6 HGB 15.2 g/dA HCT 46.3 % MCV 93.9 MCH 30.8 MCHC 32.8 PLT L 190x10^3 Wzór krwinek białych: podzielone 0,43 Kwasochłonne 0,02 Prolimfocyty 0,01 Limfocyty 0,49 Limofcyty pob?&?& 0,01 Monocyty 0,04 Ob 1 godz. 5 mm. Mocz --------------- Odczyn: kw Ciezar właściwy: 1020 Białko i cukier: nb { - } ( to znaczy żyba że nie obecne?) Urobilinogen w/h Bilirubina i Ciała ketonowe nb { - } Krwinki białe: 1 3 rpw krwinki czerwone: 0 - 3 rpw ( jakieś 2 nazwy) Tętno mierzone w szkole: -------------------------------- 16.10.2009 140/90 18.10.2009 155/85 PS: na obu rękach mam inne ciśnienie - tu mierzone na tej samej. Pozdrawiam, i dziękuje za każdą mądrą wskazówke ( z którą prócz wyników pojde do lekarki ).
UWAGA: 1. należy sprawdzić HDL i LDL tj. trójglicerydy 2. Wykonać badanie krzywej cukrowej 3. Zbadać poziom cholesterolu 4. Wykonac Echo serca 5. Wykonać test wysiłkowy 6.EKG klatki piersziowej i ustalic czy nie ma rostrzeni oskrzeli 7. Zbadać popjemność płuc 8 Wykonać EEG. Badania te pozwola ustalić przyczyne Twoich stanów i zachowań.
Co do starszych: Jeszcze w gimnazjum starsza po moich skargach na kondycje wyciągała od lekarki skierowanie na badania z powodu szybkiego męczenia się. Lekarka w badaniach krwi i moczu nie widziała zmian więc uznawała że nic się nie dzieje i powinienem uprawiać sport żeby kondycje poprawić. Potem badania na boks, lekarz sportowy obejrzał te bazgroły EEG, wyniki badań i podpisała mi zgode na udział w zawodach. Matka uznała że skoro lekarze nic nie mówią to wszystko OK. Tak mineły 3 lata, teraz doszła senność z którą sobie nie radze dlatego znów poszedłem do lekarki (matura a ja śpie zamiast sie uczyć) Matka twierdziła że to lenistwo. Teraz dopiero zaczeła to traktować poważnie jak widzi że mi zależy żeby to wyeliminować. Zresztą nie ważne. Byłem u lekarki, w.w wyniki są OK, ale wiedziała że już nie odpuszcze jak mi powie *wszystko ok*, i dała mi skierowanie do kardiologa, neurologa i pulmonologa. Powiedziałem jej że czytałem troche i czy to nie *nerwica*. Powiedziała ze jak ci trzej nic nie znajdą to skieruje mnie do psychologa czy psychiatry (?nie pamiętam?) w celu zdiagnozowania ew. nerwicy. Jak sie dowiem co i jak (co pewnie potrwa) to tu dopisze. pozdrawiam
Gość mam tak samo

Witam jestem żołnierzem w codziennie biegamy 6km rano po 4 latach takiego biegania kondycja stoji w miejscu robie sie czrwony jak burak mam pieczenie żoładka mecze sie po 1 km i ciagne sie jak slimak po 3km dopiero wbijami mi się tzw 2 bieg jak przylatuje i spogladam na kolegow to oni zero kropli potu a zemnie leci jak z prysznica , mam niskie cisnienie w bardzo wysokie tetno badania mam idealne za kazdym razem moze ktos wie o co kaman?