Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, wysokie ciśnienie, duszności i suchość w gardle

Bogdan107

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow, W duzym szacunkiem odnosze sie do tak aktywnego forum. Zwracam sie do doswiadczonych forumowiczow o porady/sugestie jak postepowac w opisanym przypadku. Od kilku miesiecy (od maja br) zona ma klopoty ze zdrowiem. Na poczatku byly napady depresji, na co zastosowane byly wizytu u psychoanalityka. Jakis czas to pomagalo i niestety zbagatelizowalem sprawe. Nastepnie objawy sie nasilily; rano kolotanie serca, wysokie cisnienie 160/105 , 170/110, puls 90,lek, trudnosci z oddychaniem, niemozliwosc glebokiego oddechu, suchosc w gardle, sciskanie serca. Taki stan strwa godzinami. Az w koncu kiedys trzeba bylo jechac na ostry dyzur. Po tym nastapilo bardziej systematyczne leczenie. Od 2 miesiecy ona leczy sie w JJ Capricorn na ul. Bukowinskiej w Warszawie u Jana Sliwinskiego. Duza ilosc roznych analiz krwi nie wykazala odchylen od normy. Natomiast holter i badania tarczycy, badania biochemiczne nadnercza, pirotest wykazaly nieprawidlowosci tzn nierowne skurcze serca, arytmia serca, nie prawidlowosci z praca tarczycy. Lekarz stwierdzil ze ,,organizm atakuje tarczyce jako obcy organizm,, Pomiomo 6-ciu wizyt lekarz ciagle proponuje nowe badania i powstrzymuje sie od diagnozy Dotychczasowe stosowane leki Preductal, Rytmonorm, Pentohexal 600 malo pomagaja. Czasami jest dobrze a czasami dni sa fatalne. Ona jest wysportowana, bez nadwagi, dba o siebie, zdrowo sie odzywia, brak uzywek, slowem przyklad zdrowego zachowania. Niestety caly czas jestem w rozjazdach a chcialby jak najszybciej i skutecznie jej pomoc. Na kolejna wizyte u lekarza wybieramy sie razem i chcialbym prowadzic merytoryczna rozmowe z lekarzem (chocby do pewnego stopnia). Pojmuje ze nie ma lekarstwa na ,,nerwice serca,, , mam jednak nadzieje, ze jest możliwe postawienie diagnozy i algorytm postepowania w leczeniu. Zatem wielka prosba podpowiedzcie jak najlepiej postapic aby doprowadzic do postawienia diagnozy, innymi slowy tak postapic aby lekarz zdobyl informacje aby mogl postawic diagnoze. Potem zajme sie leczeniem. Poprawcie mnie jezeli moje podejscie ,,chlopskie,, ma dziury logiczne. Moze ktos z forumowiczow podpowie liniki do zrodel gdzie mozna jeszcze glebiej zapoznac sie z choroba i mozliwymi scenariuszami leczenia Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc p.s. wiem ze wiele w tej sprawie napisano na ,,luzne rozmowy o zyciu z choroba,, ale od 2 dni sie przedzieram przez gaszcz postow i jeszcze nie mam wyrobionego zdania. Moze powinienem umiescic ten post na innym watku?
ja bym poszła do dobrego endokrynologa zajmującego sie chorobami tarczycy z aktualnymi wynikami TSH,T4 i T3,ewentualnie z USG tarczycy.Jeżeli sa zaburzenia w pracy tarczycy,to endokrynolog wdroży odpowiednie leczenie.Wyrównanie hormonów tarczycy powoduje automatycznie uspokojenie serca i nerwów.Przerobiłam to na własnej skórze.Też byłam rozdygotana,a w pracy nawet nie miałam siły wejść po schodach,miałam kołatania serca.,nie mogłam ustać dłuższy czas na nogach,bo było mi słabo.Żaden lekarz nie wpadł nat ,że to od tarczycy,dawali mi tabletki uspokajające i na serce.Aż raz powiedziałam o tym ginekologowi,dał mi skierowanie do poradni chorób tarczycy i,na USG i TSH,T3,T4 i elekrolity.No i miał rację.Jeąeli chcesz szybko załatwić sprawę,to idż do endokrynologa z gotowymi wynikami,to OD RAZU wdroży leczenie jak będzie taka potrzeba.Pozdro.
nie wiem ile twoja żona ma lat.?Bez względu na wiek powinna zmienić tryb życia.Prede wszystkim zapisać soię na basen i lub na gimnastykę ze trzy razy w tygodniu.Może mało się rusza....Po drugie do diety wprowadzić więcej tłuszczów roślinnych [nieprażone znasiona słonecznika,dyni,wiesioła,dużo oliwy z oliwek extra wergine,ryby- makrele,sledzie irp.
Dziekuje Ewo, porada brzmi rozsadnie, postaramy sie to jak najszybciez zrobic. Ona jest przekonana ze to psyche. Uwazam ze na poczatku trzeba wykluczyc wszystkie zaburzenia somatyczne. Chodzi 4 razy w tyg na yoge i po tym dobrze sie czuje ale to dziala na kilka godzin. Jak byla pogoda to jezdzila duzo na rowerze. Basen jest za zimy, nie wiem czy sauna jest dopuszczalna przy takich objawach? pozdro
Ewka ma rację, zróbcie komplet badań TSH, FT3, FT4 oraz usg tarczycy. Badania T3 i T4 są mało wiarygodne i właściwie już się ich nie zleca. Napisałeś, że lekarz powiedział, że organizm atakuje tarczycę, czyli Twoja żona ma Hashimoto. Tę chorobę się leczy! Nie rozumiem na co lekarz czeka, aż stan żony będzie coraz gorszy? Zrób też badania przeciwciał, jeżeli jeszcze ich nie macie- aTPO i aTG, potwierdzają one tę chorobę. Stany depresyjne i problemy z sercem miną, kiedy żona zacznie leczenie. Polecam forum http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
przy chorobach tarczycy można odczuwać nadwrażliwość na zimno i ciepło,gdyż tarczyca jest odpowiedzialna za utrzymanie temperatury na powierzchni skóry.Należy się też liczyc z suchością skóry .Ja o tym nie wiedziałam i wyglądam starzej niż powinnam,bo mam okropne zmarszczki,których w moim wieku jeszcze byc nie powinno.Niech twoja żona ,,inwestuje** w dbałość o skórę jeśli okaże się,że to od tarczycy.Pozdro.
Do Bogdana-----jesli to okaże się ,że to również sprawy nerwicowe,to radzę ,abyś pomyślał czy z twojej strony nie zaniedbujesz trochę żony,może z tego powodu cierpi.Przepraszam ,jesli jest odwrotnie.Nie gniewaj sie,ale czasem chwile szczerej rozmowy sprawią więcej niż niejeden lek.Widzę,że o nią się martwisz.Pardon.