Skocz do zawartości
kardiolo.pl

PFO, zastawka Eustachiusza w prawym przedsionku i struna rzekoma w jamie komory serca

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

PFO. Zastawka Eustachiusza w prawym przedsionku. Struna rzekoma w jamie lewej komory serca. To wynik z echa serca mojej 5 letniej córki. Mam prośbę, chciała bym wiedzieć coś więcej na temat tego wyniku, bo w internecie znajduje tylko jakieś skrawki. Co wiąże się z takim wynikiem, jak się to leczy, na co zwracać większą uwagą. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Witaj Moniko, zapraszam Cie na nasze forum : www.forum.sercedziecka.org.pl PFO to drozny otwor owalny (patent foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca. W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami. Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka. Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu. U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Ciekawostką jest, że około 20%/26% populacji dorosłych ma drożny otwór owalny. Zastawka Eustachiusza (EV Eustachian valve)występuje w życiu płodowym i znajduje sie w górnej czesci zyly glownej dolnej. (IVC). Kieruje ona krew z IVC do otworu owalnego z ominieciem zastwki trojdzielnej oraz wciaz w nie w pelni dojrzalego krazenia plucnego. Po urodzeniu nastepuje zamkniecie otworu owalnego i zastawka Eustachiusza nie pelni juz zadnej istotnej funkcji, dlatego zaczyna zanikac i nie wystepuje u osob doroslych. Pozostalosc zastawki Eustachiusza wystepuje zwykle w postaci cienkiego grzebienia lub faldy wsierdzia o polksiezycowatym ksztacie wychodzacej z przedniej krawedzi ujscia zyly glownej dolnej. Niekiedy postac zastawki moze miec postac ruchomej wydluzonej striktury siegajacej na kilka cm do jamy pzredsionka. U coreczki otwor owalny sie nie zasklepil. Jestem laikiem ale domyslam sie , ze lekarz mial na mysli przetrwala zastawke Eustachiusza . Sama przetrwala zastawka Eustoacjusza bez innych istotnych strukturalnych nieparwidlowosci budowy serca nie wymaga leczenia. Zapalenie wsierdzia i powstanie skrzeplin na zastawce Eustaichiusza jak czytam sa bardzo zadkimi powiklaniami i dlatego profilaktyka antybiotykowa nie zawsze jest konieczna. http://www.viamedica.pl/gazety/gazetaQ/darmowy_pdf.phtml?indeks=119&indeks_art=1336 Struna rzekoma to jak tu na forum pisano wielokrotnie zazwyczaj wariant normy, uroda serca. jesli nie towarzyszy jej inna nieprawidlowosc to poza szmerem serca nie daje oznak. Czy echo córeczka miala robione wlasnie z uwagi na szmery serca czy tez z innych powodów ? I pod opieka jakiego osrodka pzosotaje ? Sama jestem mam adziecka z wada seca i rozumiem Twoje obawy. Najcenniejszym zrodlem informacji jest zawsze lekarz prowadzacy, posiadajacy odpowiednia wiedze. Z zyczeniami zdrowia dla coreczki Ola
Córka właśnie z powodów szmerów miała wykonane echo serca. My podlegamy pod szpital w Grudziądzu a dokładniej w Węgrowie. No u nas to bardzo na pomoc lekarzy nie mogę liczyć, jeden mówi tak drugi jeszcze inaczej. I żadnych głębszych wiadomości. Tylko ostatnia opinia to taka że z tym nic się nie robi, że trzeba być pod stałą kontrolą kardiologa (następną wizytę wyznaczyli nam za 3 lata). No chyba że zaczeło by się coś dziać to mamy się zgłosić prędzej
Witaj, Moniko wejdz na nasze forum. Ja osobiscie dla swietego spokoju nie czekalabym koljene 3 lata ale badala dziecko raz na rok. W Twoich okolicach mamy przedstawicieli swojej fundacji. Jesli bedziesz potrzebowala rozmowy na pewno nie odmowia spotkania. Pozdrawiam i jeszcze raz zaparszam na forum www.forum.sercedziecka.org.pl Ola