Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujące bóle pod obojczykiem

Gość ziajka

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu (niecałe dwa miesiące ) miewam takie kłująco-tętniące bóle pod lewym obojczykiem, mam wrażenie że to bóle tętnicy podobojczykowej lewej ( i tylko lewej ).Bóle pojawiają się znikąd, mogę nie odczuwać ich dzień, lub dwa, ale jak się ujawnią to z lekkich nasilają się do takich nie do zniesienia. Najgorzej wtedy jest w nocy. Bóle potrafią wybudzić mnie ze snu. Ostatnio w nocy łyknęłam ketonal i ból przeszedł jak ręką odjął. Dodam też, że jak zapale papierosa to ból się wzmaga, ale nie zawsze. są dni, że zapalę i nic, a są takie że jak zapalę to zaczynam odczuwać kłucie. (nie palę dużo: 3-4 papierosy dziennie ) Kłujący ból spod obojczyka potrafi w trakcie silnego bólu przejść równolegle pod dwa ostatnie lewe żebra, lub w lewą stronę szyi. Byłam u lekarza rodzinnego. Zdiagnozował u mnie zapalenie mięśnia i od 4 dni łykam Febrofen i smaruję się Voltarenem. Jest lepiej, ale wiadomo, że to silne leki, i tak jak pisałam wyżej ketonal bardzo dobrze uśmierzał silny ból. był jeden dzień kiedy zapomniałam o tabletce i ból powrócił. na pewno jest jeszcze coś co się zmieniło ostatnimi czasy: bardzo szybko tracę cierpliwość, krzyczę, łatwo jest mnie wybić z równowagi... dla mnie niezrozumiała jest diagnoza mojego lekarza - skąd zapalenie mięsnia? tak ot? dziwne... martwię się, że to może być coś poważniejszego. jakie badania powinnam przeprowadzić, żeby sie upewnić, że nic mi nie jest? teraz kilka słów o mnie: mam 33 lata, lekką nadwagę, 4 lata temu po cesarce miałam mikrozatorowość płucną wyleczoną po roku przyjmowania zastrzyków przeciwzakrzepowych. potem nerwica lękowa. regularnie łykam acard. nie powiem - ostatnio miałam dość stresujący etap w moim życiu, ale wszystko już jest ok. proszę o pomoc...
a moze ten lekarz nic nie wiedział o zatorowości.Zrób badania zw. z krzepliwoscia krwi,chyba czas krzepnięcia czy cóś**.I zmień dietę,duże ograniczenie tł. zwierzęcych,a zastąpić je tłuszczami roślinnymi. ,I schudnżć się postaraj,więcej ruchu.Mam nadzieję ,że nie palisz i nie pihjesz alkoholu.

Ciekaw jestem czy jeździsz na snowboardzie lub miałaś może upadek uderzając ramieniem przy obojczyku o podłoże lub jakiś przedmiot. Tu może być odpowiedź na powyższą kontuzję, i jej skutek itd. ale z tego co widzę po osiągnięciach naukowych towarzystw lekarskich to chyba tylko u mnie może być prawidłowa techniczna odpowiedź. Powinnaś zbadać na przeglądarce rentgenowskiej czy pod obojczykiem na jego dolnej ścianie nie ma narośli spowodowanej np. kontuzją uderzenia - przesilenia tej kości. Ta właśnie narośl zmniejsza (światło) kanał dla tętnicy szczególnie gdy podnosisz rękę jakby skrzydło do lotu i wtedy występuje ból (ucisk uwydatnionego obojczyka na tętnicę podobojczykową. Znajdź odpowiednich specjalistów i trochę ich natchnij naukowo. Mój e mail: radoradorr@tlen.pl Pozdrawiam!